Η πατρινή πιλότος Μαρίνα Κωνσταντίνου στη… μάχη του Αιγαίου κατά των τουρκικών μαχητικών

04.01.2021 / 9:33
3377519-750x375

Η ανθυποσμηναγός (Ι) Μαρίνα Κωνσταντίνου από την Πάτρα, αρχηγός της Σχολής, όταν φοιτούσε στη Σχολή Ικάρων, εκπαιδεύεται σήμερα στην Καλαμάτα ώστε να πετάξει στο Αιγαίο με ένα από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Το 2021 θα είναι και η χρονιά των ελληνίδων ιπταμένων, όχι μόνο σε μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και σε μαχητικά.

Η νεαρή ανθυποσμηναγός, κόρη του καθηγητή Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτρη Κωνσταντίνου, που βρήκε το 2018 τραγικό θάνατο στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Ακονκάγκουα, του υψηλότερου βουνού της Αμερικής, πήρε τον περασμένο Ιούνιο με μεγάλη συγκίνηση από τα χέρια της Προέδρου της Δημοκρατίας το πτυχίο της από τη Σχολή Ικάρων και αμέσως μετατέθηκε για να εκπαιδευτεί στα μαχητικά αεροσκάφη (είτε στα Mirage, είτε στα F-16) στην Καλαμάτα: «Μικρή σκεφτόμουν να γίνω γιατρός, διότι ήταν οι γονείς μου, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία. Αγαπώ πολύ τα αεροπλάνα και σιγά σιγά έχω καταλήξει σ’ αυτά» είχε δηλώσει ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν τη φοβίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Μετά τη εκπαίδευσή της στην Καλαμάτα η ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνου ίσως πάει και για μετεκπαίδευση σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Ιταλία και όταν επιστρέψει θα βρεθεί στους ουρανούς του Αιγαίου, ως φύλακας του εθνικού εναέριου χώρου και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από τους τούρκους εναέριους εισβολείς.

Δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχωρίζει στα μαχητικά της αεροσκάφη, αλλά και στις επίγειες μονάδες της, τους άνδρες από τις γυναίκες. Θεωρεί ότι είναι ίσοι. Την ίδια εκπαίδευση άλλωστε έχουν, τις ίδιες ασκήσεις, τις ίδιες επιδεξιότητες στους προσομοιωτές πτήσεως και την ίδια αγωνία, αλλά και την υπερηφάνεια όταν κρατούν το πηδάλιο ενός μαχητικού στα 18.000 πόδια, κάνοντας τους περίφημους ελιγμούς, όπως το «ανάποδο κουβανέζικο 8».

  • Οι πρώτες ελληνίδες ιπτάμενες αποφοίτησαν από τη Σχολή Ικάρων το 2006. Από τότε έως το καλοκαίρι του 2020 έχουν συνολικά αποφοιτήσει 11 ιπτάμενες, αυτές δηλαδή που έχουν το προνόμιο και την τιμή να έχουν την «πουλάδα» στη στολή τους. Η Αθανασία – Μαρία Τερζοπούλου από το Αιτωλικό και η Κατερίνα Κουσκοβίτη ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν στο Τατόι πτήσεις με στρατιωτικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

H υποσμηναγός (Ι) Αχιλλεία Γεωργακίλα είναι η δεύτερη Ελληνίδα που «δαμάζει» ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.  Eκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι σήμερα υπηρετεί στα μαχητικά και ζεύγος ιπταμένων. Η σύζυγος πετά με διαφορετικό είδος μαχητικού αεροσκάφους από αυτό που πετά ο σύζυγός της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα