Η «Συνδικαλιστική Αλλαγή» του Αγ. Ανδρέα εξηγεί γιατί δεν συνεργάστηκε με την ΑΚΕ

19.01.2022 / 15:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
νοσοκομειο αγιος ανδρεας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «Συνδικαλιστική Αλλαγή» του Σωματείου Εργαζομένων στον Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας εξηγεί της επιλογή της στην συγκρότηση του νέου Προεδρείου. Στην ανακοίνωση της παράταξης, της οποίας επικεφαλής είναι ο γνωστός συνδικαλιστής Κώστας Πετρόπουλος, αναφέρονται τα εξής:

“Οι εκλογές του Σωματείου μας, οι πρώτες μετά την συγχώνευση των δύο Σωματείων, του  Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ και του ΝΝΘώρακος, ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματα, μετά την διασπαστική τάση στους κόλπους μας και την αδυναμία της ΑΚΕ να επωφεληθεί αυτήν την εξέλιξη και να αυξήσει τις δυνάμεις της όπως πίστευε με τις ευλογίες των Διοικούντων κλπ παραγόντων, ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ την ΑΝΑΔΕΙΞΗ των τριών από τις 4 παρατάξεις με μικροδιαφορές σε ψήφους, αλλά ισοδύναμες σε έδρες μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Γεγονός που σημαίνει, ότι επί ίσοις όροις μπορούσαν όλοι να διεκδικήσουν το προεδρείο, μετά το ναυάγιο βεβαίως της διαπαραταξιακής συγκρότησης, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις δύο πρώτες σχετικές συνεδριάσεις μας.

Επειδή όμως καμία παράταξη δεν είναι αυτοδύναμη, η συγκρότηση του προεδρείου ήθελε συνεργασίες, όπως τις επέβαλλαν οι Εργαζόμενοι, τα μέλη μας, που  με την ψήφο τους  έδειξαν την  συνεργασία, την ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του Σωματείου μας, για τα επόμενα δύο χρόνια, στην παράταξή μας, στο Νυστέρι και στην ΑΚΕ.

Αυτή όμως η συνεργασία ήταν εφικτή;

Εμείς εκτιμήσαμε πως δεν ήταν, γι΄  αυτό και εγκαίρως και μάλιστα από τους πρώτους, είχαμε εκφραστεί υπέρ της άποψης, πως  το επόμενο προεδρείο του Σωματείο μας, ότι θα έπρεπε να ήταν στην προοδευτική κατεύθυνση, όπου σαφώς θέση θα μπορούσαν και πρέπει να είχαν, η παράταξή μας, το νυστέρι και η ΕΣΥ και βεβαίως όχι η παράταξη της ΑΚΕ για δύο σημαντικούς λόγους, που οι ίδιοι με αποκλειστική δική τους ευθύνη διαμόρφωσαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας μας από την Ν.Δ, όπου  ξεπέρασαν τον ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ τους ΡΟΛΟ την συνδικαλιστική τους λειτουργία και αποστολή:

– Ο ένας λόγος ήταν η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ τους, που δεν είχε τα χαρακτηριστικά της διεκδίκησης των προβλημάτων μας, όπως είχαμε ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, αλλά του βολέματος των ημετέρων. Αρα σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέσβευαν τις ίδιες βλέψεις και τους ίδιους στόχους με όλους εμάς. Ηταν ένα ψηφοδέλτιο της εξυπηρέτησης προσωπικών επιδιώξεων και όχι συλλογικών, του ρουσφετιού και του βολέματος ημετέρων.

– και ο άλλος που είναι και ο πιο σημαντικός είναι η ΣΤΑΣΗ και η ΠΡΑΚΤΙΚΗ που επέδειξαν από την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία, όπου η ΑΚΕ έχει αυτονομηθεί, κινείται μακριά και έξω από τα συνδικαλιστικά δρώμενα, μακριά και έξω από την συλλογική δράση, στηρίζοντας τους κυβερνώντες  για κομματικούς λόγους και  ίδια οφέλη, μια στήριξη και μια στάση που της επέβαλλε να βάλει συνεχώς εναντίον μας και ποτέ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις διεκδικήσεις μας.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Δεν μας οδηγούν σ’ αυτήν μας την επιλογή και εκτίμηση, προσωπικές πικρίες, που σίγουρα υπάρχουν και που έχουν καταγραφεί ως μια μελανή στάση των μελών της καμουφλαρισμένης (Δ)ΑΚΕ απέναντί μας, οι οποίες άπτονται συνδικαλιστικής δράσης και πρακτικής, όπως είναι οι περιπτώσεις:

– Των πρακτικών της Ασλανίδη, που αρνιόταν να ψηφίσει στο Δ.Σ του Νοσοκομείου, ως αναπληρωματικό μέλος τότε, την απαλλαγή του Προέδρου του Σωματείου μας, από την παραπομπή του σε απόλυση από τον  Διοικητή  της 6ης Υ.Πε, τον κατσίβελλα, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, για συνδικαλιστικές πρακτικές, όπου αξίζει να επισημάνω ότι ΟΛΟΙ, όλες οι παρατάξεις είχαν ταχθεί υπέρ του σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ. Ακόμη και επίλεκτα στελέχη της ΝΔ, Στακιάς ο μετά κατσίβελλα Δκτης ΥΠε, Βορίδης Υπουργός Υγείας και τα  διορισμένα μέλη στο Δ.Σ ψήφιζαν την αθώωση του, η μόνη που αντιδρούσε και αρνιόταν ήταν η Ασλανίδη, εκφράζοντας μια κακία άνευ προηγουμένου.

– Των συμπεριφορών Σουγλέρη που δεν έκρυψε ποτέ του τον διακαή πόθο του, την καταδίκη του Προέδρου μας στο τελευταίο ποινικό του Δικαστήριο με τον  Νομικό Σύμβουλο της Υ.Πε, πάλι για συνδικαλιστικούς λόγους,  μια καταδίκη που θα τον οδηγούσε στην απόλυση, βάλλοντας όπου βρισκόταν κατά των μαρτύρων υπεράσπισής του όπως ήταν ο Μαζαράκης, ο Σωτ. Καρβέλης κλπ.

– Ούτε βεβαίως στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε στην θητεία του, ως Πρόεδρος του Σωματείου, ο επικεφαλής της παράταξής μας  από τον Σουγλέρη και μάλιστα δύο φορές: τόσο σε πρόσφατη κινητοποίηση, όσο και σε παλιότερη Γενική Συνέλευση, με επιθετικές προθέσεις υβριστικές ακόμη και χειροδικίας εναντίον του, κινήσεις που απετράπησαν από τις παρεμβάσεις των παρόντων συναδέλφων μας

Αλλά οι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ τους πρακτικές

που φανέρωναν την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, από την ημέρα που η ΝΔ, το κόμμα τους, έγινε κυβέρνηση, όπου ταυτίστηκαν πλήρως με τους Διοικούντες, συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συνάδουν με τον συνδικαλιστικό τους  ρόλο και που έχουν να κάνουν με:

– Την επανατοποθέτηση των θέσεων ευθύνης, όπου όχι μόνον δεν συνέχισαν την στήριξη της διεκδίκησης που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ γι΄ αυτές βάσει των κείμενων διατάξεων, απεναντίας  όταν ήλθε η ΝΔ την εγκατέλειψαν, τρέχοντας να αναλάβουν οι ίδιοι κάποιες απ΄ αυτές, όπως η περίπτωση Ασλανίδη που ρουσφετολογικά έγινε Προϊσταμένη στην Διοικητική Υπηρεσία. Και το χειρότερο εκφράζονταν εχθρικά απέναντι στόν Πρόεδρο του Σωματείου μας που συνέχιζε να διεκδικεί το αυτονόητο, το νόμιμο, αυτό που και μαζί τους παλεύαμε το προηγούμενο διάστημα.

– Το ίδιο έγινε και με τις πρακτικές του ειδικευόμενου Ιατρού ενάντια στους Συναδέλφους-Εργαζόμενους του Χειρουργείου, που καταγγείλαμε και οδηγηθήκαμε στα Δικαστήρια. Αντί η ΑΚΕ να στηρίξει τους εργαζόμενους του χειρουργείου και το Σωματείο, στήριξε τον ειδικευόμενο Ιατρό ίσως και  κομματικό τους φίλο, βάλλοντας κατά του Σωματείου και προσωπικά κατά του Προέδρου Πετρόπουλου, με λαϊκισμούς και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες γιατί έτσι εξυπηρετούσε η yes man  πρακτική τους, δίνοντας έτσι το παράδειγμα στόν οποιοδήποτε Ιατρό να βάλλει, να εναντιώνεται κατά όποιου Συναδέλφου – Μέλους μας…….

– Την καθημερινή τους πρακτική, που λειτουργούσαν  μακριά και έξω απο το Συνδικάτο, όπου λειτουργούσαν και λειτουργούν ως λιβανιστήρια των Διοικούντων, εναντιούμενοι στις οποίες συνδικαλιστικές μας πρακτικές και δράσεις, αποδυναμώνοντας έτσι τον αγώνα μας, την δυναμική μας αλλά και την προσπάθεια επίλυσης την προβλημάτων μας. Διαπράττοντας έτσι την μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσαν να φέρουν  στο συνδικαλιστικό μας κίνημα και τις διεκδικήσεις μας. Ενέργειες και πρακτικές ασυγχώρητες…..που τις πλήρωσαν ακριβά οι εργαζόμενοι αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Θα μπορούσαμε να τα παραβλέψουμε όλα αυτά.

Να τα αφήσουμε όλα πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί….

ήταν όμως αυτό δυνατόν – εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες;

Ευθαρσώς θα πούμε  ΟΧΙ. ..

Και αυτό το τεκμηριώνουμε από την συνεχιζόμενη αδιόρθωτη στάση που επεδείκνυαν και επιδεικνύουν και σήμερα, ως παράταξη και ως άτομα.

– Τόσο στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις μας, όπου επιδεικνύουν την εχθρική και αυταρχική τους στάση, μια έπαρση που δεν συνάδει με την συνδικαλιστική πρακτική.

– Όσο και στο στυλάκι της καθοδήγητριάς τους Ασλανίδη, όπως αυτό καταγράφηκε στην πρώτη μας συνάντηση με την Διοίκηση,  την απαράδεκτη συμπεριφορά της  και το ύφος της, το στύλ και την προκλητικότατη  συμπεριφορά κλπ άλλες αυταρχικές μεθόδους και αναφορές, που τόλμησε να ξεστομίσει, για να μας αποδυναμώσει, κατι που σαφώς μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και μας εξοργίζει.

– Αλλά και την πρόσφατη απάντηση-ανάρτηση τους, για την καταγγελία μας στην απαράδεκτη πρακτική των Διοικούντων στην τοποθέτηση της συναδελφισσας προϊσταμένης που επέστρεψε από την αναστολή, όπου και πάλι έβαλλαν εναντίον μας που αναδείξαμε το πρόβλημα της χωρίς λόγο και χωρίς ημερήσια μετακίνησή της προϊσταμένης, προφορικά από την Διοίκηση και δυστυχώς χωρίς να βγάλουν άχνα –  καμία νύξη, καμία κριτική  για τις σχετικές ισοπεδωτικές πρακτικές των Διοικούντων.

– και βεβαίως η απουσία τους από τις όποιες κινητοποιήσεις του κλάδου μας, όπως την προηγούμενη της συγκρότησής μας και όχι μόνον, όπου απέχουν προκλητικότατα…

Απ’ όλα αυτά λοιπόν, που δεν είναι και τα μόνα…… Εξυπακούεται

Ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουμε με αυτήν την παράταξη και αυτά τα πρόσωπα.

Δεν είναι η ΔΑΚΕ του παρελθόντος, που παρά τις παραταξιακές μας αντιθέσεις, η συνδικαλιστική της λειτουργία και πρακτική μας επέτρεπε συνεργασίες.

Μιλάμε για την ΔΑΚΕ που βλέπει εχθρικά όσους στρέφονται κατά της κυβέρνησης και κατά των Διοικούντων και ιδιαιτέρως σε όσους αναδεικνύουν τις παρατυπίες τους και τις παρανομίες τους που είναι πάρα πολλές, που συκοφαντεί ασύστολα όσους αντιτίθενται κατά των προσωπικών τους ρουσφετολογικών επιλογών και συμφερόντων.

Προεκλογικά βεβαίως ειπώθηκαν πολλά από πολλούς, πάρα πολλά που ξεπερνούν την συνήθη προεκλογική τακτική. Εμείς δεν στεκόμαστε σε αυτά, ούτε αναδεικνύουμε αυτά που μας χωρίζουν, γιατί αν σταθούμε σε αυτά, ένα είναι σίγουρο ότι προεδρείο  για να παλέψει τα προβλήματα μας, που είναι αρκετά, δεν θα συσταθεί ποτέ, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλά άλλα Σωματεία.

Στεκόμαστε λοιπόν σε εκείνα που μας ενώνουν.  Για το καλό  των Συναδέλφων – μελών μας, θα μπορούσαμε να διαγράψουμε όλα τα προεκλογικά, σε καμία όμως των περιπτώσεων, την προ εκλογών αλλά και μετά, πρακτική της ΑΚΕ, που δυστυχώς ήταν και είναι μοιραία για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό μας  κίνημα, πρακτική που δεν μας επιτρέπει περαιτέρω συνεργασία μαζί της. Εμείς  λοιπόν, μετά απ΄ όλα αυτά, που δεν είναι και τα μόνα, διαχωρίζουμε την θέση μας και λέμε ότι  με αυτήν την παράταξη και αυτά τα πρόσωπα με τις κακές προθέσεις και πρακτικές δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε, μας χωρίζει ΑΒΥΣΣΟΣ, όπως το αναφέρει και το νυστέρι σε σχετική ανακοίνωση του. Έτσι λοιπόν  ήμασταν πρόθυμοι και  έτοιμοι για ένα νέο  προεδρείο προοδευτικής κατεύθυνσης, χωρίς προαπαιτούμενα και οφίτσια, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων πλην της ΑΚΕ.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα