Ίλιγγος από το ποσό της εξέτασης σε διαγνωστικό κέντρο της Πάτρας

25.02.2024 / 14:00
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Ζήτημα με κοινωνικές διαστάσεις, που ακουμπά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα «και το ισχύον νομικό πλαίσιο», σύμφωνα με στελέχη του χώρου, προκύπτει και στην Πάτρα, σε σχέση με απαιτούμενες εξετάσεις ασθενών. Χαρακτηριστική περίπτωση που… ξετυλίγει το κουβάρι της έρευνας, η υπόθεση Πατρινού, ο οποίος έπρεπε να υποβληθεί σε μαγνητική εξέταση καρδιάς και του ζητήθηκαν εκατοντάδες ευρώ.

Αρχικά, το κόστος της εξέτασης ανέρχονταν, στο εν λόγω διαγνωστικό κέντρο, στα 500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι από την γραμματεία ειπώθηκε πως το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ, αφού είναι ασφαλισμένος, του καλύπτει τα 200 περίπου ευρώ, ενώ η συμμετοχή του ασθενούς έφτανε στα 35. Τα υπόλοιπα 300 θα έπρεπε να τα πληρώσει από την τσέπη του.

Κενά και ερωτήματα

Το γεγονός γεννά ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων, ενώ από το ρεπορτάζ προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως:

• Γιατί το διαγνωστικό κέντρο ζητά επιπλέον 300 ευρώ, από τα χρήματα που του δίνει το κράτος, το οποίο κοστολογεί σε αυτό το ποσό τη συγκεκριμένη εξέταση;

• Αναντίρρητα, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, το πόσο που καλύπτει το κράτος είναι πολύ μικρό για τέτοιου είδους εξέταση, που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Επιπροσθέτως, ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί τις πληρωμές. Ως εδώ ναι, όμως, όπως μαθαίνουμε, δεν ισχύει το ίδιο σε άλλα διαγνωστικά κέντρα των Πατρών ή των Αθηνών, τα οποία είτε δεν πραγματοποιούν καθόλου την εν λόγω εξέταση, είτε δεν είναι συμβεβλημένα –για τη συγκεκριμένη εξέταση- με τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας απευθείας από τον ασθενή ολόκληρο το ποσό των 500-600 ευρώ (κάτι που γνωρίζει εκ των προτέρων). Κατά τις ίδιες πηγές, με την ίδια λογική, της επιπλέον δηλαδή χρέωσης του ασθενούς, θα μπορούσαν να πραγματοποιούν μαγνητική καρδιάς και τα υπόλοιπα διαγνωστικά κέντρα της Πάτρας, κάτι που «έχουν αποφύγει». Άρα, πιο απλά, σύμφωνα με γνώστες του χώρου, «ή κάνεις την εξέταση και παίρνεις χρήματα μόνο από τον ΕΟΠΥΥ και τη μικρή συνδρομή του ιδιώτη, βάσει ασφάλισης, ή δεν την κάνεις καθόλου. Τα υπόλοιπα αντιβαίνουν τον ηθικό και νομικό κώδικα».

• Από εκεί και πέρα, μαγνητική εξέταση καρδιάς, σε δημόσιο επίπεδο, πραγματοποιεί κάθε Πέμπτη, μόνο το νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα». Όπως είναι προφανές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εκεί, όμως η λίστα αναμονής δεν αφήνει περιθώρια σε κάποιον ή κάποια που χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης.

• Οπότε, ο ασθενής -από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα- που θα χρειαστεί να υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση, είτε θα πρέπει να περιμένει στο νοσοκομείο, είτε να πληρώσει 300 ευρώ επιπλέον του ΕΟΠΥΥ στο εν λόγω διαγνωστικό κέντρο στην Πάτρα ή 500 ευρώ στην Αθήνα. Το ζήτημα αποκτά έντονες κοινωνικές διαστάσεις, σε μία στιγμή που η ακρίβεια πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει παθογένειες του παρελθόντος, με ενδυνάμωση της δημόσιας Υγείας, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

• Ακόμη, αρκετές είναι οι επιφυλάξεις για το ελεγκτικό καθεστώς που θα απέτρεπε τέτοιου είδους φαινόμενα, με το Υπουργείο Υγείας να έχει στραμμένη την προσοχή του και εκεί.

Μόνο στον «Άγιο Ανδρέα»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μαγνητική καρδιάς σε κανένα νοσοκομείο της Πάτρας, με τη συνθήκη να αλλάζει το 2022, όταν τοποθετήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Αχαϊκής πρωτεύουσας μαγνητικός τομογράφος, επί διοικήσεως Γιάννη Καρβέλη στην 6η ΥΠΕ και Ηλία Θεοδωρόπουλου στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία;

Για την ιστορία, ας γράψουμε δύο λόγια για την εξέταση: Η Mαγνητική Tομογραφία Καρδιάς διενεργείται σε μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο υψηλής ισχύος και ραδιοκύματα, για τη σάρωση και τη δημιουργία εικόνων του μυοκαρδίου και παρακείμενων δομών. Δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, η οποία απαιτείται σε άλλους τύπους απεικόνισης, όπως η αξονική τομογραφία και επομένως δεν παρατηρούνται γνωστές επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η Μαγνητική Τομογραφία προσφέρει εξαιρετική δυνατότητα αξιολόγησης των δομικών και αιμοδυναμικών χαρακτηριστικών της καρδιάς. Τα δεδομένα από αυτόν τον τύπο καρδιακής απεικόνισης, όταν χρησιμοποιούνται στο κατάλληλο κλινικό περιβάλλον, μπορούν να παρέχουν στον κλινικό ιατρό διαγνωστικές και προγνωστικές πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα