Η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη βάζει μπρος τις μηχανές στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει εκλογών για την ηγεσία

25.07.2021 / 11:01
ka 17

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες εντός του Κινήματος Αλλαγής, με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου. Για την ώρα, Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητες, ενώ εν αναμονή νεότερων βρίσκονται τα στελέχη που θα στήριζαν την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει προθέσεις, χωρίς να αποκλείονται κι άλλες υποψηφιότητες.

«Σχεδόν βέβαιη» η υποψηφιότητα Καστανίδη

Είναι πιθανό, ακόμα και αν ο κ. Γερουλάνος είναι υποψήφιος, να υπάρξει και μία ακόμη υποψηφιότητα, αυτή του Χάρη Καστανίδη. Συνομιλητές του κ. Καστανίδη εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του, την οποία με τρόπο κατηγορηματικό αποσυνδέουν με όλα τα σενάρια που εμπλέκουν το ΚΙΔΗΣΟ, «είναι σχεδόν βέβαιη». Απλά, όπως επισημαίνουν, θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις όταν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, για λόγους «θεσμικής δεοντολογίας» αλλά και γιατί είναι απρόθυμος να εμπλακεί «σε μια πρόωρη και πολιτικά βλαπτική συζήτηση που ήδη κάποιοι κάνουν».

Κορωνοϊός και Εθνικές εκλογές

Οι δύο σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρόνο των εσωκομματικών εκλογών στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η πορεία της πανδημίας, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, σενάριο που τώρα είναι αποδυναμωμένο. Τα… στρατόπεδα πάντως προετοιμάζονται με χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο, βάσει καταστατικού και των θεσμικών εσωκομματικών επιταγών.

Τα σενάρια αυτά συνδέθηκαν με μια υποψία που υπήρχε στα επιτελεία των αντιπάλων της κυρίας Γεννηματά ότι η Χαριλάου Τρικούπη επεδίωκε να γίνουν οι εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να ξεκαθαριστεί, πριν από τις 3 Σεπτέμβρη, ο οδικός χάρτης για τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και οι εικόνες που έρχονται από το… φθινόπωρο δημιουργούν νέα δεδομένα στη σκακιέρα της κούρσας για την ηγεσία.

Η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη βάζει μπρος τις μηχανές στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει εκλογών για την ηγεσία 4

«Βαθιά πολιτική συζήτηση»

Προσφάτως, ο Ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία, κάτι που ανέμεναν και τυπικά -για καιρό- οι υποστηρικτές του, δημιουργώντας τους κλίμα ευφορίας και προσμονής για την κάλπη.  Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης «οι λόγοι που με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα, το 2017, έχουν ενισχυθεί. Την ευκαιρία που μας δόθηκε, τότε, με τη συμμετοχή 212 χιλιάδων πολιτών, δεν την αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε. Όλοι οι υποψήφιοι έχουμε χρέος να  συμβάλουμε ώστε η επικείμενη συζήτηση για το μέλλον της παράταξης να είναι βαθιά πολιτική και αναζωογονητική, ενθαρρύνοντας τα μέλη και τους φίλους μας  να συμμετάσχουν και πάλι, μαζικά, σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Αυξάνονται οι περιοδείες

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα εντείνει σταδιακά τις δια ζώσης επαφές του σε όλη τη χώρα, με την πρόοδο του εμβολιασμού και τη δημιουργία ισχυρότερου ανοσιακού τείχους, με το ξεκίνημα να έχει ήδη γίνει από την Πάτρα και τη Χίο. Επιπροσθέτως, οι διαδικτυακές συζητήσεις με τη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη, με στελέχη του κόμματος και φορείς, βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η πολιτική του πλατφόρμα θα δημοσιοποιηθεί με την θεσμική έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών τον Σεπτέμβριο. Είναι δεδομένη δε η θέληση για ανοιχτές εκλογές από τη βάση, όπως το 2017.

Ήδη, τα στελέχη του πρόσκεινται στον κ. Ανδρουλάκη οργανώνουν και ανασυγκροτούν τον υποστηρικτικό του μηχανισμό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδυναμώνεται σε όλη τη χώρα. Στηρίζεται από σημαντικά στελέχη της λεγόμενης νέας γενιάς, αλλά και εμπειρότερα, από αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολλά εξ’αυτών «βλέπουν στον Κρητικό πολιτικό την προοπτικής ανάκαμψης της παράταξης και μιας ραγδαίας ίσως ανόδου, όπως παλαιότερα του Αλέξη Τσίπρα, στο πολιτικό σκηνικό».

«Να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Νεολόγο»  ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τονίσει πως «πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι το ΚΙΝΑΛ έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και ότι έχει αλλάξει, συγκροτώντας μια προγραμματική πλατφόρμα με πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, με έμφαση στις πολιτικές για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το διακύβευμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών του φθινοπώρου».

Υποστήριξε δε ότι το παιχνίδι για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά είναι ανοιχτό, «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί».

Η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη βάζει μπρος τις μηχανές στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει εκλογών για την ηγεσία 5

«Έχω αφήγημα για τη χώρα»

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά απαντώντας προσφάτως στο ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν θα είναι και πάλι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος ήταν ξεκάθαρη λέγοντας πως «ναι, θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Έχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Έχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές».

Σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των εσωκομματικών διαδικασιών, η Φώφη Γεννηματά διευκρίνισε ότι «το φθινόπωρο η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής».

«Πράσινη Επανάσταση»

Επιπροσθέτως, με ιστορική εισαγωγή από το «Κάρμινα Μπουράνα», που θυμίζει εποχές Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει επισήμως τη διεκδίκηση της αρχηγίας του «ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα».

«Ξεκινάμε τον αγώνα για μία Πράσινη Επανάσταση. Με σεβασμό στις μεταρρυθμιστικές αξίες και τα σύμβολα του πατριωτικού κινήματος, που άλλαξε την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο το όνομα μας. Είναι η ιστορία μας. Είναι η ψυχή μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η πηγή της υπερηφάνειας μας», τόνιζε στην πολιτική του διακήρυξη.

«Πανελλαδική ανασύνταξη»

Πώς όμως μπορεί το ΚΙΝΑΛ να αναγεννηθεί; Να αυξήσει τη δύναμή του, να μετεξελιχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα στις επόμενες εκλογές και αργότερα σε μια, σαφώς, μεγαλύτερη δύναμη; Μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που τα τελευταία χρόνια μεταβάλλεται και μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις. Η απάντηση, για πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι μία. «Μέσω των εσωκομματικών εκλογών, με την ανάδειξη νέας ηγεσίας, σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης, επικαιροποίησης της ιδεολογικοπολιτικής του πλατφόρμας και… πανελλαδικής εξωστρέφειας!».

 «Το κόμμα παραμένει δυνατό, η φωτιά σιγοκαίει σε όλη τη χώρα, αρκεί να ρίξουμε το λάδι της ανασύνταξης. Ψηφοφόροι μας, που είναι δεμένοι με το ΠΑΣΟΚ, με την ιστορία μας, αν ξανανιώσουν ότι τους εκφράζουμε, ότι απευθυνόμαστε στα πλατιά λαϊκά στρώματα που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος για τη χώρα και με μια φθορά που δεν μας αναλογούσε, θα γυρίσουν πίσω. Είτε έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αλλού», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

Η πολιτική κατεύθυνση

Επιπροσθέτως, δεν λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως «η Φώφη Γεννηματά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στην ηγεσία του κόμματος. Το κράτησε όρθιο σε δύσκολες συνθήκες, δεν δίχασε, αλλά ως εκεί. Δεν μπορεί πλέον να εισχωρήσει στην κοινωνία, να το οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις και να πείσει τους πολίτες, αφενός ότι το κόμμα άλλαξε και αφετέρου ότι έχει προοπτική».

Αξίζει να σημειωθεί πως, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να βρει και την πολιτική κατεύθυνσή του. Τον ιδεολογικό, συστηματικό αντίπαλό του. Θα κινηθεί στον χώρο του κέντρου, εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μαζί σαφώς με την κεντροδεξιά) κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και φαντάζει δύσκολο να αποδυναμωθεί ή προς την κεντροαριστερά, κοιτάζοντας στα μάτια τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να τον πλήξει, «αποκαθιστώντας την… τάξη» στον χώρο της προοδευτικής παράταξης; Εάν το πρόσημο είναι κεντροαριστερό θα τεθεί αυτομάτως απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και θα επικοινωνηθούν οι ιδεολογικές διαφορές των δύο κομμάτων.

Η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη βάζει μπρος τις μηχανές στο ΚΙΝ.ΑΛ. εν όψει εκλογών για την ηγεσία 6

Σενάρια για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, εμπλέκεται συνεχώς σε σενάρια, τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή του επιτελείου του και ίσως ενδυναμωθούν με τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες Γερουλάνου και Καστανίδη. Πριν από μερικές μέρες το γραφείο Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ εξέδωσε μια αυστηρή διάψευση για δημοσιεύματα που ήθελαν να έχει γίνει μυστική σύσκεψη για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη διαδικασία εκλογής.

«Μια τέτοια συνάντηση δεν έγινε ποτέ» ανέφερε η ανακοίνωση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι επιτελείς των άλλων υποψηφίων που έσπευσαν να διαπιστώσουν αν ισχύει. Οι εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στη μάχη της ηγεσίας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσφέρει, ίσως, «χλιαρή» στήριξη στη Φώφη Γεννηματά.  Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός, όπως λέγεται, λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν επιβάλλει γραμμή, το αποκαλούμενο «μπλοκ» του δεν έχει, όπως φάνηκε το 2017, συμπαγή εκλογική συμπεριφορά, αφού αρκετοί υποστηρικτές του, στον δεύτερο γύρο, επέλεξαν να δώσουν την ψήφο τους στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως και να’ χει η εσωκομματική μάχη στο ΚΙΝΑΛ έχει ξεκινήσει…

(από την εφημερίδα «Νεόλογος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα