Η συνταγή της ημέρας: Πανεύκολη πίτα με κολοκύθι χωρίς φύλλο

27.07.2021 / 9:30
mpatzina-500-960x480

Πανεύκολη πίτα με κολοκύθι χωρίς φύλλο, ή αλλιώς η αγαπημένη σε όλους μπατζίνα. Πρόκειται για μία  παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας, η οποία φτιάχνεται χωρίς φύλλο και έχει λεπτό πάχος. Παλιότερα η πίτα αυτή γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά.

Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Ο Πέτρος Συρίγος σας την προτείνει στην σημερινή της εκδοχή με κολοκύθι.

Υλικά

1.200 γραμμ. κολοκύθια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 αυγά
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
300 γραμμ. φέτα
300 γραμμ. ανθότυρο
200 γραμμ. αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας άνηθο
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Τα αλατίζουμε και τα ακουμπάμε σε ψιλή σίτα να στραγγίξουν για 20 λεπτά. Τα βάζουμε σε μια πετσέτα και τα πιέζουμε καλά να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, τα αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη μισή ποσότητα φέτας και ανθότυρου σπασμένα με το χέρι κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα ταψί 30×40 εκατοστών με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα των τυριών σε κομματάκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα