Ηλίας Νικολάου: «H εμπειρία μου στο Βιετνάμ»

27.08.2022 / 13:30
NIKOLAOU 1

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Ο παιδίατρος Ηλίας Νικολάου από την Πάτρα έχει ταξιδέψει αρκετά στη ζωή του, έχοντας κάνει δεκάδες ταξίδια. Το ταξίδι όμως σε μία κομμουνιστική χώρα όπως το Βιετνάμ, ήταν σίγουρα μία διαφορετική εμπειρία ακόμα και για αυτόν που έχει κάνει τόσα και τόσα ταξίδια. Το ιδιαίτερο του ταξιδιού του στο Βιετνάμ είναι ότι πρόκειται για μία πανέμορφη χώρα, με πλούσια ιστορία και έναν δικό της πολιτισμό που έχει αξιοποιήσει τουριστικά όλους τους θησαυρούς της, έχοντας όμως ταυτόχρονα ένα κομμουνιστικό πολίτευμα εδώ και αρκετές δεκαετίες, την Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

6 εκατομμύρια τουρίστες το 2019

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Ηλίας Νικολάου που γύρισε όλο το Βιετνάμ μέσα σε μόλις 12 μέρες, ότι το 2019 (έναν χρόνο πριν από τον κορωνοϊό) οι τουρίστες που εισήλθαν στην χώρα, μέσα στην διάρκεια αυτού του έτους, έφτασαν στο σύνολο τους τον αριθμών των 6 εκατομμυρίων.  6 εκατομμύρια τουρίστες σε μία μόλις χρονιά είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό νούμερο. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ταξιδιώτης – επισκέπτης πηγαίνοντας στις τρεις βασικές περιοχές του Βιετνάμ, στο Βόρειο, στο Κεντρικό και στο Νότιο Βιετνάμ, δύσκολα θα αντιληφθεί ότι ταξιδεύει σε μία χώρα που έχει ένα σοσιαλιστικό – κομμουνιστικό καθεστώς.

Ηλίας Νικολάου: «H εμπειρία μου στο Βιετνάμ» 6

Το άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά

Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός όπως μας λέει ο κ. Νικολάου: «Η οικονομία, η αγορά και γενικότερα ο τουρισμός δεν στηρίζεται τόσο στην ιδεολογία ενός σοσιαλιστικού – κομμουνιστικού καθεστώτος και έτσι τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκληρά, τουλάχιστον για τον επισκέπτη». Το 1986, στην χώρα λήφθηκε η απόφαση να υποβληθούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για την δημιουργία ελεύθερης αγοράς και το γεγονός αυτό φαίνεται ότι απέβαλε σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που διατρέχουν ένα αμιγώς και σκληρό σοσιαλιστικό – κομμουνιστικό καθεστώς.

Ηλίας Νικολάου: «H εμπειρία μου στο Βιετνάμ» 7

Συνεχής αύξηση του ΑΕΠ από το ‘90

Έτσι, από το ’90 και μετά, η κομμουνιστική κατά τα άλλα αυτή χώρα εμφανίζει μια συνεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ που ξεπερνάει το 5%. Πιο συγκεκριμένα την επταετία ’90-’97 το ΑΕΠ έφτασε μια αύξηση της τάξεως του 8% για να μειωθεί το 2000 – 2005 ελαφρά στο 7%. Πλέον η συνεχής αυτή ανάπτυξη έχει καταστήσει το Βιετνάμ σε μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες χώρες.  

Ηλίας Νικολάου: «H εμπειρία μου στο Βιετνάμ» 8

Τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου που διέκρινε και αυτός αρκετά από τα στοιχεία αυτής της ανάπτυξης,  το Βιετνάμ είναι μια αγορά που παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για Έλληνες επενδυτές και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική κοινότητα σε μια τόσο μακρινή χώρα. Ειδικότερα, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στον τομέα της πληροφορικής, το Βιετνάμ έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, με ολοένα και περισσότερες start up εταιρείες να εμφανίζονται στο προσκήνιο και να κάνουν την δική τους αρχή. Παραδοσιακά, πάντως, η οικονομία της χώρας στηρίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, στην παραγωγή πετρελαίου, αλλά και στην εξαγωγή ρυζιού.

Το 95% του πληθυσμού στην φτώχεια

Παρόλα αυτά, όπως διευκρινίζει ο κ. Νικολάου,  το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Βιετνάμ, ζει μέσα στη φτώχεια, έχοντας τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσει. «Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι με τους οποίους συνομιλούσαμε, το 95% του πληθυσμού αυτής της χώρας, δεν απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ραγδαίας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μόνο το 5% που εντάσσεται στο καθεστώς της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ ζει κατά μία έννοια πλουσιοπάροχα και έχει την δυνατότητα να γευτεί τα αποτελέσματα μιας ανερχόμενης οικονομίας».

Ηλίας Νικολάου: «H εμπειρία μου στο Βιετνάμ» 9

Ο φιλόξενος απλός κόσμος της χώρας

Ο  απλός αυτός κόσμος ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος με τους επισκέπτες. «Ήταν όλοι τους εξαιρετικά φιλικοί, όχι μόνο με εμάς, αλλά με όλους τους επισκέπτες – τουρίστες. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν τόσο φιλικοί που μας ζητούσαν να τους βγάλουμε φωτογραφίες, κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί τόσο έντονα σε άλλες χώρες που έχουμε επισκεφθεί».

Η επίσκεψη σε σχολείο του Ανόι

Ο ίδιος, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, ως ιατρός και παιδίατρος που είναι δεν θα μπορούσε να μην πάει σε ένα σχολείο και να έρθει σε επαφή με τα παιδιά της χώρας αυτής.  Πήγε έτσι και επισκέφτηκε ένα σχολείο σε μία από τις επαρχίες του Ανόι που αποτελεί και την πρωτεύουσα αυτής της αχανούς χώρας με τα σχεδόν 100.000.000 πληθυσμό. «Τα παιδιά μας υποδέχτηκαν με αγάπη. Η επίσκεψη μας ήταν καθαρά εθιμοτυπική, δεν κάναμε δηλαδή τίποτα, αφού από πλευράς υγειονομικής κατάστασης και δημόσιας υγείας στα σχολεία και στις παιδικές ηλικίες, το επίπεδο ήταν αρκετά καλό και δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είχαμε συναντήσει πριν από έναν χρόνο περίπου, στο ταξίδι που είχαμε κάνει στην Τανζανία».

Κανένας κίνδυνος για τους ταξιδιώτες

Ένα από τα τρωτά σημεία του ταξιδιού ήταν η κουζίνα. «Έξω δεν τρώγαμε, δεν μας άφηναν, ήταν αρκετά βρώμικα και επικίνδυνα όπως μας έλεγαν.  Τρώγαμε έτσι το πρωί στο ξενοδοχείο και το βράδυ πάλι εκεί». Πάντως, πέρα από αυτό, δεν υπήρχε άλλος κίνδυνος για τους ταξιδιώτες. «Η χώρα είναι συγκροτημένη, δεν υπήρχαν έντονα στοιχεία παραβατικότητας ή συμμοριών, τουλάχιστον δεν τα αντιληφθήκαμε εμείς.  Αντίθετα, οι άνθρωποι εκεί ήταν απόλυτα φιλικοί, ζεστοί και φιλόξενοι, πάντα με το χαμόγελο. Αυτό είναι που κρατάω από τα ταξίδι μου εκεί, αλλά και την κούραση που είχαμε προκειμένου μέσα σε τόσο λίγες μέρες να τα προλάβουμε όλα».

Το My Son, το Hoi An και τα υπόλοιπα αξιοθέατα του Βιετνάμ  

Τα αξιοθέατα που συνάντησαν και επισκέφτηκαν σε αυτή την χώρα με την πλούσια ιστορία και τον, τόσο διαφορετικό πολιτισμό,  πολλά. «Πήγαμε στο παραμυθένιο Μy Son και γνωρίσαμε από κοντά τον πολιτισμό των Champa, κάτι αντίστοιχο καθώς χρονολογείται την ίδια περίπου ιστορική περίοδο, με την αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο Νότιο Περού.  Στο My Son υπήρχαν κοντά στους 300 ναούς, όμως, οι Αμερικάνοι τους βομβάρδισαν κατά την διάρκεια του πολέμου και έχουν απομείνει μόλις κοντά στους 60.  Περιηγηθήκαμε επίσης στην πόλη των φαναριών, την αρχαία πόλη Hoi An, μια από τις πιο γραφικές περιοχές του Βιετνάμ, φημισμένη για τις καλά διατηρημένες παραδοσιακές γειτονιές της  με τα κίτρινα σπιτάκια που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την οποία το  Travel + Leisure World’s Best Awards, ανακήρυξαν κορυφαία πόλη στο κόσμο για το 2019. Πήγαμε στον περίφημο κόλπο Ha long, με τα χιλιάδες ασβεστολιθικά κάρστ  και τις νησίδες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, ένα μέρος ιδιαίτερο και γοητευτικό στο Βόρειο Βιετνάμ και το οποίο ανήκει και αυτό στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ηλίας Νικολάου: «H εμπειρία μου στο Βιετνάμ» 10

Βαρκάδα με τα «σαμπάνς»

Επισκεφτήκαμε επίσης το Tam Coc, μια όμορφη φυσική και παραδοσιακή περιοχή, στο Βόρειο Βιετνάμ.  Σημαίνει η Περιοχή των 3 σπηλαίων, βρίσκεται στην περιφέρεια Ninh Binh, έδρα της θρυλικής δυναστείας των Tran. Εκεί υπάρχουν επίσης μεγάλοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί,  κάτι παρόμοιο με τους βράχους που είδαμε στο Ha Long Bay, για αυτό και οι ντόπιοι αποκαλούν την περιοχή «Ha Long της ξηράς». Eπιβιβαστήκαμε σε ξύλινες βάρκες, που λέγονται «σαμπάνς» για μια βαρκάδα στα ήσυχα νερά του ποταμού Ngo Dong. Στις όχθες βλέπεις τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ανθρώπων και παντού ορυζώνες. Ακόμα ένα πανέμορφο κομμάτι της περιοχής είναι τα ιερά σπήλαια, μέσα στα οποία η πλεύση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή. Πήγαμε επίσης και στις περίφημες σήραγγες Cu Chi  που είχαν ανοιχθεί από τους Βιετκόνγκ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Αμερικάνους και που μέσα εκεί είχαν κτιστεί νοσοκομεία, κρεβατοκάμαρες, κουζίνες και που έπαιξαν τον ρόλο τους στη νίκη των Βιετναμέζων».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα