Η τήρηση των μέτρων μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό το «κλειδί» για την άρση του lockdown – Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο

28.12.2020 / 9:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
First day of the vaccination campaign against the coronavirus disease (COVID-19) with the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, at Evangelismos Hospital in Athens, Greece on December 27, 2020. / Πρώτη ημέρα εμβολιασμών για την ασθένεια του νέου κορωνοϊού (COVID-19) με το εμβόλιο των εταιριών Pfizer-BioNTech, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2020.

Ιστορική ήταν η χτεσινή Κυριακή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού.

Ο εμβολιασμός τόσο των υγειονομικών όσο και των πολιτικών έδωσε ελπίδα σε όλους και μας έκανε να ξανάσκεφτούμε έναν κόσμο χωρίς κοροναϊό, αποστάσεις και μάσκες.

Οι ιστορικές στιγμές διαδραματίστηκαν χτες στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», καθώς η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου συμμετείχε στην πρώτη ημέρα του εθνικού εμβολισμού, σηματοδοτώντας στο ανώτερο επίπεδο την «αρχή του τέλους» της πανδημίας για την Ελλάδα.

Ωστόσο το μήνυμα των ειδικών ήταν ξεκάθαρο. Το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες με μπροστάρη τον κύριο Τσιόδρα έκαναν σαφές πως χτες κάναμε την αρχή του τέλους, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να νικήσουμε τον ιό και να φτάσουμε στον… τερματισμό.

Τήρηση μέτρων μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό
Άλλωστε η έναρξη του εμβολιασμού δεν θα φέρει εν μία νυκτί κατακόρυφη πτώση κρουσμάτων και μείωση των διασωληνωμένων, το οποίο παραμένει ακόμη μεγάλο «αγκάθι.

Άλλωστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με πρώτους τους ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ο δρόμος για να το «χτίσιμο» ενός τείχους ανοσίας είναι μακρύς.

Επομένως είναι σαφές πως μόνος τρόπος για να πολεμήσουμε τον ιό μέχρι να εμβολιαστούμε είναι η τήρηση των μέτρων, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να φανεί πόσο και αν «έθρεψαν» τον ιό οι γιορτινές μέρες.

Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες θα έχουν περάσει ήδη δύο μήνες στα σπίτια τους, ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.

Πάντως κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Η επιθυμία του Μαξίμου είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει γι΄αυτό να δώσουν το πράσινο φως και οι ειδικοί.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…
Άλλωστε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί ο στόχος της ανοσίας. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αυτή η πρώτη γενιά εμβολίων δεν προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό, απλά εξασφαλίζει ότι δεν θα αρρωστήσουμε βαριά με αυτόν. Οπότε κάποιες μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως η χρήση μάσκας, ίσως ήρθαν και για να μείνουν.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 60% με το 70% του πληθυσμού της χώρας μας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Όπως προειδοποίησε ο κ. Σύψας, εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια τους. Εκτός από το lockdown που είναι σε εφαρμογή εδώ και 7 εβδομάδες σε όλη τη χώρα, σε ισχύ βρίσκονται επίσης αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή μη του σχεδίου για τον εμβολιασμό και την επαρκή προμήθεια των πολύτιμων δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο απλός κόσμος, δηλαδή οι ενήλικοι 18 και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Ιούνιο και μετά – με τους κρύους μήνες του χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά μας.

Ο χτεσινός εμβολιασμός των πιο σημαντικών πολιτικών προσώπων της χώρας, καθώς και των δύο πρώτων πολιτών (της νοσηλεύτριας και του ηλικιωμένου), ήταν σίγουρα μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αν πρέπει να κρατήσουμε όμως κάτι από σήμερα είναι ότι άρχισαν και εμβολιασμοί των υγειονομικών, αυτών των «μαχητών της πρώτης γραμμής» που παλεύουν εδώ και μήνες με τον κοροναϊό – πολλές φορές χωρίς επάρκεια δυνάμεων, χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, με αυτοθυσία και με συνείδηση.

Και είτε συμφωνεί κάποιος πολιτικά μαζί του, είτε όχι, ο κ. Βαρουφάκης είπε κάτι εύστοχο σήμερα αφού εμβολιάστηκε: «Είναι άδικο που δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες». Η σημερινή μέρα επέτρεψε μια στιγμή αισιοδοξίας, η οποία φυσικά είναι πάντα χρήσιμη και ευπρόσδεκτη στους δύσκολους αυτούς καιρούς να ζούμε. Η πλειονότητα του κόσμου ανυπομονεί να ξεπροβοδίσει άρον-άρον το 2020, αλλά από τα μέσα του 2021 και μετά θα μπορέσουμε να μιλάμε για «άσπρη μέρα».

Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό αδιέξοδο: προσβλέπουμε και στις εξελίξεις με τα φάρμακα – και κυρίως φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε τις αποστάσεις μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε πρώτα από το lockdown.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα