ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Φοίτησε στην επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» το 2015. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, την Documenta 14, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Σύγχρονο Θέατρο κ.ά. Είναι η Πατρινή ηθοποιός Πέτρα Μαυρίδη, με ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο. Σήμερα την παρακολουθούμε στη σειρά του Alpha «Ο Γιατρός», όπου συμμετέχει, θα την απολαύσουμε στην παράσταση «STRATEGΩ», βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Δράμας με την ταινία τα “Λευκά Χριστούγεννα 1948”, ετοιμάζει το δικό της ταινιάκι και δεν επαναπαύεται!
Πρωτοσυναντήθηκες µε το Πατρινό κοινό µέσα από τις θεατρικές σου εµφανίσεις σε παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ. Ποια είναι η εικόνα που έχεις για τη θεατρική σκηνή της πόλης;
Η Πάτρα είναι µια θεατρόφιλη πόλη. Υπάρχει µεγάλη δραστηριότητα σε παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, προβολές. Πιστεύω ότι είναι αρκετά οργανωµένη καλλιτεχνικά.
Κατάφερες να τραβήξεις την προσοχή χάρη στην εξαιρετική παρουσία σου στο συγκινητικό κοινωνικοιστορικό σήριαλ “Το Κόκκινο Ποτάµι”. Ποια είναι η γεύση που σου άφησε αυτή η συνεργασία;
Η εµπειρία όπως και η συνεργασία ήταν εξαιρετική. Πολλές ώρες γυρισµάτων για πάνω από ένα χρόνο αλλά το αποτέλεσµα όταν είναι καλό σε ξεκουράζει.
Τι πραγµατεύεται η παράσταση «STRATEGΩ» που έχει παιχθεί ήδη στην Αθήνα και στην οποία πρωταγωνιστείς ; Θα καταφέρουµε να σε δούµε στην Πάτρα;
Υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να παίξουµε στην Πάτρα, γεγονός που µε χαροποιεί ιδιαίτερα, αλλά δε γνωρίζω ακόµα ηµεροµηνίες. Είναι ένα έργο που θέτει στο επίκεντρό του τον πόλεµο, τους ανθρώπους που επιµένουν υπό αντίξοες συνθήκες να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους, τον πολιτισµό και την ειρήνη. Η υπόθεση είναι η ακόλουθη: Από στιγµή σε στιγµή ξεσπά ένας πόλεµος, και χρόνος δεν υπάρχει παρά ελάχιστος. Πιθανόν τώρα κάτι να περίσσεψε για αγάπη, έρωτα, ζωή. Σε ένα ερειπωµένο χωριό του Κοσσόβου, στρατοπεδεύει µία µικρή δύναµη στρατού, που η παράδοσή της είναι ζήτηµα ωρών. Στο µεσοδιάστηµα δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και µία γυναίκα, θα γνωριστούν, θα αγαπήσουν, θα διδαχθούν ο ένας απ’ τον άλλον, θα ανακαλύψουν τους ίδιους και τον κόσµο και ύστερα θα αφεθούν στον πόλεµο, στον θάνατο, στους δεσµούς αίµατος, στις καταχρήσεις, στην ηδυπάθεια και σ’ όλα εκείνα τα παιχνίδια που µόνο το µυαλό ξέρει να παίζει. Παράλληλα µία σκοτεινή φιγούρα πλανάται. Ένας άνδρας που ρίχνει την σκιά του πάνω απ’ τις ζωές όλων. Ένας ανώτατος αξιωµατούχος που διαδραµατίζει ύποπτο ρόλο.
Τι σηµαίνει το Φεστιβάλ Δράµας για εσένα και η διάκριση της ταινίας «Λευκά Χριστούγεννα» στην οποία συµµετείχες. Η ταινία ξεχώρισε ανάµεσα σε πολλές άλλες. Πες µας δυο λόγια για αυτή την εµπειρία…
Είναι δεύτερη φορά που πάει ταινία µου στο Φεστιβάλ Δράµας και είµαι πολύ χαρούµενη γι’ αυτό. Το Φεστιβάλ Δράµας είναι ένα εξαιρετικό φεστιβάλ κι ένα εξαιρετικό σηµείο συνάντησης τόσο µικροµηκάδων όσο και σινεφίλ από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσµο. Είµαι πολύ ευχαριστηµένη µε αυτή τη συνεργασία τόσο κατά την υλοποίηση όσο και µε το αποτέλεσµα. Λίγα λόγια για την ταινία: Τα “Λευκά Χριστούγεννα 1948” του σκηνοθέτη Αντώνη Βαλληνδρά είναι µια µικρού µήκους ταινία που προσπαθεί να ψηλαφίσει την πληγή του εµφυλίου και το “σηµάδι που δε φεύγει ποτέ”. Η ταινία είναι βασισµένη στο διήγηµα του Γιώργου Σκαµπαρδώνη µε τίτλο «Λευκά Χριστούγεννα του 2003» από τη συλλογή «Ντεπό» και το σενάριο έγραψε η Αλεξάνδρα Δυράνη – Μαούνη. Η ιστορία της ταινίας διαδραµατίζεται την ηµέρα των Χριστουγέννων του 1948, που ακολουθούµε τον Περλεπέ και τη διµοιρία του, (αντάρτες και αντάρτισσες) σε µια ιδιαίτερη, µυστική αποστολή, που µόνο ο αλλόκοτος Περλεπές γνωρίζει. Η διµοιρία πλησιάζει στο µέτωπο µε σκοπό να πει τα κάλαντα στον εχθρό. Η στιγµή είναι συγκινητική και σε πρώτο επίπεδο, η ταινία µοιάζει να µιλάει (ξανά) για µια εθνική συµφιλίωση µε µια ουµανιστική προσέγγιση απέναντι στον εµφύλιο. Ωστόσο, στην επιστροφή της διµοιρίας στη βάση της, η οµίχλη και το σούρουπο τους κάνουν να χαθούν και η κατάσταση παίρνει µια απροσδόκητη τροπή, όταν πέφτουν σε ναρκοπέδιο, φωτίζοντας την ταινία µε πολλαπλές αναγνώσεις.
Οι νέοι ηθοποιοί έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στο σινεµά; Γίνονται αξιόλογες ταινίες;
Αξιόλογες ταινίες γίνονται σε µεγάλο βαθµό πλέον στην Ελλάδα. Αλλά λόγω του κόστους ο αριθµός τους είναι περιορισµένος συνεπώς και η δυνατότητα για νέους ηθοποιούς να συµµετάσχουν σε αυτές αυτόµατα περιορίζεται.
Πώς θα χαρακτήριζες το ελληνικό κινηµατογραφικό τοπίο όπως διαµορφώνεται σήµερα;
Αισιόδοξο.
Έχεις φύγει αρκετά χρόνια από την Πάτρα. Θα γύριζες πίσω; Υπάρχουν προοπτικές;
Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα ζωής στην Πάτρα είναι καλύτερη από αυτή της Αθήνας αλλά δυστυχώς ακόµα δε το σκέφτοµαι.
Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες για έναν νέο ηθοποιό από την επαρχία που θα βρεθεί στην Αθήνα στο ξεκίνηµα της καριέρας του;
Δε νοµίζω ότι παίζει ρόλο η καταγωγή πιο πολύ θα έλεγα ότι είναι θέµα χαρακτήρα το πως θα κινηθείς σε αυτό το χώρο. Τι είσαι διατεθειµένος να προσπεράσεις και τι όχι.
Έχεις δείξει ότι σε ενδιαφέρει πολύ το κοµµάτι της σκηνοθεσίας. Πως δουλεύεις πάνω σε αυτό;
Έχω εργαστεί αρκετά ως βοηθός σκηνοθέτης αλλά τώρα ετοιµάζω το πρώτο µου ταινιάκι και αρχίζω τις σπουδές µου πάνω στη σκηνοθεσία κινηµατογράφου.
Θα σε δούµε σύντοµα στην τηλεόραση; Ποια είναι τα άµεσα σχέδιά σου;
Συµµετέχω στη σειρά του Alpha «Ο Γιατρός» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου και πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Επίσης, εκτός από το STRATEGΩ και το ταινιάκι είναι και κάποιες ακόµα παραστάσεις που πρόκειται να γίνουν µέσα στη χρονιά όµως ακόµα δεν είναι κάτι ανακοινώσιµο.