Παρασκευή, 28.01.2022, 9:43 πμ

Ίωνας Καλημέρης: Δημιουργεί τέχνη… επί κεφαλής και δηλώνει: «Το αύριο το ονειρεύομαι με ωραίες εικόνες και με δημιουργικότητα»

07.11.2021 / 11:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ionas1

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
[email protected]

Όταν βλέπεις το αποτέλεσμα, κατευθείαν αντιλαμβάνεσαι το καλλιτεχνικό του χέρι το οποίο δημιουργεί τέχνη, κάθε φορά που αγγίζει το δημιούργημά του. Ο λόγος για τον κομμωτή Ίωνα Καλημέρη, ο οποίος, καθημερινά προσπαθεί να μετατρέψει με το χάρισμα, αλλά και με την αγάπη με την οποία δημιουργεί, κάτι τόσο κοινό σε κάτι τόσο ξεχωριστό.

Σήμερα συνεργάζεται με κομμωτήριο της Πάτρας. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με το χώρο της μόδας, έχει στο παλμαρέ του μια πλούσια επαγγελματική πορεία γεμάτη ταξίδια, αλλά και ξεχωριστές εμπειρίες. Πριν την επιστροφή του στην Πάτρα, εργαζόταν στη μητρόπολη της μόδας, το Λονδίνο, έχοντας καταφέρει να ξεχωρίσει και να βραβευτεί για τα καλλιτεχνικά χτενίσματά του. Ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε, ακόμα καλύτερα.

Ποια η επαγγελματική σου πορεία, έως τώρα;

Ξεκίνησα να εργάζομαι παράλληλα με την σχολή μου και έτσι ήμουν τυχερός διότι ότι μάθαινα το έβρισκα ταυτόχρονα μπροστά μου. Συνέχισα να απασχολούμαι σε διάφορα κομμωτήρια στη Πάτρα, μέχρι που εμφανίστηκε μια πρόταση για την Αθήνα. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση και ανέβηκα στην πρωτεύουσα και το συνδύασα με έξτρα σπουδές πάνω στη μόδα. Έχοντας περισσότερες πια ευκαιρίες δούλεψα και σε φωτογραφίσεις, σε fashion show’s, videoclip’s, καθώς και σε διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλης εταιρείας ξενοδοχείων στην χώρα μας. Έπειτα με κέρδισε το νησί της Μυκόνου, όπου και εργάστηκα για τρεις σεζόν σε ένα μεγάλο κομμωτήριο. Μια πρόταση για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για το Λονδίνο, έρχεται ξανά, το ψάχνω λίγο και τελικά αποφασίζω να το κάνω. Εργάστηκα σε μεγάλες αλυσίδες κομμωτηρίων, σε σχολές κομμωτικής και fashion week, πήρα μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Αγγλία, όπου συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία απέσπασα και βραβείο. Όσο βρισκόμουν στο Λονδίνο, εκπαιδευόμουν συνεχώς, δουλεύοντας παράλληλα δίπλα σε ονόματα που έκαναν κυρίως φωτογραφίσεις και σόου μαλλιών. Άλλωστε το Λονδίνο θεωρείται μητρόπολη για την μόδα, όποτε κάθε μέρα οι εικόνες που έπαιρνες εκεί ήταν και μια συνεχής φωτογράφιση. Έπειτα από 6 χρόνια και για προσωπικούς μου λόγους, επέστρεψα στην γενέτειρα μου, όπου συνεργάζομαι με το κομμωτήριο «ΜΑΥΡΑ & Ionas hair action».

Ο μέσος πελάτης στο Λονδίνο έχει διαφορά όσον αφορά την αισθητική του από τον μέσο πελάτη στην Ελλάδα και αν ναι που έγκεινται αυτές οι διαφορές;

Η αισθητική για κάθε άνθρωπο, είναι διαφορετική. Στο εξωτερικό, θεωρώ πως απλά τολμούν περισσότερο, γεγονός το οποίο θα επιθυμούσα να το δω και εδώ, αφού πιστεύω πως στην Πάτρα υπάρχει υψηλή αισθητική. Φυσικά, σε όλο αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο, πέραν της συνεχόμενης εικόνας / ενημέρωσης και το γεγονός ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι γενικά λίγο πιο απελευθερωμένα και χωρίς να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

Από όσο καταλαβαίνω θέλεις στην καθημερινότητα του επαγγέλματός σου να εκφράζεσαι περισσότερο καλλιτεχνικά. Το βρίσκεις αυτό σε μια πόλη, όπως η Πάτρα;

Το βρίσκεις, απλά σε ένα μικρότερο ποσοστό. Θα επιθυμούσα να έβλεπα μια διαφορετικότητα σε χρώματα και τις γυναίκες να τολμούν περισσότερο με κάτι πιο διαφορετικό, από ένα απλό ξανθό balayage. Βέβαια, πλέον με την εισβολή των social media τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έτσι μπορείς να κανείς ατομικά πια καλλιτεχνικά πράγματα και να δείχνεις τη δουλειά σου κατ᾽ αυτον τον τρόπο.

Πως χειρίζεσαι τους πελάτες σου που είναι καχύποπτοι απέναντι στις αλλαγές;

Έχω συναντήσει αναποφάσιστους πελάτες. Γενικά όμως δεν τους πιέζω με αποτέλεσμα να κάνουμε τις αλλαγές βήμα – βήμα. Κάθε άτομο δέχεται σταδιακά μια αλλαγή. Πρέπει να εξηγήσεις τα πάντα πριν, να δει εικόνες και να έρθει σε συμφωνία μαζί σου, αυτό που λέμε ο πελάτης να νιώσει απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατί κατά κάποιο τρόπο κρατάμε στα χέρια μας, ένα μέρος της εικόνας τους.

Τελικά από την εμπειρία σου πιστεύεις πως ισχύει αυτό που έχει ειπωθεί, πως οι άνθρωποι που κάνουν απότομες αλλαγές στα μαλλιά τους δυσκολεύονται να κάνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους;

Δεν νομίζω ότι ισχύει, αφού κάθε άνθρωπος αποφασίζει διαφορετικά, για τα θέματα στη ζωή του. Σημασία πάντα βέβαια έχει να καταλάβεις τον τρόπο ζωής τους καθώς και τις ανάγκες τους.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη και ποια η πιο ιδιαίτερη στιγμή στην επαγγελματική σου πορεία;

Η πιο δύσκολη στιγμή μου θα έλεγα πως ήταν στο Λονδίνο η πρώτη μου μέρα στο κομμωτήριο, άλλη γλώσσα, άλλος κόσμος, άλλος τρόπος εργασίας και προσέγγισης. Παρότι στην αρχή αγχώθηκα παρά πολύ, τελικά τα κατάφερα. Από την άλλη η πιο ιδιαίτερη στιγμή μου, θεωρώ πως ήταν όταν δούλεψα για show. Η αδρεναλίνη στο φουλ, εικόνες, ρούχα, μοντέλα, φωτογράφοι, make up artist και όλοι να δουλεύουμε πάνω στην ίδια εικόνα και με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος.

Πως ονειρεύεσαι το αύριο;

Το αύριο μου το ονειρεύομαι με ωραίες εικόνες και με δημιουργικότητα. Το παν είναι να δημιουργούμε με πιο οικολογικές πια εκδοχές στην δουλειά μας, ώστε να μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας, να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Να υπάρχει υγεία και θετική σκέψη για ζωή.

(Από τo ένθετο “Κόσμος” της εφημερίδας «Νεολόγος»)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα