Η βία των εφήβων και οι προβληματισμένοι…

11.02.2024 / 16:30
Kontogiannis-620x420-1-850x460

Το τελευταίο καιρό απασχολούν τη δημοσιότητα όλο και πιο συχνά, παραβατικές συμπεριφορές έφηβων και μικρότερων ηλικιών, καθώς και πολλά περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Μπήκε στη ζωή μας η ξένη λέξη bullying που σημαίνει εκφοβισμός και γινόμαστε όλοι ειδικοί εκ των υστέρων σε μια κοινωνία που οδεύει όλο και πιο πολύ στη σκληρότητά όρων και δυνατοτήτων επιβίωσης. Συνήθως στα περιστατικά αυτά, επεμβαίνει το σχολείο εάν γίνονται στο χώρο του, οι γονείς και η τηλεόραση η οποία παρακινεί τη δικαιοσύνη και την Αστυνομία να ασχοληθούν όσο το θέμα είναι στην επικαιρότητα. Κι ύστερα σιγή ιχθύος μέχρι το επόμενο τέτοιο γεγονός. Στην ουσία δηλαδή κανείς δεν κάνει τίποτε σοβαρό και ουσιαστικό για την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρά μόνο συζητήσεις και προβληματισμούς ακαδημαϊκού περιεχομένου μέχρι την εύκολη λύση της επικαιροποιήσης αυστηρότερων νόμων. Συμπεριφερόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία σα να μας βρήκε ένα ξαφνικό κακό που ήρθε από αλλού και πάμε να το αντιμετωπίσουμε κατασταλτικά, βιαστικά και με τη λιγότερη ευθύνη. Το σχολείο έχει αποστασιοποιηθεί από το ρόλο και το περιερχόμενο της διαπαιδαγώγησης, οι εκπαιδευτικοί μιλάνε ελάχιστα με τα νέα παιδιά για κάθε κοινωνικό ζήτημα, η επικοινωνία έχει αφεθεί στα πληκτρολόγια και η οικογένεια μένει ήσυχη επειδή το παιδί χαζεύει στο τάμπλετ ή παίζει ιντερνετικά με άλλους στην οθόνη, παιχνίδια στο play station!

Όσο λιγότερο μιλάμε μεταξύ μας ή με τα παιδιά μας, τους δυσκολεύουμε την καλλιέργεια του νου και την πρόκληση συναισθημάτων και σκέψεων προς αξιολόγηση. Οι έφηβοι σήμερα θέλουν να εκφραστούν ικανοποιώντας το facebook το instagram και το tik tok! Σε κάθε επεισόδιο βίας ανηλίκων υπάρχει κινητό που καταγράφει! Αυτό δεν είναι τυχαίο! Όλα γίνονται για τους όρους αυτής της νέας ζωής που καταγράφεται μέσω συσκευών. Έτσι μετατρέπονται οι συσκευές σε μέσα εκβιασμού ή εκφοβισμού. Γιατί οι νέοι σήμερα θεωρούν ότι ο κόσμος τους είναι μέσα στην οθόνη και οφείλουν να παίξουν με τους όρους της… Βέβαια πάντα τα νιάτα είχαν ορμή και θυμό. Όμως στις μέρες μας συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

Είναι αδύνατο για μας τους μεγάλους να θεωρήσουμε παιχνίδι μεταξύ παιδιών μια σύνδεση όπου χωρίς να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο μιλάνε μέσα από ακουστικά και «παίζουν» σε μια οθόνη με φανταστικούς ήρωες, υπεράνθρωπους, δολοφόνους και γενικά βίαιους χαρακτήρες. Κι όμως, αυτό λέγεται σήμερα παιχνίδι μεταξύ φίλων για πολλούς εφήβους! Κι οι γονείς παραδίπλα αμέριμνοι στις δουλειές τους αρκούνται στο ότι το παιδί δεν γυρνάει έξω και παίζει στην οθόνη! Όταν έρθει η ώρα να βγει λοιπόν έξω, έχοντας πρότυπο τον κόσμο της οθόνης, θέλει να εκφραστεί με βίαιο τρόπο και να μεταφέρει στη φυσιολογική ζωή, τους όρους της επιβίωσης όσων του έμαθε η οθόνη. Οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής απομάκρυναν τους γονείς από τα παιδιά. Πόσοι μιλούν με τα παιδιά τους ώρες για όλα τα θέματα τις απορίες και τις σκέψεις τους; Πόσοι λένε στα παιδιά τους άσε το ταμπλέτ ή το κινητό και πάμε να τρέξουμε λίγο ή να περπατήσουμε; Πολλά από τα περιστατικά βίας των εφήβων δεν είναι απαραίτητα να προέρχονται από οικογενειακή διαδρομή με προβληματικό περιεχόμενο. Από μια χαρά συνηθισμένες οικογένειες προέρχονται. Το πολύ σωστό μέτρο των ψυχολόγων στα σχολεία έγινε δημοσιοϋπαλληλική ρουτίνα. Μιλούν με τα παιδιά; Κάνουν ατομικούς φακέλους αξιολόγησης και υποστήριξης όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη; Αμφιβάλλω. Ο αθλητισμός επίσης που αποτελεί σοβαρότατη διέξοδο τι κάνει για να αποτρέπει τη βία; Ο οπαδικός φανατισμός που συχνά εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες και σε απίθανα αθλητικά γεγονότα δεν υποθάλπει τη γενικότερη βία; Ασφαλώς.

Όλοι λοιπόν φταίμε γιατί τα παιδιά μας γίνονται βίαια και αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές όλο πιο συχνά, όλο και πιο σοβαρές τον τελευταίο καιρό. Φυσικά δεν μπορούμε να απομονώσουμε ή να αποστειρώσουμε τα νέα παιδιά από το περιβάλλον της εποχής τους. Μπορούμε όμως να αναλάβουμε πιο πολλές ευθύνες, οικογένεια, σχολείο και κοινωνία και να μην παριστάνουμε σε κάθε επεισόδιο τους ανυποψίαστους και τους τάχα προβληματισμένους…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα