Η Βουλγαρία αναγνωρίζει τη «Βόρεια» Μακεδονία» με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών

18.01.2022 / 17:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
βουλγαρια

«Πράσινο» φως για τη χρήση του σύντομου ονόματος της χώρας όπως αυτό προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή του όρου «Βόρεια Μακεδονία» άναψε σήμερα η Σόφια, κάνοντας το πρώτο βήμα για το ξεπάγωσα των σχέσεων των δύο χωρών.

Μέχρι σήμερα η Βουλγαρία αντιδρούσε και δε δεχόταν από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να χρησιμοποιεί τη σύντμηση του ονόματος -«Βόρεια Μακεδονία»- όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς εκτιμούσε ότι γινόταν σύγχυση με δικιά της περιφέρεια που έχει το ίδιο όνομα. 

Η Σόφια ανακοίνωσε ότι αποδέχεται τη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και έτσι ένα από τα θέματα διαφωνίας που απασχολούσε τις δύο πλευρές φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε από το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κιρίλ Πετκόφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια από το πρωί της Τρίτης. Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εκτίμησε ότι η άρση αυτού του ζητήματος είναι ένα βήμα στο νέο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερη συνεργασία.

Διπλωματική νότα στον ΟΗΕ

Μετά την εξέλιξη αυτή η Βόρεια Μακεδονία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έστειλε επίσης διπλωματική νοτα στον ΟΗΕ που ζητά ρητά να αναγνωριστεί το σύντομο (Βόρεια Μακεδονία) και ολόκληρο το όνομα του κράτους (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) ως εξίσου έγκυρο και ότι δεν έχουν καμία επίπτωση στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να έχουν κοινό στόχο – τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαών των δύο χωρών, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για συντομότερη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.  Οι δύο πρωθυπουργοί σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια ανέφεραν ότι είχαν μια φιλική συνάντηση. «Είχαμε μια πολύ καλή και φιλική συζήτηση. Η καλή γειτονία και από τις δύο πλευρές θα βαθύνει. Από εδώ και πέρα θα μετριέται με ρεαλιστικά επιτευχθέντα αποτελέσματα. Είμαι χαρούμενος και θέλω να χαιρετήσω τους υπουργούς Μεταφορών γιατί η γραμμή Σόφια – Σκόπια θα γίνει πραγματικότητα». δήλωσε ο Κιρίλ Πετκόφ μετά το τέλος της συνάντησης

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα