Η «υπόκλιση» του Γιάννη Μπουτάρη στον οινοποιό του Αιγίου Άγγελο Ρούβαλη

09.01.2021 / 16:50
oinopoieio-oinoforos-aggelos-rouvalis-DSC_1787-823x549

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει να επιδείξει παράλληλα μια ξεχωριστή, πολύχρονη, διαδρομή στον χώρο της οινοποιίας.

Το απόσταγμα αυτής της εμπειρίας του συμπυκνώνεται σε ένα βιβλίο, που ο τίτλος του τα λέει όλα: «Εξήντα χρόνια τρύγος».

Ακομπλεξάριστος και ευθύς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και στον Δημήτρη Δανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Γιάννης Μπουτάρης κλήθηκε μεταξύ άλλων να ξεχωρίσει κάποιους ανταγωνιστές της επιχείρησης του. Και η απάντηση που έδωσε ήταν μια… υπόκλιση σε οινοποιούς της Δυτικής Ελλάδας.  

«Θα πρότεινα δύο εξαιρετικούς οινοποιούς από το Κτήμα Μερκούρη, τον Βασίλη και τον Χρήστο Κανελλακόπουλο. Όπως και τον Άγγελο Ρούβαλη από το Αίγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό, τι αφορά  τα κρασιά της δικής του επιλογής, επεσήμανε:   «Προτιμώ το Ράμνιστα και το Διάπορος. Κόκκινα και τα δύο. Προτιμώ τα κόκκινα κρασιά. Υπ’ όψιν δεν πίνω, απλώς τα δοκιμάζω πάντα».

Και δεν πίνει, όπως διευκρινίζει, γιατί εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα του αλκοολισμού που αντιμετώπιζε στο παρελθόν. «Είμαι αλκοολικός και είμαι καθαρός από το 1991», εξήγησε.

Πρωτοπόρος στην ελληνική οινοποιία

Ο Άγγελος Ρούβαλης από το Αίγιο, που ξεχωρίζει ο Γιάννης Μπουτάρης, είναι απόφοιτος Οινολογίας του Μπορντό.

Από το Αίγιο πήγε για σπουδές στη γαλλική πόλη  και από εκεί επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Έτσι, το 1990 δημιούργησε το κτήμα «Οινοφόρος», αξιοποιώντας μια παλιά ποικιλία του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τον Ροδίτη, και φτιάχνοντας το εμβληματικό κρασί «Ασπρολίθι».

Προερχόμενος από αμπελουργική οικογένεια της περιοχής, ο Άγγελος Ρούβαλης έμπνευσε και καθοδήγησε τους αμπελουργούς της Αιγιάλειας σε νέες φυτεύσεις, σε επιλογή ποικιλιών και σε καλλιεργητικές πρακτικές.

Τόσο το οινοποιείο του όσο και το προαναφερόμενο, πρώτο, κρασί του ήταν μια από τις πρωτοπόρες κινήσεις που έδωσαν ώθηση στο ελληνικό κρασί την δεκαετία του 1990.

Το 1994 δημιουργήθηκε το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο και ο πειραματικός αμπελώνας, ενώ το 2004 το οινοποιείο συνδέθηκε οργανικά με την οινοποιητική και εμπορική εταιρεία «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων».

Τριάντα χρόνια μετά από την ίδρυσή του, περνά στα χέρια μιας νέας γενιάς που έχει επικεφαλής την Θεοδώρα Ρούβαλη, οινολόγο με μεταπτυχιακό αμπελουργίας και επαγγελματική εμπειρία σε κορυφαίους αμπελώνες του «παλιού» και του «νέου» κόσμου του κρασιού (Γαλλία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία) και τον Antonio Ruiz Pañego, Iσπανό οινολόγο με σημαντική εμπειρία στα καλύτερα Grand Cru της Βουργουνδίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα