Η πρωθυπουργική παρότρυνση προς τη νέα γενιά να μην…κυνηγά τις υλιστικές απολαύσεις

28.05.2022 / 11:15
37107283

Συγκινητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην φτάνουν στα αυτιά των νέων αλλά και των μεγαλύτερων τα… κακά νέα.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ

Είναι προφανές ότι η πρόσφατη παρότρυνση του κ. Πρωθυπουργού προς τους νέους να μην ενδιαφέρονται σ’ αυτή τη ζωή μόνο για το χρήμα, όταν έλεγε «σημασία δεν έχει ποσά λεφτά βγάζεις, να δούμε την ζωή μας πιο ολιστικά», έχει βαθιές ρίζες στη λαϊκή σοφία.

Όλοι και όλες έχουμε ακούσει τις σοφές λαϊκές ρήσεις ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία», αντίθετα «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» και άλλα συναφή. Αυτή τη λαϊκή σοφία προσπάθησε ο κ. Πρωθυπουργός να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά και να την αποτρέψει από το κυνήγι των υλιστικών απολαύσεων που υποβαθμίζουν την πνευματική διάσταση του ανθρώπου και διαβρώνουν την επιδίωξη της ευτυχίας. Και για να δώσει ένα χειροπιαστό παράδειγμα, έσπευσε να παρακολουθήσει ευρισκόμενος στη Βοστώνη, ένα παιχνίδι μπάσκετ του ΝΒΑ. Ξέρετε, αυτό που ένας νέος για να το παρακολουθήσει χρειάζεται να πληρώσει εισιτήριο όσο ένα μηνιάτικο. Βέβαια, δεν χρειάζεται κανείς να εξακτινιστεί στη Βοστώνη ούτε να ξοδευτεί. Υπάρχει και το δώρο της τηλεόρασης, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον αγώνα δωρεάν ή έστω πληρώνοντας ένα φραπέ στο καφενείο της γειτονιάς του!

Επιπροσθέτως, η πρωθυπουργική παρότρυνση έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία ημών παράδοση. Ο Διογένης ο σοφός ζούσε λιτοδίαιτα μέσα σε ένα πιθάρι (πιθανόν γιατί και τότε τα ενοίκια είχαν χτυπήσει ταβάνι όπως και σήμερα) και αυτό δεν τον εμπόδιζε να ψάχνει με το φανάρι (πανάκριβη και τότε η ΔΕΗ) να βρει άνθρωπο (δεν ξέρουμε τελικά αν τον βρήκε, όμως σίγουρα πρωθυπουργούς θα είχε βρει πολλούς). Εξάλλου και οι περισσότεροι άγιοι της ορθοδοξίας φτωχοί υπήρξαν, για να μην αναφερθούμε και στον ιερό Αυγουστίνο και στο κήρυγμά του περί πενίας και κατηγορηθούμε ότι προστρέχουμε για ηθικά διδάγματα σε αλλοδαπούς.

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει – περνώντας από τα λόγια στα έργα – να μην διευκολύνει τους νέους ανθρώπους στο αλόγιστο κυνήγι των υλιστικών απολαύσεων. Οι μισθοί και τα μεροκάματα κρατούνται κάτω του ορίου επιβίωσης, ρεύμα – νοίκι – καύσιμα – σούπερ μάρκετ στα ύψη. Αντίθετα, για να δώσει κίνητρο στην οικογενειακή συνοχή, παροτρύνει στη συστέγαση 2-3 γενεών κάτω από την ίδια στέγη. «Στην Ελλάδα έχουμε οικογένεια και φίλους που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη» είπε εκτός των άλλων ο κ. Πρωθυπουργός. Όχι, δεν θα ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας. Οι νέοι θα γεροκομούν τους παππούδες και τις γιαγιάδες και αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν την ευτυχία να μεγαλώνουν τα εγγονάκια τους …!

 Υπάρχει όμως και μια άλλη, πολύ σημαντική αν και όχι τόσο εμφανής διάσταση, της στοχευμένης κυβερνητικής πολιτικής. Η συγκινητική προσπάθειά της να μην φτάνουν στα αυτιά των νέων – αλλά και των μεγαλύτερων – τα κακά νέα. Γι’ αυτό έχει φροντίσει ώστε τα περισσότερα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν τίποτε που θα μπορούσε να ταράξει την ευτυχία των πολιτών. Σχεδόν όλα μεταδίδουν νυχθημερόν τα επιτεύγματά της, πόσο καλά προχωρά η οικονομία, πόσο ασφαλής είναι η καθημερινότητα, πόσο ευοίωνο διαγράφεται το μέλλον – ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Τώρα αν κάποιοι μίζεροι φραγκολεβαντίνοι διαδίδουν ψευδώς ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, ότι στη σχετική αξιολόγηση από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) πέσαμε 38 θέσεις σε σχέση με το 2021 και καταλαμβάνουμε σήμερα την 108η – τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ – ότι απειλούνται με φυλακίσεις για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες και εκδότες που αποκαλύπτουν σκάνδαλα, ότι γίνονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων με χρήση λογισμικού spyware (περίπτωση Θανάση Κουκάκη) που ερευνούν φαινόμενα διαπλοκής, ότι υπάρχει γενναία κρατική χρηματοδότηση σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη η δολοφονία αστυνομικού ρεπόρτερ έξω από το σπίτι του και τόσα άλλα, αυτά δεν πρέπει να απασχολούν και να ταράζουν την οικογενειακή γαλήνη και τον ύπνο των νέων μας, των γονέων τους, των παππούδων και γιαγιάδων τους. Καλύτερα να παρακολουθούν τόσους και τόσες αξιοπρεπείς δημοσιογράφους που αναδεικνύουν τα θετικά παραδείγματα της κοινωνίας μας.

Κλασσική περίπτωση πρόσφατα σε ένα «ουράνιο» κανάλι: γνωστή αρσενική τηλεπερσόνα με παρουσία δεκαετιών στο «γυαλί» παρουσιάζει ρεπορτάζ συναδέλφου του όπου μια κυρία δηλώνει ότι για να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος μένει 2 εβδομάδες νηστική. Η τηλεπερσόνα εκστασιάζεται: «υπάρχουν και πολίτες με φιλότιμο». Αυτό κάποτε στο στρατό, σε άλλες εποχές, το λέγανε εθνική, ηθική διαπαιδαγώγηση (ΕΗΔ).

Α ρε Λάμπρο Κωνσταντάρα, υπάρχει άραγε φιλότιμο;

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα