Η υπόσχεση

07.05.2022 / 20:30
dd5b7e215e8e77ad4d262d7becf4b556

Και ύστερα, βγήκαμε ωραία φωτογραφία …

Από το Festen στο θεατρικό «Αugust».  Με βουτιές σε «σπιρτόκουτα» και στα βιβλία του Φράνζεν. Οι οικογενειακές καρτ-ποστάλ έχουν μι ακινησία σαν στοπ καρέ επίμονου σκηνοθέτη. Στο φιλμ της  συγγενικής ζωής τα χαμόγελα είναι παγωμένα και πολλές φορές το έκο που έρχεται από το σπηλαιώδες παρελθόν είναι μια κραυγή ή ένα παράπονο. Ομφάλιοι λώροι σαν λάσο πνίγουν καλές προθέσεις και ευτυχισμένα sit com. Την ευημερία του φετινού Πάσχα αναποδογύρισε σαν σαμποτέρ της τέχνης αυτό το βιβλίο.

Κάποτε στην Νότια Αφρική

Σε μια φάρμα έξω από την Πρετόρια οι Σουάρτ συγκεντρώνονται για την κηδεία της μητέρας της οικογένειας, αλλά κάτω από το πένθος βράζουν οι διαφορές τους…

Από τη νεότερη γενιά, ο Άντον και η Άμορ καταλήγουν να απεχθάνονται όσα αντιπροσωπεύει η οικογένειά τους, όπως η αθετημένη υπόσχεση στη μαύρη υπηρέτρια, τη Σαλομέ, που έχει περάσει όλη της τη ζωή δουλεύοντας γι’ αυτούς.
Της υποσχέθηκαν κάποια στιγμή ότι θα της δώσουν το σπίτι της, τη γη της… αλλά τα χρόνια και οι δεκαετίες περνούν και η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται ποτέ.

Η αφήγηση κυλάει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο.
Και, καθώς η χώρα περνάει από το σκοτεινό παρελθόν των φυλετικών διακρίσεων σε ένα –υποτίθεται– πιο δίκαιο παρόν, μια πολύ μεγαλύτερη υπόσχεση, προς έναν ολόκληρο λαό, μοιάζει να διαψεύδεται…
Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος.

Ο συγγραφέας που «τσίμπησε» το Booker

Ο Damon Galgut είναι Νοτιοαφρικανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1963 στην Πρετόρια και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για το βραβείο Booker με το έργο του The Good Doctor το 2003 (Ο καλός γιατρός, Ωκεανίδα, 2005) και για δεύτερη φορά το 2010 με το In a Strange Room. Το πρόσφατο μυθιστόρημά του Arctic Summer ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Walter Scott και Folio, ενώ το έργο του The Quarry μεταφέρθηκε το 2020 στον κινηματογράφο. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κέιπ Τάουν. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί συνολικά σε δεκαέξι γλώσσες.

Κάτι για το σκεπτικό του βραβείου

Πήραμε αυτή την απόφαση έπειτα από εκτενή συζήτηση και καταλήξαμε ομόφωνα σε ένα βιβλίο που χειρίζεται με μαεστρία τη φόρμα και τη σπρώχνει σε νέους δρόμους, σε ένα βιβλίο με απίστευτα αυθεντική και ρέουσα φωνή, σε ένα βιβλίο με βαρύνουσα ιστορική και συμβολική σημασία.

Από την ανακοίνωση της Maya Jasanoff, πρόεδρου της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Booker 2021

Επιμύθιο

Με ανατροπές και πάσες από την πρωτοπρόσωπη στην τριτοπρόσωπη αφήγηση « η υπόσχεση» είναι μια μοντέρνα σάγκα που αγγίζει πολλά θέματα- τζιζ με τρόπο μαεστρικό . Από τις βαρύνουσες πληγές του απαρτχάιντ στα παιδικά γόνατα που γδέρνονται ανεξίτηλα. Μια πνιγηρή υγρασία τρυπώνει στα ακροδάκτυλα καθώς προσπαθείς να δικαιολογήσεις, να αγαπήσεις , να ταυτιστείς με τους ήρωες. Ο συγγραφέας –σκηνοθέτης σου κλείνει την αυλαία πριν καταλάβεις τι έγινε. Χειροκροτείς την επόμενη μέρα. Και την επόμενη…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα