Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων: Τέλος η ταλαιπωρία – Από τον Νοέμβριο θα γίνονται σε μόλις 3 λεπτά

24.10.2021 / 11:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Akinita

Τον Νοέμβριο έρχονται οι e-Μεταβιβάσεις, η νέα πλατφόρμα με την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φιλοδοξεί να περιορίσει την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται σήμερα για τους πολίτες η μεταβίβαση ενός ακινήτου.
Η μεταβίβαση θα μπορεί να γίνεται σε μόλις 3 λεπτά – εφόσουν έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικα΄ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά – ενώ μοναδικό σημείο επαφής θα είναι ο συμβολαιογράφος.
Σημειώνεται πως το e-Μεταβιβάσεις θα υποστηρίζει παράλληλα δύο ρόλους, τόσο του συμβολαιογράφου όσο και του πολιτη, είτε προκειται για πωλητή ή για αγοραστή. Όταν οι πολίτες θα συμφωνούν μεταξύ τους τους επιμέρους όρους της μεταβίβασης, θα απευθύνονται πλέον στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να σηκώνονται καν απ΄΄ο τον καναπέ τους.
Πώς τα 11 βήματα γίνονται… ένα
Η πλατφόρμα της οποίας η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει τον Νοέβριο πρόκειται να επιταχύνει εξαιρετικά τα συνολικά 11 βήματα που είναι σήμερα απαραίτητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως εφόσον υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα τακτοποιημένο ακίνητο και ο πωλητής είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά, τότε η μεταβίβαση θα γίνεται σε μόλις ένα βήμα!
Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις:
Στην πρώτη – μέσα στον Νοέμβριο – μια μικρή ομάδα συμβολαιογράφων, που ήδη εκπαιδεύονται, θα δοκιμάσει την πλατφόρμα, προκειμένουν να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αστοχίες.
Στη δεύτερη φάση – μέχρι το τέλος του έτους – η πλατφόρμα θα μπει σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία με το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα