«Η πόλη πρέπει να προχωρήσει»: Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς τονίζει ότι το παλαιό κτίριο στη λιμενική ζώνη θα κατεδαφιστεί

14.03.2021 / 15:07
2_edit

Του Διονύση Ζακυνθινού

Η ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη Δημοτική Αρχή, ως προς τον μετασχηματισμό της πλέον εμβληματικής περιοχής της Πάτρας.

Και με τα σημερινά δεδομένα είναι πλέον βέβαιο, ότι την επομένη ημέρα σ’ αυτήν δεν θα υπάρχει το κτίριο όπου στεγάζονταν επί δεκαετίες οι λιμενικές υπηρεσίες, για την τύχη του οποίου έχει ανοίξει τελευταία μια νέα συζήτηση στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου.

Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν το συμπεριλαμβάνουν, την ίδια ώρα που υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, υιοθετώντας  μια πρόταση που κατέθεσε η αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη, επικαλούμενη την ιστορική αξία του. Αλλά για τη Δημοτική Αρχή, το ενδεχόμενο αυτό πλέον αποκλείεται.

«Αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει. Κι εμείς έχουμε προβληματιστεί μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι με το κτίριο αυτό», λέει στον «Ν» ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς, επισημαίνοντας ότι η κατάληξη ήταν ότι το κόστος για τη διατήρηση του εν λόγω κτιρίου είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο για την ανέγερση ενός νέου. Κοντολογίς, δεν συμφέρει να το κρατήσουμε, ως πόλη, ιδίως από τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε στη θέση του κι ένα τοπόσημο. Και δεν είναι μόνο αυτό.

«Σύμφωνα με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί» τονίζει ο κ. Κορδάς, υπενθυμίζοντας και τη σχετική, ομόφωνη, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τονίζει: «Η πόλη πρέπει να προχωρήσει. Ο πολεοδομικός ιστός πρέπει να συνδεθεί με το θαλάσσιο μέτωπο μέσω μια αρχιτεκτονικής τομής, που θα είναι κι ένα τοπόσημο για την πόλη. Όποιος πάρει το πρώτο βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, θα κάνει και τη μελέτη».  

Επιπλέον, ο κ. Κορδάς αφήνει αιχμές και για τη στάση της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών», σημειώνοντας ότι «αυτοί που πατρονάρουν τη συγκεκριμένη πρόταση (της μη κατεδάφισης), πρέπει να μας πουν τι προτείνουν να γίνει».  

Ενστάσεις από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής της Πάτρας που αφορά στην κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου των Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας και για τα κριτήρια που υπερίσχυσαν κατά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

«Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αρχιτεκτονικό διάλογο που έχει ξεκινήσει και αφορά στο θέμα και καλεί τον Δήμο Πατρέων να επανεξετάσει το πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που ξεκινά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ επισημαίνει ότι, «επιτέλους και στην Ελλάδα, η κάθε κατεδάφιση κτιρίου υπόκειται στη βάσανο της αξιολόγησης της σημασίας του για την οικιστική ιστορία του αστικού ιστού και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανάχρησης και αξιοποίησής του. Επίσης, ότι η διαχείρισή του αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση δημιουργικότητας για την τοπική κοινωνία, όπου συνδράμει η καθ’ ύλην αρμόδια επιστημονική κοινότητα των Αρχιτεκτόνων με τη στήριξη και των απαιτούμενων λοιπών ειδικοτήτων μηχανικών.

Αρχικά λοιπόν μας εκπλήσσει η συγκεκριμένη απόφαση και προσπαθούμε να την κατανοήσουμε.

Τα διεθνή παραδείγματα επιτυχημένων απαντήσεων σε παρόμοια διλήμματα με εμβληματικά αποτελέσματα είναι πολυάριθμα και ενδιαφέροντα.

Αναμένουμε ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας θα σεβαστεί τον διαχρονικό χαρακτήρα της περιοχής και τη σύγχρονη φυσιογνωμία της, αναγνωρίζοντας και επενδύοντας στις αξίες του και δημιουργώντας την πολιτισμική κληρονομιά για το μέλλον του τόπου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γιώργος Ρώρος: «Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός δεν είναι ευαγγέλιο»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών», που διοργάνωσε και διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα, επισημαίνει: «Είναι εντυπωσιακό ότι τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό τον επικαλούνται αυτοί που δεν τον ψήφισαν και τον στηλίτευσαν. Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός δεν είναι ευαγγέλιο. Δίνει κατευθύνσεις για την πόλη και αναθεωρείται. Τότε που συμπεριλήφθηκε σ’ αυτόν η επισήμανση ότι το κτίριο είναι κατεδαφιστέο, δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, αν δηλαδή το κτίριο αυτό πρέπει να κατεδαφιστεί  ή να παραμείνει».             

Παράλληλα, ο κ. Ρώρος υποστηρίζει ότι στο παραχωρητήριο του παραλιακού μετώπου στην πόλη, υπάρχει η αναφορά ότι το κτίριο είναι «ανασκευάσιμο».

Στο ερώτημα δε, γιατί η παράταξη του ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί της ουσίας, υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου, ο κ. Ρώρος απαντά ότι σε γενικές γραμμές η «Ωρα Πατρών» ψήφισε με επιφυλάξεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και την απουσία μάστερ πλαν για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.  

Βασίλης Αϊβαλής: Να διερευνηθεί τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή, πράγματι, ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, που συντάχθηκε το 2010 και δημοσιεύθηκε το 2011, προτείνει την απαλλαγή της περιοχής από το συγκεκριμένο κτίριο, παίρνοντας ως βάση εκτίμηση της τότε τεχνικής υπηρεσίας του Λιμένα Πατρών.

Ωστόσο, σήμερα τονίζει ότι «πρέπει να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα, πριν αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το συγκεκριμένο κτίριο».

Επισημαίνοντας ότι «δεν ρίχνεις έτσι ένα κτίριο», ο κ. Αϊβαλής σημειώνει ότι οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν είναι η αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου και το κόστος σε σχέση με την πιθανή αξιοποίηση του και φυσικά με την ασφάλεια.

«Η Μυρτώ Κιούρτη προσεγγίζει το ζήτημα μόνο από την αρχιτεκτονική πλευρά, αλλά δεν είναι έτσι», καταλήγει ο πρόεδρος του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα