Ινδία – κορονοϊός: Το θανατηφόρο δεύτερο κύμα απειλεί τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο

07.05.2021 / 18:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
People queue up for COVID-19 vaccine in Mumbai, India, Thursday, April 22, 2021. New infections are rising faster in India than any other place in the world, stunning authorities and capsizing its fragile health system. (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Σε επιστολή του, ο Γκάντι ικετεύει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να προετοιμάσει ένα νέο πανεθνικό lockdown να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και να αναλάβει δράση για την επιστημονική παρακολούθηση του νέου κορονοϊού και των μεταλλάξεών του.

Ο Γκάντι σημειώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου φέρει ευθύνη σε “έναν παγκοσμιοποιημένο και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο” να σταματήσει την “εκρηκτική” αύξηση της COVID-19 εντός των συνόρων της.

“Στην Ινδία ζει ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη. Η πανδημία έδειξε ότι το μέγεθός μας, η γενετική ποικιλομορφία και η περιπλοκότητά μας καθιστούν την Ινδία γόνιμο έδαφος για να μεταλλαχθεί γρήγορα ο ιός, παίρνοντας μια πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη μορφή”, γράφει επίσης ο Γκάντι.

“Το να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στη χώρα μας θα είναι καταστροφικό όχι μόνον για τον δικό μας λαό αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο”, υπογραμμίζει.

Το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία και θεωρείται πιο μεταδοτικό έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, αναγκάζοντας τις αρχές τους να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις από την Ινδία.

Αυτήν την εβδομάδα μόνο, η Ινδία έχει καταγράψει 1,5 εκατομμύριο νέα κρούσματα του κορονοϊού και ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την COVID-19, ενώ στα νοσοκομεία της υπάρχει έλλειψη κλινών και ιατρικού οξυγόνου. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η Ινδία έχει καταγράψει 21,49 εκατομμύρια κρούσματα και 234.083 θανάτους. Σήμερα έχει 3,6 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται ευρέως επειδή δεν έδρασε γρηγορότερα για να καταστείλει το δεύτερο κύμα, την ώρα που θρησκευτικά φεστιβάλ και πολιτικές συγκεντρώσεις προσήλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνησή του επικρίνεται επίσης για υπερβολικά γρήγορα άρση των περιοριστικών μέτρων μετά το πρώτο κύμα και για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την μόνη ελπίδα που έχει η Ινδία να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της COVID-19.

Μολονότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, αυτήν τη στιγμή αγωνίζεται για να μπορέσει να παράξει αρκετές δόσεις για να μπορέσει να αναχαιτίσει αυτό το κύμα της επιδημίας.

Ο Μόντι έχει υπογραμμίσει ότι τα ινδικά κρατίδια θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμού. Ωστόσο, αν και η χώρα έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 157 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, το ποσοστό των εμβολιασμών έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

“Αφού είχαμε επιτύχει έναν αριθμό περίπου 4 εκατομμυρίων (εμβολιασμών) την ημέρα, τώρα έχουμε πέσει στα 2,5 εκατομμύρια την ημέρα λόγω έλλειψης εμβολίων”, δήλωσε στην εφημερίδα Mint ο Αμάρτια Λαχίρι, καθηγητής οικονομικών στο University of British Columbia.

“Ο στόχος για 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα είναι το κατώτερο όριο αυτού που πρέπει να επιδιώξουμε, καθώς ακόμη και με αυτόν τον αριθμό θα χρειαστούμε έναν χρόνο για να καταφέρουμε να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις. Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα