Η Σαλίνα Γαβαλά στον «Κ»: «Με εμπνέει η ηδονή και η οδύνη»

11.05.2024 / 9:30
SALINA-GAVALA

Πρόκειται για μια από τις πιο δυνατές παρουσίες στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, έχει στις αποσκευές της  δύο προσωπικά album με τραγούδια που αγαπήθηκαν όπως «Το επόμενο μου δάκρυ» «Μόνο οι γενναίοι», «ο άνθρωπος» και το πιο πρόσφατο «ΕΛΑ», πολλές συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς και τις δικές της μουσικοθεατρικές παραστάσεις αυτοβελτίωσης. Ο Βαγγέλης Γερμανός συναντά το πάθος και τη θεατρικότητα της Σαλίνας Γαβαλά και μας προσκαλούν την Παρασκευή 17 Μαΐου στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα, σε μια ακουστική και ατμοσφαιρική συναυλία με δυο κιθάρες και δυο φωνές!Ένα ταξίδι στο χρόνο με αναφορές σε ετερόκλητα μουσικά είδη που ενώνουν Ανατολή και Δύση, ροκ και παράδοση, χαρά και συγκίνηση!

Συναντιέστε επί σκηνής με τον Βαγγέλη Γερμανό. Πως «δένει» η δική σας θεατρικότητα και το πάθος με αυτή την εμπειρία;

Η θεατρικότητα υπάρχει πάντα σε κάθε ερμηνεία και εμφάνιση μου αφού και τα τραγούδια μου τα προσεγγίζω ως ηθοποιός που ερμηνεύει έναν μονόλογο τραγουδιστά και μεταφέρει στο κοινό – στον ακροατή το συναίσθημα που πρώτα βιώνω κι εγώ η ίδια. Η συνεύρεση μας με τον Βαγγέλη Γερμανό θα έχει αυτή την θεατρικότητα αλλά σε μια πιο χαλαρή μορφή. Μιας γενικής παρεΐστικης πρόβας. Θα έλεγα ότι το ρεπερτόριο μας είναι σαν μια χρωματική παλέτα. Αν τα τραγούδια του Βαγγέλη είναι τα φωτεινά  χρώματα, τα δικά μου τα λίγο πιο σκοτεινά, μαζί φτιάχνουν έναν πολύχρωμο μουσικό πίνακα.Θα ακούσουμε φυσικά τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Βαγγέλη, πολλά από τα οποία έχω την χαρά να τραγουδήσω μαζί του, όπως τα «Σκλάβος σου για πάντα», «Κρουαζιέρα», «Σε θέλω», «Μπανιέρα (δυο – δυο)» και άλλα! Παρέα με τον κλασικό κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνο θα ερμηνεύσω και κάποια τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία όπως τον «Άνθρωπο» και το «Μόνο οι γενναίοι», αλλά και τραγούδια που νιώθω δικά μου, όπως τη Φαίδρα που ερμήνευα σχεδόν για δυο χρόνια στην αναβίωση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη». Επίσης θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά ζωντανά το καινούργιο μου τραγούδι «Έλα» σε μουσική Παναγιώτη Μάργαρη και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη και επιφυλάσσουμε στο κοινό έναν καλεσμένο έκπληξη!

Πώς  θα χαρακτηρίζατε αυτή τη συνεργασία;

Η συνεργασία με τον Βαγγέλη Γερμανό είναι μια μουσική κρουαζιέρα συναισθημάτων, με μια βαλίτσα τραγούδια για δυο κιθάρες και δυο φωνές!

Σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει, πώς θα συστηνόσασταν;

Όπως λέω χαριτολογώντας και παίζοντας με τις λέξεις, το συνηθίζω άλλωστε σε όσα γράφω (κείμενα και στίχους), θα συμπλήρωνα πως το όνομα μου είναι  «ηθοποιός», το επίθετο μου «τραγουδίστρια» και το χαϊδευτικό μου «συγγραφέας». Στην μουσική μου ταυτότητα έχω διαφορετικές ρίζες που μπλέκουν τη ροκ, την έντεχνη ελληνική μουσική μέχρι και λαϊκότροπα στοιχεία και αυτό έχει να κάνει και μ’ εμένα την ίδια ως άνθρωπο, που είμαι ένας συνδυασμός τόπων και επιρροών, αφού γεννήθηκα στο Λονδίνο, μεγάλωσα στην Κύπρο, σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, έκανα σεμινάρια και σπουδές στο Λος Άντζελες και ζω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην Αθήνα.

Είστε θεατρολόγος, ποιήτρια, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Πότε ξεκίνησε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι; Τι ήρθε πρώτο στη ζωή σας; 

Πάνω απ’ όλα όμως για να τα συμπεριλάβουμε όλα, είμαι καλλιτέχνης που εκφράζεται με διάφορα μέσα και γλώσσες. Μέσα από τις παραστάσεις μου, όπως το πρόσφατο «Πάρτυ γενεθλίων» αλλά και το προηγούμενο μου έργο, τα «Όνειρα γλυκά», χρησιμοποιώ παράλληλα όλα μου τα εκφραστικά μέσα και τις ιδιότητες. Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε από τότε που με θυμάμαι, που έγραφα τα δικά μου θεατρικά κείμενα  και ανέβαζα  παραστάσεις στη γειτονιά, στην Λάρνακα που μεγάλωσα. Το όνειρο μου ήταν να γίνω ηθοποιός. Το τραγούδι ήταν όμως πάντα μέσα στη ζωή μου. Και τα τελευταία χρόνια κατάφερα να ξαναβρώ εκείνο το κορίτσι που έγραφε κείμενα κι ανέβαζε  μουσικοθεατρικές παραστάσεις και καταφέρνω πια να παντρέψω όλες τις αγάπες μου χαράζοντας έναν δικό μου δρόμο.

Υπάρχουν στιγμές στην καριέρα σας που τις θεωρείτε καθοριστικές; Υπάρχει συνεργασία που θα θέλετε να κάνετε στο μέλλον; 

Καθοριστικές θεωρώ τις δυο προσωπικές μου παραστάσεις, όσοι τις έχουν παρακολουθήσει ξέρουν τους λόγους. Αποφάσισα να μην επιχειρώ άλλο να τις περιγράψω γιατί νιώθω πως τις αδικώ. Είναι σαν να προσπαθώ να περιγράψω το χάδι! Επίσης σταθμό αποτελεί η παράσταση «Όμορφη πόλη». Τόσο για το ίδιο το έργα με τα υπέροχα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη όσο και για το γεγονός ότι συνεργάστηκα με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους. Το Ηρώδειο, το Μέγαρο, τα επικά τραγούδια του Μίκη. Το  ειδικό  βάρος της τέχνης και η αίσθηση ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, να τον ξεσηκώσεις να τον ενώσεις, έστω και για τρία λεπτά, όσο κρατάει το «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις». Αυτά κρατάω! Κι αυτά ψάχνω να βρω κάθε φορά με διαφορετικές μορφές.  

Ακούγοντας τα τραγούδια σας καταλαβαίνει κανείς ότι τα χαρακτηρίζει ένας βαθύς  συναισθηματισμός. Τι σας εμπνέει;

Με εμπνέουν εικόνες, λέξεις, πράγματα που ψάχνουν τρόπο να ειπωθούν. Οτιδήποτε έχει μια ποιητικότητα και ένα επίπεδο για να στέκεται απέναντι στην πεζότητα και την φθήνια της εποχής. Με εμπνέει η ηδονή και η οδύνη, οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και στον έρωτα και στη ζωή γενικά. Θα ήθελα να μπορώ όμως με τα τραγούδια μου να μιλάω για πράγματα πολυεπίπεδα. Που έχουν διαφορετικές αναγνώσεις  για τον  καθένα! Όπως άλλωστε και η ίδια η ποίηση! Κυρίως όμως επιδιώκω να δίνω μέσα απ’ αυτά μηνύματα συγχώρεσης, αγάπης και έναν τρόπο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας.    

Τι θέλετε να «πείτε» μέσα από τα τραγούδια σας και πως αισθάνεστε όταν βλέπετε αυτή τη μεγάλη αγάπη και ανταπόκριση από τον κόσμο;

Με τα τραγούδια και τα κείμενα μου κάνω ασκήσεις ψυχοθεραπευτικές. Ασκήσεις θετικής σκέψης και βρίσκω έτσι τον τρόπο να φωτίζω σκοτάδια δικά μου και άλλων. Όταν ακούω από τον κόσμο που βλέπει τις παραστάσεις μου και με παρακολουθεί να με ευχαριστεί για το πώς ένιωσε, νιώθω κι εγώ πως έχω καταφέρει να οδηγήσω στην κάθαρση την «ηρωίδα» μου αλλά και τους ίδιους τους θεατές. 

Σας αρέσει να κάνετε σχέδια για το μέλλον;

Στο «Πάρτυ γενεθλίων» ο παιδικός μου εαυτός με συμβουλεύει να αφήσω το παρελθόν να ξεκουραστεί, το μέλλον να με εκπλήξει, ζώντας μόνο το τώρα. Έτσι λοιπόν προς το παρόν χαίρομαι τη νέα μου συνεργασία και το καινούργιο μου τραγούδι και ονειρεύομαι πιο φωτεινές ημέρες!

Η Σαλίνα Γαβαλά στον «Κ»: «Με εμπνέει η ηδονή και η οδύνη» 3
Η Σαλίνα Γαβαλά στον «Κ»: «Με εμπνέει η ηδονή και η οδύνη» 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα