Από τον σεφ Φάνη Μαϊκάντη, chef και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Panigyri Festival Food στα Φηρά Σαντορίνης
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά (για 2 άτομα)
4 μελιτζάνες λευκές
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
30 φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένα
8 φύλλα δυόσμο
10 ml μηλόξιδο
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1/3 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Για το σερβίρισμα
300 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
300 γρ. αθερίνα
50 γρ. αλεύρι + 50 γρ. κορνφλάουρ
2 φέτες μεγάλες προζυμένιο ψωμί
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄.
Ελέγχουμε μήπως χρειαστούν ακόμα 5΄ ανάλογα με τις μελιτζάνες μας.
Αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένη, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, το μηλόξιδο, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και τα καρυκεύματα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε καυτό τηγάνι με ηλιέλαιο τηγανίζουμε την αθερίνα περνώντας την πρώτα από το μείγμα αλεύρι-κορνφλάουρ, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Φρυγανίζουμε το ψωμί για 3΄ στον φούρνο στους 200°C.
Απλώνουμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψωμί, από πάνω την τηγανητή αθερίνα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.