Η Θέμιδα Ιωάννου στον «Κ»: «Μέσα από το θέατρο ζω και αγαπώ»

09.06.2024 / 9:30
image_6483441 (69)

Κοινωνική λειτουργός, θεραπεύτρια του ΟΚΑΝΑ και ηθοποιός η Θέμιδα Ιωάννου με σημαντική κοινωνική και καλλιτεχνική προσφορά δηλώνει πάντα παρούσα. Την έχουμε αγαπήσει και χειροκροτήσει στους ρόλους που έχει αναλάβει στο θεατρικό σανίδι, αφού η μεγάλη της αγάπη είναι η ηθοποιία. Πρόκειται για μια προσωπικότητα δυναμική, πολυπράγμων και πολυσχιδή και πάνω από όλα με διάθεση να βοηθήσει τον συνάνθρωπο. Μια σύγχρονη γυναίκα πρότυπο που καταπιάνεται με πολλά πράγματα και πάντα με επιτυχία.

Εργάζεστε ως κοινωνική λειτουργός και θεραπεύτρια στον ΟΚΑΝΑ και παράλληλα είστε και ηθοποιός. Υπάρχουν κοινοί παρανομαστές;

Υπάρχουν κοινοί παρανομαστές και των δυο ενασχολήσεων ένας εξ αυτών είναι ότι θα πρέπει και στα δυο να δίνεις αγάπη, όταν κάνεις κάτι που αγαπάς το κάνεις σωστά οπότε και αυτό ανθίζει και σου αποφέρει καρπούς. Παράλληλα και οι δυο αυτές ενασχολήσεις έχουν το κοινό στοιχείο του «θεραπεύειν» όπως και την άμεση επικοινωνία και συναναστροφή με ανθρώπους.

Πώς πετυχαίνετε τα προβλήματα και το «βάρος» της δουλειάς σας να μη τα μεταφέρετε και στο σπίτι; Το θέατρο αποτελεί μια διέξοδο;

Το θέατρο όπως έχω ξαναπεί αποτελεί την δική μου ψυχοθεραπεία, όταν βρίσκομαι στην σκηνή αλλά και κατά την διάρκεια των πρόβων μεταμορφώνομαι ψυχή τε και σώματι, οπότε σίγουρα αποτελεί διέξοδο. Από κει και έπειτα τα τυχόν προβλήματα στον εργασιακό χώρο μαθαίνεις να τ’ αντιμετωπίζεις καθαρά εμπειρικά, όταν βρίσκεσαι σε έναν εργασιακό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα οι άμυνες σου λειτουργούν έτσι ούτως ή άλλως, ώστε να μπορέσεις να ξεπεράσεις οποιοδήποτε δυσκολία και να μην την μεταφέρεις μαζί σου ή καλύτερα μέσα σου, αυτό βοήθα στο να είσαι λειτουργικός και αποδοτικός στην εργασία σου.

Υπάρχει ρόλος όνειρο; Προτιμάτε να παίζετε σε παραστάσεις δραματικές ή κωμωδίες;

Δεν ονειρεύομαι, να παίξω κάποιον ρόλο. Ονειρεύομαι ν ‘ανακαλύψω κάποιο ρόλο, που θα με κάνει να ονειρεύομαι να τον παίξω. Ο κάθε ρόλος είναι και μια νέα ανακάλυψη, πάντα πίστευα ότι μου είναι πιο εύκολο να παίζω ρόλους δραματικούς όμως οι περισσότεροι ρόλοι που έχω παίξει είναι κωμικοί, οπότε ζω την μαγεία του ρόλου όποιος και αν είναι αυτός.

Βλέποντάς σας επί σκηνής καταλαβαίνουμε ότι το θέατρο είναι η μεγάλη σας αγάπη. Πότε μπήκε στη ζωή σας;

Πράγματι μέσα από το θέατρο ζω και αγαπώ. Από την ηλικία των 12 ετών ξεκίνησα την ενασχόληση μου αρχικά με αναπαραστάσεις Ιπποκρατικού όρκου ως ιέρεια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κω που είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Έπειτα στην θεατρική ομάδα του πνευματικού κέντρου με το ομώνυμο έργο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου όπου πήρα τον πρώτο μου ρόλο. Για κάποια χρόνια το άφησα λόγω σπουδών αλλά το 2015 στον δρόμο μου ήρθαν οι αγαπημένοι μου «Υποκριτές» και έτσι ξεκίνησα πάλι.

Τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

Στην δουλειά μου όχι απλά αγαπώ αλλά λατρεύω την επαφή με τους ανθρώπους, νομίζω πως δεν μπορείς να κανείς το επάγγελμα του θεραπευτή σωστά αν δεν έχεις ανιδιοτέλεια και αγάπη, αυτός είναι και ο λόγος που με ώθησε στο να κάνω αυτό το επάγγελμα. Αυτή λοιπόν η συναναστροφή αλλά και ο σεβασμός που εισπράττω από τους ανθρώπους που έρχονται για να τους βοηθήσω, είναι η κινητήρια δύναμη μου ως θεραπεύτρια, για μπορώ να προσφέρω καθημερινά.

Έχετε πρωταγωνιστήσει σε πολλές παραστάσεις των «Υποκριτών», σε διαφορετικούς ρόλους. Τι σας ιντριγκάρει κάθε φορά;

Σε κάθε νέο ρόλο προσπαθώ να δουλεύω συγκεντρωμένα, ατομικά και ομαδικά, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ενότητες, ψάχνοντας κάθε φορά να βρίσκω τον Υπερστόχο του ρόλου μέσα στο έργο, πηγαίνοντας σε μικρότερους στόχους-εμπόδια ψυχογραφώντας κομμάτι κομμάτι τον ρόλο που καλείσαι να τον σηκώσεις από το χαρτί και με θάρρος, ένστικτο, καθαρό λόγο και αλήθεια να τον ζωντανέψεις δρώντας και επιδρώντας με το κοινό που σε τιμά κάθε φορά. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι που στο τέλος σε ιντριγκάρει, σκεπτόμενη όλη την διαδρομή που έχεις χαράξει από την πρώτη ανάγνωση.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να εξελίσσεστε;

Όταν αγαπάς αυτό που κανείς, ολοένα εξελίσσεται και σ’ εξελίσσει μαζί του, το νόημα για μένα βρίσκεται στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου μέσα από διάφορες διαδρομές. Το να παραμένεις ζωντανός, περίεργος και δραστήριος, ανοιχτός σε κάθε τι καινούργιο είναι εξέλιξη, αυτό προσπαθώ να πράττω.

Έρχεστε σε επαφή με πολλούς συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα,υπήρξαν στιγμές που λυγίσατε;

Ο Τομέας των εξαρτήσεων είναι από μόνος του αρκετά δύσκολος. Σίγουρα όταν είσαι σε έναν τέτοιο εργασιακό χώρο και με μακροχρόνια εμπειρία, κάποιες φόρες λυγίζεις, άλλες νιώθεις απογοητευμένος, αισιόδοξος ή χαρούμενος. Όλα αυτά τα συναισθήματα έρχονται παράλληλα με την πρόοδο και την εξέλιξη του κάθε μέλους που στηρίζεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα έχω δικαιωθεί πολλές φόρες.

Υπάρχουν συγκινητικές, δύσκολες, αλλά και στιγμές ικανοποίησης στη δουλειά σας. Τι μένει στο τέλος της ημέρας;

Στο τέλος της ημέρας μένει η ικανοποίηση ότι και σήμερα προσπάθησα, στήριξα, μίλησα και ώθησα έναν άνθρωπο προς την σωστή κατεύθυνση, του άπλωσα το χέρι και του έδωσα την επιλογή για την αλλαγή και τελικά την ίαση του. Όταν πια τα καταφέρει αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση της δουλείας μου.

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σας δίνει ώθηση να συνεχίζετε καθημερινά;

Η κινητήριος δύναμη για τα πάντα στην ζωή μου είναι ο γιός μου, κάθε βήμα που κάνω μαζί του είναι ένα βήμα εξέλιξης και γνώσης, ακόμα κι όταν κάνω λάθη γιατί κανείς δεν γεννιέται «επαγγελματίας γονιός». Κάθε βήμα που κάνω μαζί του, μου δίνει δύναμη και έμπνευση. Είναι ο μέντορας μου πίσω από κάθε επιτυχία μου.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους που ίσως βρίσκονται σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους και φοβούνται ότι δε θα καταφέρουν να απεμπλακούν από τον κυκεώνα των ναρκωτικών;

Θα συμβούλευα και θα παρότρυνα οποιανδήποτε άνθρωπο νιώθει η έχει θέμα με εξαρτήσεις να μιλήσει, να απευθυνθεί στους οικείους του και να ζητήσει βοήθεια από ειδικό ή κατάλληλη δομή που μπορεί να τον στηρίξει. Να θυμάστε ότι όλα λύνονται με την δική μας προσπάθεια και θέληση. Η χρήση ουσιών δεν είναι η λύση των διαφόρων προβλημάτων μας, είναι ένα ακόμα αγκάθι στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που μας ώθησαν προς τις εξαρτήσεις. Να δώσουν λοιπόν σημασία στις σχέσεις που αναπτύσσουν, γιατί αυτές είναι ικανές να τους γεμίσουν χαρά και ικανοποίηση και ταυτόχρονα να τους κρατήσουν ασφαλείς. Να μπορέσουν να μάθουν να παίρνουν, αλλά και να δίνουν. 

Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο προσπαθώ να ξεκουραστώ, γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε πάλι με όσα έχουμε προγραμματισμένα. Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ έντονος θεατρικά, με παράγωγες των Υποκριτών, της εταιρείας παραγωγής που έχουμε τον Επίλογο, αλλά και όμορφες νέες συνεργασίες που ετοιμάζονται με το ανανεωμένο από Σεπτέμβριο, θέατρο Όροφως.

Η Θέμιδα Ιωάννου στον «Κ»: «Μέσα από το θέατρο ζω και αγαπώ» 3
Η Θέμιδα Ιωάννου στον «Κ»: «Μέσα από το θέατρο ζω και αγαπώ» 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα