(Ηχητικό)- Ο Ν. Μηταράκης στον Max fm: «Η Πάτρα και η Ελλάδα δεν θα γίνουν διάδρομος μεταναστευτικών ροών»

28.09.2021 / 16:29
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΜΙΤΑΡΑΚΗΣ

 «Η Ευρώπη είναι πιο ώριμη για να μην επαναλάβει τα λάθη του 2015, σχετικά με το μεταναστευτικό, τα οποία είχαν δυσμενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα. Για την Πάτρα, που ήταν διάδρομος για μαζικές ροές, τις πόλεις εξόδου, την ανατολική χώρα και τα νησιά. Δεν θα αποτελέσουμε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», τόνισε στον Max Fm 93,4 και στον Αλέξανδρο Κογκόλη, o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα και καθησυχάζοντας σχετικά με τον φόβο έξαρσης του μεταναστευτικού ρεύματος λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. 

Μειωμένος ο αριθμός, αλλά… 

Η Πάτρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο του προβλήματος, με το λιμάνι και τις γύρω περιοχές να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και τους μεταφορείς να διαμαρτύρονται. Βέβαια το όλο ζήτημα έχει δύο παραμέτρους. Αφενός την ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου το να ζουν αξιοπρεπώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που προσπαθούν για μια καλύτερη ζωή. Ο αριθμός των μεταναστών γύρο από το νέο λιμάνι της Αχαϊκής πρωτεύουσας έχει μειωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει εκλείψει η δράση τους εντός, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στα συναρμόδια Υπουργεία (Ναυτιλίας εντός του λιμένα και Προστασίας του Πολίτη γύρω από αυτό) και στους χρήστες του. 

Τα 6 σημεία 

«Ιδιαιτέρως στα νησιά οι ροές είναι μειωμένες κατά 96%, την ώρα που σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα γιατί εφαρμόζουμε μια ολιστική πολιτική 6 σημείων που είναι αποτελεσματική: 

-Φυλάμε τα σύνορα πολύ πιο αποφασιστικά 

-Απελαύνουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας 

-Είναι ταχύτερη η διαδικασία Ασύλου 

-Δημιουργούμε τα νέα ελεγχόμενα κέντρα στα νησιά 

-Ασκούμε σαφή Πολιτική ελέγχου των ΜΚΟ 

-Όπως και πολιτική που έχει περιορίσει τα επιδόματα. 

Θα διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με ενέργειες πάντοτε σύννομες με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εκτός από τη φύλαξη των συνόρων, με την αφύπνιση των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκαιρη κινητοποίηση τους αναφορικά με νέες ροές. Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί προληπτικά, πρέπει να στηρίξει τις όμορες περιοχές και τις χώρες διέλευσης. Επίσης, ενδυναμώσαμε το νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας, ορίζοντας την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. Με προφανή στόχο οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν να ανακόπτονται και τα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται στο έδαφος της», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης. 

«Δεν υπάρχει ανταγωνισμός με την Τουρκία» 

Ακόμη, ο Νότης Μηταράκης απαντά και για τη στάση της Τουρκίας η οποία έχει επιστρέψει στο δρόμο των προκλήσεων κι αν υπάρχει ο φόβος εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. 

«Το Μεταναστευτικό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και την αφετηρία μιας νέας περιόδου νηφαλιότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός με την Τουρκία. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, πως δεν παραμένουμε σε ετοιμότητα, τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα μας. Αν και πιστεύω πως τα γεγονότα στον Έβρο και η στιβαρή απάντηση της χώρας μας, θα αποσοβήσουν οποιαδήποτε σκέψη για εκ νέου εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. 

«Μείωση και των αναγκών» 

«Η ταχεία διαδικασία ασύλου, είναι πλέον μαζί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, από τις πλέον βασικές αιτίες της μεγάλης μείωσης των διαμενόντων στα νησιά (-81%, για πρώτη φορά κάτω από 5.000 άνθρωποι) αλλά και στο σύνολο της χώρας (-49%, περίπου 42.000 διαμένοντες, από περισσότερους από 82.000 που είχαμε στις αρχές του 2020). Αυτό σημαίνει και μείωση αναγκών», σημείωσε κλείνοντας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα