Η Σαουδική Αραβία θέλει να κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο

16.06.2023 / 8:13
karim-benzema-al-ittihad-saoudiki-aravia.jpg

Ο Σαουδάραβας διευθυντής του Alarabiya.net, Αμπντουλαζίζ Αλ Ραμπάχ μίλησε στο SDNA για τον παροξυσμό που επικρατεί στη Σαουδική Αραβία με το ποδόσφαιρο και τον «πακτωλό» χρημάτων που δαπανούν οι σύλλογοι της χώρας μετά τις μεταγραφές των Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπενζεμά. Η ατάκα για τον Άμραμπατ της ΑΕΚ.
Η έλευση του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ άνοιξε την όρεξη των ισχυρών παραγόντων της χώρας που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας να προσελκύσει και άλλους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης.

Ο ερχομός δύο σούπερ σταρ που διαθέτουν στο παλμαρέ τους μεταξύ άλλων την Χρυσή Μπάλα, μόνο τρέλα της στιγμής δεν θα πρέπει να θεωρηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», η Σαουδική Αραβία δύναται να διαθέσει ένα δυσθεώρητο χρηματικό ποσό, προκειμένου και άλλοι αστέρες του ποδοσφαίρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπενζεμά.

Τα ποσά που γράφτηκαν για τον Λίο Μέσι, αλλά και για παίκτες όπως οι Μόντριτς και Καντέ προκαλούν ζάλη.

Ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος του Alarabiya.net, Αμπντουλαζίζ Αλ Ραμπάχ, μιλώντας αποκλειστικά στο SDNA έκανε λόγο για ένα συγκεκριμένο πλάνο που έχει εκπονηθεί στη Σαουδική Αραβία προκειμένου το πρωταθλήματα της χώρας να ισχυροποιηθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης παγκοσμίως,

  • Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη Σαουδική Αραβία και βλέπουμε «παρέλαση» αστέρων πρώτης γραμμής;

«Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε για παράδειγμα πως το 1978, ο Ριβελίνο μετά το Μουντιάλ που διεξήχθη στην Αργεντινή πήρε μεταγραφή για την Αλ Χιλάλ. Θυμάμαι πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μου έλεγαν πως η μεταγραφή του Ριβελίνο ‘έπαιξε’ ως έκτακτη είδηση.

Εάν δείτε στιγμιότυπα από εκείνη την εποχή θα παρατηρήσετε πως στα παιχνίδια των μεγάλων ομάδων στο γήπεδο βρίσκονταν πάνω από 20.000 οπαδοί. Από το 1978 θα σας πάω στο 2018. Είναι η χρονιά που το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε να αναπτύσσεται.

Μιλάω από οργανωτικής άποψης αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι όπου ήρθαν μεγάλα ονόματα. Ποδοσφαιριστές επιπέδου Champions League, αλλά και με συμμετοχή στο προηγούμενο Μουντιάλ. Ήταν κάτι σαν επανάσταση αφού η εισροή σπουδαίων παικτών είχε αντίκτυπο και στους γηγενείς ποδοσφαιριστές».

  • Θεωρείς πως η παρουσία τόσο πολλών σούπερ σταρ βοηθά τους εγχώριους ποδοσφαιριστές να αναδείξουν το ταλέντο τους;

«Ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος και βοήθησε ντόπιους παίκτες να ξεκινούν στην ενδεκάδα κάτι που ασφαλώς είχε θετική επίδραση και στην εθνική ομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ομάδες όπως η Αλ-Χιλάλ έφτασε στο σημείο να πάρει μέρος σε τρεις τελικούς στο Ασιατικό Champions League από το 2018, αλλά και πολλές φορές να αναμετρηθούν στα ημιτελικά ή στα προημιτελικά ομάδες από την Σαουδική Αραβία.

Επίσης, η εθνική Σαουδικής Αραβίας προκρίθηκε άνετα στο Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ και η Ολυμπιακή ομάδα προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έπειτα από 24 χρόνια».

  • Ποιο είναι το πλάνο της χώρας για το ποδόσφαιρο;

«Το πλάνο ξεκίνησε εδώ και μια πενταετία όπως ανέφερα και συνεχίζεται με την ιδιωτικοποίηση των συλλόγων, αφού πλέον δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση, αλλά εταιρίες.

Επίσης, υπάρχει το ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το οποίο εκτός από την αγγλική Νιούκαστλ, ελέγχει τις Αλ-Ιτιχάντ, Αλ-Νασρ και Αλ-Χιλάλ, αλλά και άλλοι οργανισμοί.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς όμως οι περισσότεροι σύλλογοι ή ακόμα και όλοι θα καθοδηγούνται από συγκεκριμένες εταιρίες και νέους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας θα συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία του κόσμου, κάτι που ειλικρινά θεωρώ πως δεν απέχει πολύ για να γίνει πράξη».

  • Θεωρείς πως θα δούμε σύντομα και άλλους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης στο ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας;

«Την περασμένη σεζόν, σχεδόν όλες οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας απέκτησαν παίκτες που αγωνίζονταν είτε στο Κόπα Λιμπερταδόρες, είτε στο Champions League.

Είναι θαυμάσιο αυτό που συμβαίνει με τις τεράστιες μεταγραφές. Υπάρχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ πλέον υπέγραψε και ο Καρίμ Μπενζεμά, αλλά μην ξεχνάμε και ποδοσφαιριστές όπως οι Τάλισκα, ο Ιγκάλο που αγωνίστηκε στην Αλ-Χιλάλ. Πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Ρομαρίνιο στην Αλ-Ιτιχάντ.

Ο Νόρντιν Άμραμπατ, ο οποίος αγωνίζεται στην ΑΕΚ ήταν παίκτης της Αλ-Νασρ και έλεγε για το πόσο μεγάλη βελτίωση υπάρχει στη φυσική κατάσταση, στις προπονήσεις, στη διατροφή των παικτών και σε άλλους τομείς.

Νομίζω η βελτίωση που υπάρχει, ήδη φαίνεται και είμαι ενθουσιασμένος. Επίσης, πλέον το πρωτάθλημα παρακολουθούν ποδοσφαιρόφιλοι απ’ όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα είμαι βέβαιος πως πολύς κόσμος θα ενδιαφερθεί για την μονομαχία ανάμεσα στον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Καρίμ Μπενζεμά. Για το πως θα εξελιχθεί.

Πλέον το πρωτάθλημα καλύπτεται σε πολλές χώρες του κόσμου και η επίδραση του δεν φαίνεται μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και εκτός γηπέδων».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm