Ηλεία: «Πανδαισία» παραδοσιακών προϊόντων με… κέρασμα από Ήλιδα – Δυτ. Ελλάδα!

14.05.2022 / 21:40
KOSMOS-1-1024x527

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η επιστροφή στα δρώμενα της Ηλείας του Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», με τα μηνύματα όσων έδωσαν το παρών να είναι αισιόδοξα και να θέτουν ως βασικό στόχο η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει θεσμό και αναπόσπαστο κομμάτι για την Ήλιδα και την Ηλεία γενικότερα.

Η παρουσία μάλιστα της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δείχνει και τη διάθεση του Υπουργείου να σταθεί στην εκδήλωση και να τη στηρίξει.

Δείτε φωτογραφίες από την μεγάλη γιορτή:

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Νάνσυ Σπυροπούλου. Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλάρετος και σεβαστοί πατέρες. Μετά το πέρας του αγιασμού, δήλωσε χαρούμενος για την επανέναρξη του συγκεκριμένου Φεστιβάλ μετά τα χρόνια της πανδημίας, ενώ μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη για να έχει καλή επιτυχία η εκδήλωση.

Το Φεστιβάλ «έδεσε» με την Ήλιδα

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης έλαβε πρώτος το λόγο ως οικοδεσπότης, καλωσορίζοντας ξεχωριστά τα πρόσωπα που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τόνισε πως μετά από μακρά διακοπή το επιτυχημένο Φεστιβάλ επέστρεψε. Σημείωσε πως αυτό «έδεσε» με την Ήλιδα και επεσήμανε πως βρίσκονται και πάλι εδώ για να δώσουν περισσότερη ορμή σε αυτή την εκδήλωση και να την καταστήσουν θεσμό για την Ήλιδα, την Ηλεία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην επικείμενη πρόταση του κ. Φαρμάκη για μετονομασία της Περιφέρειας σε «Ολυμπιακή Περιφέρεια», ενώ εμφανίστηκε κατακλυσμένος από συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και σιγουριάς ότι το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

«Με «ταυτότητα» στα πέρατα της γης»

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε πως είναι μεγάλη χαρά τα εγκαίνια μίας τόσο σημαντικής έκθεσης και ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους όσους συνετέλεσαν σ’ αυτήν. Χαρακτήρισε ως γιορτή τη δυνατότητα που προσφέρεται να «γευτούμε» Ελλάδα και συμπλήρωσε πως αποτελεί θεσμό εδώ και χρόνια καθώς και σημείο συνάντησης παραγωγών μοναδικών προϊόντων κάθε τόπου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κόσμο που συνάντησε, ενώ επεσήμανε πως η ελληνική γαστρονομία έχει χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με την αγροτική παραγωγή. Πρόσθεσε δε ότι πρωταγωνιστές είναι οι παραγωγοί και χαρακτήρισε ως στοίχημα τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες παραγωγοί θα καταφέρουν να μπουν στην αγροτική επιχειρηματικότητα για να μπορέσουν να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα. Τέλος, έθεσε ως στόχο να φτάσουν τα προϊόντα με «ταυτότητα» στα πέρατα της γης και να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει, ενώ επιδίωξή τους είναι να βρίσκονται πλάι στον πρωτογενή τομέα.

«Κερνάμε Δυτική Ελλάδα όλη την Ελλάδα»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης θέλησε να αφήσει στην άκρη το λόγο που είχε ετοιμάσει και να μιλήσει από καρδιάς, αποκαλύπτοντας όσα αισθάνθηκε περιηγούμενος σε αυτή τη «γιορτή». Όπως δήλωσε, αισθάνθηκε χαρά γιατί ήρθε σε επαφή «με ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας, ανθρώπους που έχουμε υποχρέωση να αισθανόμαστε υπερήφανοι που είναι μέλη της κοινωνίας». Τόνισε πως είναι υπερήφανος που ως Δυτική Ελλάδα «στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να βρίσκονται μεταξύ τους και να δείχνουν σε όλους τι σημαίνει προϊόν της Δυτικής Ελλάδας και γαστρονομία». Στο κλείσιμο του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από την Αμαλιάδα «Κερνάμε Δυτική Ελλάδα όλη την Ελλάδα».

Αισιόδοξο μήνυμα σε συνθήκες δύσκολες

Η βουλευτής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στάθηκε στο αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει η εκδήλωση αυτή σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι εδώ και δείχνει την ισχυρή παραγωγή της. Τέλος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συνεχάρη παραγωγούς και επιχειρηματίες που προσπαθούν να παράξουν από αυτή τη γη βιολογικά και βιώσιμα προϊόντα που διακρίνονται διεθνώς.

«Θεσμός που πρέπει να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα»

Ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος εμφανίστηκε χαρούμενος για την επιστροφή της εκδήλωσης μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Μίλησε για την εκδήλωση που είναι συνυφασμένη με αυτό τον τόπο και γίνεται στο καλύτερο σημείο. Εκτιμά πως είναι ένας θεσμός που πρέπει να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα, με την επόμενη ημέρα του φεστιβάλ να αναμένεται να σηματοδοτήσει μία καινούργια ημέρα στην αγροτική παραγωγή του τόπου. Επιθυμία τους όρισε την κατάρτιση των αγροτών για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και να συνδεθεί με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα προκειμένου να αυξηθούν τα εισοδήματα των παραγωγών. Τέλος, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην εκδήλωση που ενισχύει την τοπική οικονομία, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αγροτικής παραγωγής του τόπου και εκτιμά πως όλοι πρέπει να την ενισχύσουν.

«Σύμμαχος για το καλύτερο του τόπου»

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε συγκινημένος για αυτή τη δράση που ξεκίνησε το 2013 με τεράστια επιτυχία και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Εξέφρασε το παράπονο του για το γεγονός ότι δεν ακούστηκε το Επιμελητήριο Ηλείας και ο ρόλος όλα αυτά τα χρόνια στην εκδήλωση, ενός επιμελητηρίου με ενεργό ρόλο που στοχεύει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην βοήθεια όσων μοχθούν καθημερινά. Τέλος, τόνισε πως το Επιμελητήριο θα σταθεί σύμμαχος για το καλύτερο του τόπου.

«Σκοπός η προώθηση των τοπικών προϊόντων»

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου Νίκος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, δηλώνοντας πως σκοπός τους είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και της κουζίνας της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και η ανάδειξη της γαστρονομίας του τόπου. Πρόσθεσε δε πως στόχος, σε συνεννόηση με το Δήμο, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο είναι του χρόνου να παρουσιάσουν μεσογειακή κουζίνα και να δυναμώσουν την εκδήλωση αυτή ακόμα περισσότερο.

«Ανανεωμένη και πιο δυνατή από ποτέ»

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά κύριο λόγο υπεύθυνος της εκδήλωσης Θοδωρής Βασιλόπουλος, εκφράζοντας την άποψη πως η εκδήλωση επιστρέφει ανανεωμένη και πιο δυνατή από ποτέ με στόχο την ανάδειξη των «θησαυρών» της Ηλείας και της Περιφέρειας. Παράλληλα, επεσήμανε πως τα προϊόντα που παράγονται από την Ηλεία αποτελούν την «ταυτότητα» του τόπου, τις «ρίζες» και τα «εφόδια» για να υπάρχει εξέλιξη καθημερινά. «Κερνάμε Ελλάδα, κερνάμε γεύση, κερνάμε ποιότητα, θρεπτική αξία» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως «η σωστή αξιοποίηση φέρνει και τα ποθητά αποτελέσματα». Τέλος, επεσήμανε πως η εκδήλωση αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία.

Το κόψιμο των κορδελών

Όσον αφορά την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, αυτή έγινε με το κόψιμο δύο κορδελών που πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα