iGEM Patras: Παγκόσμια διάκριση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

05.12.2020 / 10:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ajoydusmlt5fc25c6e21a88

Ένα “κενό” στη χορήγηση φαρμάκων με σκοπό την  αποτελεσματικότερη θεραπεία ήρθε να καλύψει η ομάδα iGEM Patras, η οποία αποτελείταί από Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας μάλιστα παγκόσμια διάκριση για το επίτευγμά της. Χρησιμοποίησαν την  Φαρμακογονιδιωματική και την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών, μέσω του project Hippocrates.

Αναλυτικά:

Δεκαέξι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο της Ιατρικής, χρησιμοποιώντας την Φαρμακογονιδιωματική και την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών. Λαμβάνοντας μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition, που διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT), κατάφεραν να φέρουν μια παγκόσμια διάκριση στην Ελλάδα και να αναδείξουν το έργο των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατακτώντας το Αργυρό μετάλλιο στην τελική φάση του διαγωνισμού, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Νοεμβρίου με συμμετοχή περισσότερων των 250 ομάδων από όλο τον κόσμο.  

Μετά από περίπου 1 χρόνο προσπαθειών η ομάδα από την Πάτρα κατάφερε να παρουσιάσει επιτυχώς, σε κριτές διεθνούς φήμης, το Project Hippocrates και να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο εν έτη 2020 υπάρχουν ακόμη ασθενείς που παραπονιούνται για τις παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν. Μέχρι σήμερα, τα δύο στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, πριν τη χορήγηση ενός φαρμάκου, είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου (Φύλο, Ηλικία, Βάρος κτλ) και το ιστορικό αυτού (χρόνιες παθήσεις, προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις κτλ) που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία του ιατρού, οδηγούν στην επιλογή του καταλληλότερου φαρμάκου και του προτεινόμενου δοσολογικού σχήματος. Ωστόσο, ο μόνος παράγοντας που δεν λαμβάνεται υπόψιν είναι αυτός που κάνει κάθε άνθρωπο μία μοναδική περίπτωση ασθενούς. Το DNA! Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η επιστήμη της Φαρμακογονιδιωματικής μέσω της οποίας εξηγείται ο λόγος για τον οποίο ανάμεσα σε δύο ασθενείς, που λαμβάνουν την ίδια δόση, το φάρμακο μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα για τον πρώτο ενώ για τον δεύτερο να είναι άκρως τοξικό.

Θέλοντας, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων, η ομάδα iGEM Patras προχώρησε στην ανάπτυξη ενός φορητού διαγνωστικού εργαστηρίου μοριακής βιολογίας με στόχο τον εύκολο και ακριβή προσδιορισμό της απαιτούμενης δόσης στατινών, μια κατηγορίας φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.

Πως όμως αυτό το διαγνωστικό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα; Η ομάδα iGEM Patras, συνδυάζοντας την Φαρμακογονιδιωματική με την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) δημιούργησε μια web-based εφαρμογή, που είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω του www.haippocrates.com, με σκοπό την υποβοήθηση των ιατρών στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου δοσολογικού σχήματος για κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν και το γενετικό του υπόβαθρο.

Είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2003. Μέλη της ομάδος ήταν οι: Ανδρονικίδης Γεώργιος (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Π.Θ.), Βαρίτης Γεώργιος (Τμήμα Φαρμακευτικής), Δαραμούσκας Ιωάννης (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής), Ηλιοπούλου Ευανθία (Τμήμα Φαρμακευτικής), Καλαφάτης Κωνσταντίνος (Τμήμα Φαρμακευτικής), Καρατζά Αναστασία (Τμήμα Φαρμακευτικής), Κατσαρού Βασιλική (Τμήμα Φαρμακευτικής), Κουστέλιου Μαρία (Τμήμα Φαρμακευτικής), Κωστόπουλος Βασίλειος (Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών), Λιόπετας Ιωάννης (Τμήμα Φαρμακευτικής), Παπαθανασίου Μαριάνθη (Τμήμα Φαρμακευτικής), Παπακωνσταντίνου Χαράλαμπος (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών), Πατρινός Γεώργιος (Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής), Σιαμόγλου Σταυρούλα (Τμήμα Φαρμακευτικής), Σπανός Δημήτριος (Τμήμα Φαρμακευτικής), Τσικρικά Αθηνά (Τμήμα Φαρμακευτικής), Τσιρώνη Άννα (Τμήμα Βιολογίας) και Ψάριας Γεώργιος (Τμήμα Φαρμακευτικής).

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΣΙΤΗΜΙΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Δεκαέξι φοιτητές των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνδυάζοντας τη Φαρμακογονιδιωματική με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανέπτυξαν ένα φορητό διαγνωστικό εργαστήριο μοριακής βιολογίας και μια web-based εφαρμογή η οποία αναλύει τα αποτελέσματά του. Φιλοδοξία τους είναι τα εργαλεία αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ιατρό και να συμβάλλουν, όταν χρειάζεται, στον καθορισμό ενός εξατομικευμένου δοσολογικού σχήματος μέσω της άμεσης αναγνώρισης γενετικών διαφορών των ασθενών. Η ομάδα έλαβε μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition, ο οποίος διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT), και κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο στην τελική φάση του διαγωνισμού, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22 Νοεμβρίου με συμμετοχή περισσότερων των 250 ομάδων από όλον τον κόσμο.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών συγχαίρει τους φοιτητές μας για τη σημαντική τους διάκριση και τους εύχεται να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επιστημονική πρόοδο και δημιουργία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα iGEM Patras & το Project Hippocrates μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

Wiki page: https://2020.igem.org/Team:Patras

Facebook: https://www.facebook.com/igempatras/

Instagram: https://www.instagram.com/igempatras/?hl=en

Mε πληροφορίες από clinicalpharmacist.gr/blog

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα