Η Πάτρα στις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης

19.09.2023 / 22:18
xbracxxsrp64f6d76579841 (1)

Από 91.000 έως 196.000 κοστίζει ένα διαµέρισµα 100 τ.µ. στο κέντρο των 25 φθηνότερωνευρωπαϊκώνπόλεων,σύµφωνα µε τα στοιχεία από τη Numbeo, τη µεγαλύτερη βάση δεδοµένων στον κόσµο για το κόστος ζωής. Στη λίστα περιλαµβάνονται και δύο ελληνικές πόλεις µεταξύ των οποίων είναι η Πάτρα, η οποία µάλιστα κατατάσσεται στην 8η θέση, καθώς µε περίπου 163.000 ευρώ µπορεί κάποιος να αποκτήσει σπίτι 100 τ.µ. στο κέντρο.

Η Μπιτόλα, ή Μοναστήρι, στη Βόρεια Μακεδονία, µόλις 14 χλµ. βόρεια της µεθοριακής διέλευσης Μετζίτλιγια-Νίκη προς την Ελλάδα, είναι η µόνη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία είναι δυνατή η αγορά κατοικίας 100 τ.µ. κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Στη Ζυρίχη, που κατέχει την πρωτιά ως η ακριβότερη πόλη στη γηραιά ήπειρο, για να αγοράσει κάποιος/α ένα διαµέρισµα 100 τ.µ. σε περιοχή του κέντρου θα πρέπει να καταβάλλει λίγο πάνω από 2.357.000 ευρώ.

Σηµειώνεται ότι οι τιµές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται µε τον ταχύτερο ρυθµό των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα. Μόνο κατά το φετινό δεύτερο τρίµηνο η µέση τιµή αυξήθηκε κατά 13,9%, σύµφωνα µε τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, ελαφρώς χαµηλότερα από το +14,5% του πρώτου τριµήνου. Το ποσοστό αύξησης στις τιµές στην Πάτρα, για το τελευταίο 18µηνο, πλησιάζει το 27%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 7 από τις 25 πόλεις µε τη φθηνότερη αγορά κατοικίας βρίσκονται στη Ρουµανία, ενώ µε ποσοστό 44%, ήτοι 11 πόλεις, η Ανατολική Ευρώπη καθίσταται πρωταγωνίστρια στην κατάταξη µε τις πιο προσιτές ευρωπαϊκές περιοχές για αγορά ακινήτου.

Σηµειώνεται ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουµανία, προσφέρουν µερικά από τα φθηνότερα ακίνητα στην Ευρώπη. Οι περιοχές αυτές παραµένουν σχετικά αναξιοποίητες, οπότε οι τιµές τείνουν να είναι χαµηλότερες από ό,τι αλλού στην Ευρώπη, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν στους επενδυτές πολλές ευκαιρίες, από επενδύσεις για αγορά προς ενοικίαση µέχρι εξοχικές κατοικίες. Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα