Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πόσο θα χάσουν από τη μείωση ενοικίου 80% και πόσο θα πάρουν πίσω -πίνακες

17.12.2020 / 11:13
enoikia-estiasi-apozimiosi

Όλες οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου 2020 δικαιούνται τις μειώσεις των ενοικίων των επαγγελματικών τους μισθώσεων κατά 80% στο πρώτο δίμηνο του 2021.

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος.

Τα ποσά των αποζημιώσεων θα αντιστοιχούν στο 75% των απωλειών τους από τη μείωση των ενοικίων κατά 80%, δηλαδή ουσιαστικά στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Δείτε πίνακα με την απώλεια και την αποζημίωση ανάλογα με το ενοίκιο ΕΔΩ

Επιπλέον, για το 80% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που δεν θα εισπράξουν, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την πλευρά τους οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα ενοίκια ανέρχονται μέχρι και σε 1.000 ευρώ το μήνα οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες θα είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτούς λόγω των αποζημιώσεων και των απαλλαγών από φόρους εισοδήματος που θα τούς παρασχεθούν.

Στις περιπτώσεις όμως κατά τις οποίες τα ενοίκια υπερβαίνουν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ τα οφέλη των ιδιοκτητών θα είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα