Η ζωή κερδίζει τον covid-19! Αύξηση των κυήσεων στην Πάτρα την περίοδο του lockdown

15.12.2020 / 11:07
κυησεισ 1

Η ζωή κερδίζει πάντα και θα κερδίζει ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που περνούν οι σύγχρονες γενιές των ανθρώπων, από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά το σκοτάδι που έχει φέρει ο covid-19 στην καθημερινότητά μας, παρά τους θανάτους που μας συγκλονίζουν καθημερινά, νέες ζωές ετοιμάζονται να έρθουν στον κόσμο και να τον φωτίσουν  κόντρα στην κατήφεια και την θλίψη, κόντρα στο φόβο και την ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που κινούνται γύρω από τον χώρο της μαιευτικής, υπάρχει μία μικρή αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα και φυσικά και στην Πάτρα στις κυήσεις που έχουν γίνει σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Μιλάμε βέβαια μόνο για εκτιμήσεις και όχι για στοιχεία αφού στο πρακτικό κομμάτι η διάρκεια της πανδημίας, από τον περασμένο Μάρτιο- οπότε και έκανε την επίθεσή της και στη χώρα μας- μόλις που συμπληρώνονται εννέα μήνες.

Κατά συνέπεια στοιχεία για τις γεννήσεις στο διάστημα της πανδημίας αναμένεται να γνωστοποιηθούν από τις αρχές του νέου έτους οπότε και θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Η γενικότερη όμως αίσθηση που υπάρχει αναφέρεται σε μία μικρή αύξηση των κυήσεων της τάξεως του 2% κάτι που μπορεί να μην φανερώνει ευρύτερη τάση ως προς την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, ωστόσο, δείχνει ότι έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες που κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο φόβος, κάποια νέα ζευγάρια δεν δίστασαν και ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο παιδιά.

 «Η αίσθηση που έχουμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε στον χώρο είναι ότι υπάρχει μία αύξηση στις κυήσεις σε αυτό το διάστημα της πανδημίας» τονίζει η γυναικολόγος – μαιευτήρας Φωτεινή Ευαγγελιστή.

«Την αύξηση αυτή βέβαια δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε για την ώρα, βασιζόμενοι σε αριθμητικά κα στατιστικά στοιχεία. Δείχνει όμως από την εμπειρία μας και την εικόνα που έχουμε ως μαιευτήρες ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν η ζωή συνεχίζεται».

Η καραντίνα και το επίδομα

Στο όλο θέμα βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και δύο σημαντικούς παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους. Από τη μία η καραντίνα με δεκάδες ζευγάρια να μένουν στο σπίτι τους, με πολλά από αυτά να μην έχουν μεν εργασία, αλλά αντίθετα, να διαθέτουν  αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Από την άλλη το επίδομα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση με τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και σε αυτούς τους μήνες της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις των γιατρών

«Όλα παίζουν τον ρόλο τους» τονίζει από την πλευρά του ο Πατρινός χειρούργος μαιευτήρας και γυναικολόγος, Κυρηναίος Παπαδημάτος.

«Σε ένα γενικότερα πλαίσιο σε ό,τι με αφορά δεν θα μπορούσα να μιλήσω ούτε για αύξηση των κυήσεων, αλλά ούτε και για μείωση.

Υπάρχει ένα σταθερό επίπεδο θα έλεγα στον αριθμό των κυήσεων, χωρίς να αλλάζει κάτι αυτό από το συνολικό συμπέρασμα ότι η ζωή συνεχίζεται, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Όμως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την χώρα μας, η μικρή αύξηση ή η μικρή πτώση των κυήσεων, δεν αλλάζει κάτι.

Υπάρχει μία σταθερά φθίνουσα πορεία στις γεννήσεις. Σκεφτείτε το 1981 είχαμε 180.000 γεννήσεις σε ένα έτος  και στο τέλος της περασμένης χρονιάς, πριν από την πανδημία, μόλις 85.000».   

Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας, Κώστας Βασιλόπουλος, εκτιμά ότι σε αυτό το διάστημα της πανδημίας έχει υπάρξει μία αύξηση στις κυήσεις που κατά προσέγγιση κυμαίνεται στο 2% με 3%.

Σημειώνει όμως: «Αυτό μπορεί να είναι και συγκυριακό. Ωστόσο, δεν θα έλεγα ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις κυήσεις παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει ψυχολογία, οι καταστάσεις γύρω του είναι απαισιόδοξες και βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά».

  «Συνήθως σε τέτοιες περιόδους κρίσης υπάρχει μία πτώση των γεννήσεων» τονίζει από την πλευρά του ο γνωστός γυναικολόγος – μαιευτήρας, Νίκος Οικονομόπουλος.

«Μέχρι ώρας δεν έχουμε στοιχεία και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι κυήσεις έχουν αυξηθεί στο διάστημα αυτό της πανδημίας που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα πρέπει να περιμένουμε τις γεννήσεις. Όμως οι οικονομικές δυσκολίες και οι συνέπειες που έχει φέρει η κρίση της πανδημίας, θεωρώ ότι θα παίξουν αρνητικό ρόλο στην διαμόρφωση των στοιχείων αυτών.

Αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που έχω. Ο κόσμος δεν μπαίνει σε αυτή την διαδικασία. Μόνο κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά στρώματα. Όχι ο μέσος όρος».

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που προκύπτει δεν παύει να είναι ελπιδοφόρο, δείχνοντας ότι η ζωή συνεχίζεται.

Αρκεί να καλοσκεφτεί κανείς όλες τις επιπτώσεις και τις συνέπειες που έχει φέρει η πανδημία στις ζωές μας, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους  να είναι στο στόχαστρο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Η πράξη αυτή, να φέρεις δηλαδή στον κόσμο νέες ζωές, σε τόσο δύσκολες περιόδους, δηλώνει μία υπέρβαση.  Μια υπέρβαση που έρχεται σε αντίθεση με όλο αυτό το σκοτάδι που μας έχει κυκλώσει και δείχνει ότι στο τέλος θα επικρατήσει το φως.

Κ. Α.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα