Η υψηλή τέχνη της κεραμικής! Η Πατρινή ομάδα «Κεραμέων Ίχνη» μας μιλά για την έκθεση στην «Κοιλάδα των Θεών»

16.06.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΚΕΡΑΜΙΣΤΕΣ

Συνέντευξη στην Ελεάνα Μαγδαληνού

Ραντεβού στην «Κοιλάδα των Θεών», την Αρχαία Ολυμπία, έδωσαν το περασμένο Σάββατο, 52 Ελληνες και ξένοι κεραμίστες, που συμμετέχουν στην 6η Εκθεση Κεραμικής που συνδιοργανώνουν Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής Πάτρας και η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη. Τα έργα της έκθεσης που απηχούν τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης και είναι εμπνευσμένα από την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Ολυμπίας, δένουν αρμονικά με τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα και με όλες τις συλλογές του Μουσείου. Για την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση που αξίζει όλοι να επισκεφθούμε μας μιλά η Ομάδα Κεραμέων Ιχνη.

Πως προέκυψε η συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας το ιδιαίτερο αυτό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού;

Μέσα στα δέκα χρόνια που η Ομάδα Κεραμέων Ιχνη δραστηριοποιείται, έχουμε κάνει δράσεις σε διάφορους χώρους, αλλά οι χώροι των Αρχαιολογικών Μουσείων πάντα μας ενθουσίαζαν περισσότερο. Ο λόγος είναι ότι στους χώρους αυτούς δίνεται η ευκαιρία η Αρχαία Ελληνική Κεραμική Τέχνη να συνομιλήσει με τη σύγχρονη Ελληνική και διεθνή κεραμική. Όσον αφορά το προβληματισμό για τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού είχαμε αποφασίσει από πολύ νωρίς το φθινόπωρο του 2020 ότι θα θέλαμε η έκθεση να είναι σε εξωτερικό χώρο, όχι μόνο γιατί θα εξασφάλιζε μεγαλύτερες πιθανότητες να μην επηρεαστεί από περιορισμούς, αλλά και γιατί το περιστύλιο του Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας δημιουργεί ένα πολύ ωραίο πλαίσιο προβολής.

Τι έχετε ετοιμάσει για όλους εμάς μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου;

Εχουμε ετοιμάσει μια έκθεση που περιλαμβάνει 52 Έληνες και ξένους κεραμίστες, τα έργα των οποίων χαρακτηρίζονται από την διαφορετική τεχνική ως προς τη φόρμα, τη διακόσμηση και το ψήσιμο, εμπνευσμένα από την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση είναι οι: Ann Van Hoey, Βασίλειος Αναστασόπουλος, Λουκία Αρκουλάκη, Γιώργος Βαβάτσης, Ιωάννης Βλαντωνόπουλος, Θόδωρος Γαλιγαλίδης, Έφη Γεωργοπούλου, Μίρκα Δραπανιώτου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Θεοδώρου, Μάγκυ Ιωάννου, Μάνος Καλαμένιος, Κώστας Καρακίτσος, Στράτος Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Μυρτώ Κόλλια, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κυριακάκης, Νάνσυ Λειβαθινού, Μαριλένα Λιβιεράτου, Ζωή Λυκουργιώτη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Helen Μudie-Ioannidou, Έλενα Μανάλη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Λίλη Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Μελίνα Ξενάκη, Αντιγόνη Πανταζή, Βούλη Πανταζίδου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Γεώργιος Πέππας, Σταύρος Περάκης, Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Σκλαβενίτης, Έλενα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σταυρινίδου, Δήμητρα Σταύρου, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Δώρα Τσιράκογλου, Ιφιγένεια Τσίρου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

Επίσης, σε συνεργασία με την Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής Πάτρας έχουμε ετοιμάσει συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των N. Piovani, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Δ. Λάγιου, Βάσως Δημητρίου και Μάνου Χατζιδάκι. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Με τι συναισθήματα ετοιμάσατε εσείς αυτή την έκθεση και με τι συναισθήματα θέλετε να φεύγουν από το χώρο οι επισκέπτες σας;

Σε κάθε νέα δράση υπάρχει πάντα ο ίδος ενθουσιασμός, όπως στην πρώτη μας έκθεση. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στη σύγχρονη Ελληνική Κεραμική και να αναδείξουμε αυτό το ιδιαίτερο υλικό που είναι ο πηλός, ο οποίος έχει αναρίθμητες δυνατότητες στην απόδοσή του. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό και να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα και εικόνες. Το σημαντικότερο συναίσθημα που θέλουμε να έχουν οι επισκέπτες στις εκθέσεις μας είναι ικανοποίηση από το γεγονός ότι έμαθαν ότι η τέχνη της κεραμικής είναι υψηλή και το χειροποίητο κεραμικό μπορεί να είναι χρηστικό και μη χρηστικό χωρίς να αλλάζει η καλλιτεχνική του αξία.

Η ομάδα “Κεραμέων Ιχνη” συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια παρουσίας. Με λίγες λέξεις, πως θα περιγράφατε αυτά τα 10 χρόνια;

Δέκα χρόνια γεμάτα δημιουργία, συνεργασία, φιλία, συναντήσεις, γνωριμίες. Δέκα χρόνια που γέμισαν τις ψυχές μας αγάπη και μας γέμισαν με εμπειρίες.

Υπάρχει κάποια σχέδιά σας εκτός από την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας; Υπάρχει περίπτωση να την δούμε και στην Πάτρα;

Φέτος όχι δεν υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για άλλη δράση. Το πρώτο μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η επιτυχής έναρξη και ολοκλήρωση της έκθεσης στην Αρχαία Ολυμπία. Εφόσον υπάρξει μια πρόταση να μεταφερθεί σε κάποιο χώρο και στη Πάτρα ναι πιστεύουμε θα το εξετάσουμε και με τη σύμφωνη γνώμη και των εκθετών πολύ πιθανό να το προχωρήσουμε.

Τι εύχεστε για το φετινό καλοκαίρι;

Να θυμίζει όσο γίνεται περισσότερο τα καλοκαίρια πριν τον κορονοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2011 και αποτελείται από κεραμίστες που ζουν στην Πάτρα, με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης και αποτελείται από τους: Βασίλειο Αναστασόπουλο, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλη Παπαϊωάννου, Ηλία Χριστόπουλο.

Στα δέκα χρόνια πορείας της, έχει διοργανώσει πέντε ομαδικές εκθέσεις κεραμικής με κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Φωκίδος, Μεσσηνίας, Ηλείας και το Δήμο Πατρέων, ένα Συμπόσιο Κεραμικής, τρία σεμινάρια κεραμικής με κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλες δράσεις και συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα