Η συνταγή της ημέρας: Χορτόπιτα με σπανάκι, τραχανά και μανούρι

07.01.2022 / 9:30
spanakotyropita-sirigos-500-960x480

Xορτόπιτα με σπανάκι, τραχανά και μανούρι! Μια πεντανόστιμη και παραδοσιακή συνταγή που σίγουρα θα λατρέψετε… δια χειρός Πέτρου Συρίγου.

Υλικά

730-750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
80 γραμμ. ελαιόλαδο
230 γραμμ. χλιαρό νερό
1 σφηνάκι τσίπουρο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι (κοφτή)

Για τη γέμιση

600 γραμμ. σπανάκι τα φύλλα μόνο ( χωρίς τα κοτσάνια)
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 ml ελαιόλαδο
100 γραμμ. σέσκουλα
1 ματσάκι μυρώνια
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
½ ματσάκι άνηθο
2 μικρά πράσα μόνο το λευκό μέρος ψιλοκομμένο
300 γραμμ. μανούρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
200 γραμμ. τραχανά χοντρό
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

Για το φύλλο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ωραίο ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά και το χωριάτικο ζυμάρι μας είναι έτοιμο!

Για τη γέμιση: Σοτάρετε σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνουν διαφανή. Καθαρίζετε το σπανάκι (κρατάτε μόνο τα φύλλα) και το πλένετε. Καθαρίζετε και πλένετε όλα τα υπόλοιπα χόρτα και τα ψιλοκόβετε. Αλατίζετε τα χόρτα και τα τρίβετε μέχρι να μαραθούν και να μειωθούν σε όγκο. Στραγγίζετε να φύγουν τα υγρά τους μέσα σε ένα τουλουπάνι.

Προσθέτετε στο μείγμα, τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το πράσο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το μανούρι και τον τραχανά. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε το μείγμα. Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί 45 Χ 35 εκατοστά.

Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο και το πασαλείβουμε με ένα πινέλο ελαιόλαδο. Μετά βάζουμε ένα μέρος από την γέμιση και επαναλαμβάνουμε την ιδία διαδικασία και για τα αλλά δυο τα φύλλα. Χαράζουμε την χορτόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και ραντίζουμε με το νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις πάνω κάτω) για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 185ο C.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα