Η ρινοπλαστική ως μια ευκαιρία ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού

08.09.2020 / 9:14
Anastasopoylos-kalh-3-620x420

Η επικράτηση της Δύσης στη σύγχρονη διεθνή οικονομική σκηνή, καθώς και η επακόλουθη κυριαρχία του δυτικού πολιτισμού στη διεθνή κουλτούρα της μόδας και της ομορφιάς, οδήγησαν στην επικράτηση των αναλογιών της λεγόμενης καυκασιανής φυλής, και ως προς στην αισθητική της μύτης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλες οι εθνικές σχολές ρινοπλαστικής να συντονιστούν και να προτείνουν τις «δυτικές» αναλογίες στην αισθητική χειρουργική της μύτης.
Παράλληλα, υποψήφιες και υποψήφιοι για ρινοπλαστική, μη καυκασιανής προέλευσης, επιδιώκουν να «δυτικοποιήσουν» τη μύτη τους μέσω της πλαστικής χειρουργικής.
Αυτό οδήγησε στη γέννηση της ethnic (φυλετικής μάλλον) ρινοπλαστικής, μιας ειδικής εφαρμογής της ρινοπλαστικής, με στόχο τη δυτικοποίηση μεν της εμφάνισης των ανθρώπων μη καυκασιανής καταγωγής, με την παράλληλη διατήρηση της φυσικής όψης και της μη απάλειψης της εθνικής ταυτότητας.
Το προεγχειρητικό photoshopping, η επεξεργασία, δηλαδή, της πραγματικής εικόνας του υποψηφίου ώστε να προσομοιωθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, έχει ιδιαίτερη σημασία στη φυλετική ρινοπλαστική. Και αυτό γιατί πέρα από την προσωπικότητα του ατόμου, στην περίπτωση της ethnic ρινοπλαστικής πρέπει να διατηρηθούν στον επιθυμητό βαθμό και τα φυλετικά χαρακτηριστικά.
Οι υποψήφιοι για ρινοπλαστική που χαρακτηρίζεται ως ethnic ή φυλετική, αναζητούν φυσικότητα και συμμετρία στη μύτη τους, αλλά ταυτόχρονα και να απαλύνουν ένα έντονα αντιαισθητικό φυλετικό χαρακτηριστικό τους.
Η ethnic ρινοπλαστική μπορεί να είναι μειωτική όπως όταν πρέπει να διορθώσει μια έντονα προβάλλουσα μύτη με μεγάλο μήκος και ύβο (καμπούρα) ή πολύ ανοιχτά – φαρδιά ρουθούνια. Μπορεί όμως να είναι και αυξητική όταν πρέπει να ανακατασκευαστεί μια πλατιά και χαμηλή ράχη.
Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις που στον ίδιο ασθενή πρέπει να γίνει μείωση σε κάποιο σημείο της μύτης του και αύξηση σε κάποιο άλλο.
Επομένως, η φυλετική ρινοπλαστική είναι ένας ιδιαίτερος και αρκετά απαιτητικός τύπος της συγκεκριμένης χειρουργικής. Απαιτεί βαθιά γνώση της ανατομίας της μύτης αλλά και των λεπτομερών φυλετικών διαφορών όπως το πάχος και η ελαστικότητα των χόνδρων και του δέρματος της μύτης. Επιπλέον, προϋποθέτει την άμεση αναγνώριση των φυλετικών ιδιαιτεροτήτων και τον βαθμό στον οποίο αυτές μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τις επιθυμίες του ασθενούς που θέλει μεν να «δυτικοποιήσει» τη μύτη του, χωρίς όμως να απαλείψει τελείως τη φυλετική του ταυτότητα.
Οι υποψήφιοι για ethnic ρινοπλαστική προέρχονται από συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες.
Οι κύριες φυλετικές ομάδες είναι άνθρωποι με καταγωγή από την Άπω Ανατολή όπως παραδοσιακά για τη χώρα μας οι Φιλιππινέζοι, και πιο πρόσφατα Μαλαισιανοί και Κινέζοι, φυλές της Μέσης Ανατολής που συρρέουν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, αλλά και Πακιστανοί και Ινδοί, λατινογενείς ή ισπανόφωνοι και αφρικανικοί πληθυσμοί.
Κοντά σ’ αυτούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους λαούς από τον πρώην ανατολικό μπλοκ, οι οποίοι λόγω καυκασιανής καταγωγής δεν εμπίπτουν στην έννοια της ethnic ρινοπλαστικής, μπορεί όμως να αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο για τον ιατρικό τουρισμό της χώρας μας.

Επεμβάσεις ανάλογες με τα φυλετικά χαρακτηριστικά

*Οι υποψήφιοι για ρινοπλαστική με προέλευση από την Άπω Ανατολή έχουν μικρές μύτες με πλατιά και χαμηλή ράχη και στρογγυλευμένο και πλατύ ακρορρίνιο χωρίς ευδιάκριτα ανατομικά σημεία. Τα ρινικά τους οστά είναι μικρά και επομένως χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την επέμβαση. Το δέρμα της μύτης τους είναι σχετικά παχύ, γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια απόδοσης στην άκρη της μύτης ευδιάκριτων χαρακτηριστικών. Το σύνηθες αίτημα των ανθρώπων αυτών είναι η ανύψωση της ράχης της μύτης και πολλές φορές η μείωση του μεγέθους των ρουθουνιών.
*Οι προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, που έχουν συνήθως μεγάλες μύτες, χρειάζονται μια ρινοπλαστική που είναι κυρίως μειωτική.
*Οι Ινδο-πακιστανοί έχουν κι αυτοί σχετικά μεγάλες μύτες, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις με συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες.
*Οι γηγενείς της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζουν κυρίως προβλήματα στην ελεύθερη άκρη της μύτης (ακρορρίνιο) το οποίο είναι συχνά κοντό, αλλά και στα ρουθούνια, τα οποία είναι συχνά μεγάλα και φαρδιά.
*Οι άνθρωποι αφρικανικής ή (σπάνιο για τη χώρα μας) αφρο-αμερικανικής προέλευσης, χρειάζονται μια επέμβαση που να συμπεριλαμβάνει την ανόρθωση της ράχης της μύτης.

Πεδίο επέκτασης και για την ελληνική ιατρική επιστήμη

Οι εντεινόμενες πολυπολιτισμικές μεταβολές στον πληθυσμό της χώρας μας, πέρα των προβλημάτων που προκαλούνται από τον άναρχο χαρακτήρα τους, αποτελούν μια ευκαιρία για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού.
Οι άνθρωποι αυτοί που ζητούν για διαφόρους λόγους καταφύγιο στην πατρίδα μας, σίγουρα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους πίσω στις δικές τους πατρίδες, και έτσι δυνητικά μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Φυσικά, όταν αναφέρεται κανείς στον ιατρικό τουρισμό ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα όμορφα νησιά μας και τις παραλίες τους, απλώς αποκαλύπτει την άγνοια που έχει επί του θέματος. Κανείς αλλοδαπός δεν θα καταναλώσει τις διακοπές του στα νησιά μας με αφορμή ένα χειρουργείο, όπως η ρινοπλαστική. Είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι ο ιατρικός τουρισμός δεν έχει καμία σχέση με καλοκαιρινές διακοπές.
Ιατρικός τουρισμός σημαίνει να προσφέρουμε σε ανθρώπους που προέρχονται από χώρες με κατώτερο υγειονομικό επίπεδο από το δικό μας, επαρκείς, σωστές, και αποτελεσματικές ιατρικές υπηρεσίες, με κόστος ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες.
Εν κατακλείδι, ο ιατρικός τουρισμός δεν εξυπηρετείται ούτε από τη φτήνια ούτε από τις αναμφισβήτητα ονειρεμένες ακτογραμμές μας και τα νησιά μας, αλλά από την ανάπτυξη και ανάδειξη της ελληνικής ιατρικής επιστήμη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα