Η Βικτωρία Αγγελοπούλου για το Καρναβάλι της Πάτρας: Δεν υπάρχει όραμα

18.02.2021 / 14:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
σκαλες

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαγεωργίου

Η Βικτωρία Αγγελοπούλου, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού από το 1999 έως και το 2002 και συνυπεύθυνη πληρώματος από το 1974. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Καρναβαλικού Κομιτάτου και επί χρόνια μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής. Σκηνοθέτησε τα πέντε πρώτα θεατρικά του Κομιτάτου και παραμένει «εν ενεργεία Καρναβαλίστρια».

Μίλησε στον «Νεολόγο» », στο πλαίσιο του διαλόγου που έχουμε ανοίξει για το Πατρινό Καρναβάλι.

Πατρινό καρναβάλι σημαίνει:                                                                                               

Πάνω απ’ όλα δημιουργία. Μέσα από το θεσμό, πολλοί είναι αυτοί που ανακάλυψαν της καλλιτεχνικές τους τάσεις που τις ακολούθησαν επαγγελματικά και οι περισσότεροι  ασχοληθήκαμε ερασιτεχνικά, προσφέροντας στους εαυτούς μας δημιουργική διέξοδο και απόδραση από την «πλήξη» της καθημερινότητας.

Το πρώτο μου Καρναβάλι:

Μπαλαρίνα σε  ball d’ enfant στο Δημοτικό Θέατρο, 7-8 χρόνων. Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί άρπαξα «πούντα» και έμεινα στο σπίτι 2 μήνες! Ευτυχώς η μάνα μου ήταν δασκάλα και δεν έμεινα στον … «τόπο».

Το Καρναβάλι που δεν θα ήθελα να ξεχάσω:

 Ωχ εμέ! Τι να πρωτοθυμηθώ! Τις παραστάσεις που σκηνοθέτησα  στις σκάλες του Γιογκαράκη, τα θεατρικά  με το Καρναβαλικό Κομιτάτο; Το Χορό του Δημάρχου «Τον παλιό εκείνο τον Καιρό» στον Απόλλωνα; Τις καρναβαλικές «κόντρες» με τα πληρώματα 17 και 135; Την πρώτη νυχτερινή ποδαράτη «αυτοφωτιστείτε» από τις σκάλες Γεροκωστοπούλου; «Το βαλς στους δρόμους»; Τη νταλίκα του Κομιτάτου; Τις συμμετοχές μας ως Δήμος στα Καρναβάλια Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας;

Τους κλόουν το 1974; Είμαστε εμείς οι «υπεύθυνοι» που τα πληρώματα βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους και περπάτησαν στους δρόμους. Ιδέα Στέφανου Πετσάλη: έβαζε φωτιά μέσα στο μικρό βανάκι που είμαστε στριμωγμένοι, κι εμείς πεταγόμαστε έξω φωνάζοντας φωτιά! φωτιά! Ο κόσμος γελούσε μέχρι δακρύων. Αυτό ήταν, από την επόμενη χρονιά, όλα τα πληρώματα στο δρόμο. Απαλείφθηκε από τους κανόνες του παιχνιδιού η υποχρεωτική εποχούμενη μεταφορά!

«Το Γάμο του  Κουτρούλη» το 1981; Το δρώμενο αυτό αποδεικνύει περίτρανα, ότι ο καρναβαλικός ιός, ρέει στο αίμα των πατρινών και έχει περάσει στο D.N.A του.

Τον Γενάρη 1981 σε περισσότερο από 50 Πατρινούς, έστειλα ανώνυμες επιστολές και τους ζητούσα, στον έναν να γίνει νύφη, στην άλλη γαμπρός, κουμπάρος, παράνυφος, κ.λ.π  ή προσκλήθηκε ως καλεσμένος. Όλοι ακολούθησαν κατά γράμμα τις έγγραφες εντολές, και μου απαντούσαν θετικά η αρνητικά με δημοσιεύματα στην εφημερίδα. 

Την καθορισμένη ώρα και ημέρα, οι καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν κάτω από τις σκάλες της ΙΙΙ Ναυάρχων ενδεδυμένοι «καθώς πρέπει», όπου αγγελιοφόρος, τους έδωσε εντολή να στολίσουν τα αυτοκίνητά τους νυφιάτικα  και να επιστρέψουν σε μισή  ώρα στο προαύλιο του Αγίου Ανδρέα για να πάνε να παραλάβουν τον γαμπρό, τη νύφη και τον κουμπάρο, κορνάροντας! Οι εντολές εκτελέστηκαν κατά γράμμα. Έγινε μεγάλος σαματάς στη πόλη και στην συνέχεια η πομπή  έφτασε σε εξοχικό κάτω από την Αχαΐα, όπου ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας.  Οφείλω να σημειώσω εδώ, ότι η Τιτίκα Βοσινάκη ετοίμασε Catering  για 70 άτομα, το φορτηγάκι με τα φαγητά μας ακολουθούσε σε όλη την διαδρομή, χωρίς να ξέρει από ποιόν και αν θα πληρωθεί!

Όλοι με υποπτευόντουσαν, αλλά σε κανέναν δεν το είχα ομολογήσει, ως και γράμμα στο εαυτό μου έστειλα, ότι πρέπει, μια και το χέρι μου πιάνει, να ράψω το νυφικό!

Είναι στα υπόψη μου να καταγράψω όλα τούτα σε ένα βιβλίο, όχι για την υστεροφημία μου, μια και πιστεύω πως το μόνο που μετράει είναι το τι κάνεις σήμερα, αλλά για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Να μαθαίνουν οι νεώτεροι να δημιουργούν και να μιμούνται, ποτίζοντας το θεσμό με τις δικές τους λαμπρές ιδέες.

Φυσικά ακόμα είμαι «εν δράσει», και με τις «ΣΦήΚΕΣ» θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και καρναβαλικά έθιμα.

Το Πατρινό Καρναβάλι του αύριο

Το κάθε αύριο, στηρίζεται στο σήμερα  και πρέπει εμείς να βάλουμε θεμέλια και οι νεώτεροι να το απογειώσουν.

Αυτό, θέλει πολύ δουλειά από εμάς τους πολίτες. Να μπούμε μπροστά και ν΄ ανοίξουμε δρόμους, διότι οι σημερινοί Δημοτικοί Άρχοντες, απλά διεκπεραιώνουν. Έπαψαν και να το στηρίζουν, στερώντας από τους Καρναβαλιστές τους χώρους μέσα στους οποίου χρόνια τώρα δημιουργούσαν.

Δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα. Η αξία των πάντων μετράται με ψήφους!

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Ποιο άλλο;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα