Η Πάτρα που πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι… η δική μας Silicon Valley

05.11.2020 / 17:04
DSC_0042-850x460

Toυ Θανάση Κούστα

Μέσα από την συμμετοχή μου, στην ομάδα εργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής της ετήσιας έκθεσης «καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ»,  έχω την τύχη να γνωρίσω από κοντά ένα πολύ μεγάλο μέρος από το οικοσύστημα έρευνας, παραγωγής γνώσης και τεχνολογικών επιτευγμάτων που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας. Έτσι υποστηρίζω ότι η περιοχή μας εξελίσσεται σε μία μικρή SILICON VALLEY και όπως φαίνεται δεν έχω άδικο, καθώς ο Γιώργος Κουρκουτάς, O εμπειρότατος συντάκτης του «startupper.gr» έγραψε τον περασμένο Μάϊο, το ακόλουθο κείμενο, με τίτλο «Πρέπει να κλωνοποιήσουμε την Πάτρα πάραυτα»                                                           

Το λέμε και το φωνάζουμε! Λαμπρά μυαλά και όρεξη έχουμε! Εξοπλισμό έχουμε, υψηλή επιστημονική κατάρτιση  και εκπαίδευση έχουμε! Άρα τι λείπει; Το υποστηρικτικό πλαίσιο και οι βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και στρατηγικές για να μπορέσει να ανθίσει το εκάστοτε οικοσύστημα!                                                                                           

Η εισαγωγή αυτή δεν είναι άσχετη με τη Πάτρα και την πρόσφατη μεγάλη εξαγορά της Think Silicon από το μεγαθήριο Applied Materials, η οποία βάζει την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των ημιαγωγών μάλιστα! Των τσιπ επεξεργαστών, GPU και συναφών τεχνολογιών μαζί με χώρες με τεράστια παράδοση στο συγκεκριμένο τομέα!
Και αυτή η εξαγορά, όπως και οι προηγούμενες με ελληνικό ενδιαφέρον εταιρειών της κλάσης της Citrix, της Samsung και της Daimler, ανεβάζει το επενδυτικό “κασέ” μας και μπορούν να δημιουργήσουν ένα ντόμινο εξελίξεων αρκεί να το εκμεταλλευτούμε καταλλήλως και να δημιουργηθεί επιτέλους το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.              

  Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν η αμερικανική Atmel, με Έλληνα ιδρυτή, αποφάσισε να στήσει ένα ερευνητικό κέντρο δίπλα στο Πανεπιστήμιο – Πολυτεχνείο Πατρών με σκοπό την συν-ανάπτυξη τεχνολογιών και μάλιστα όχι όποιων και όποιων! Μεγάλα μέρη του γνωστού μας Wi-Fi και των μνημών Flash έχουν την ρίζα τους στην Πάτρα! Όπως και εξαρτήματα του iPhone.
Με το πέρασμα του χρόνου μια μικρή Σίλικον-Βάλει έχει ανθίσει και αναπτυχθεί στην περιοχή, από τσιπάκια υπολογιστών, οπτική αναγνώριση και ψηφιακές πλατφόρμες, μέχρι διαστημική τεχνολογία και τεχνολογίες υδρογόνου και όλα αυτά γύρω από τον Πανεπιστήμιο και hubs όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τα Corallia Clusters, τα νεώτερα Orange Grove, POS4Work, PatrasIQ, αλλά και μέσω founders Startups που “μεγάλωσαν” μέσα από την Atmel, εξελίχθηκαν και έκαναν τις δικές τους εταιρείες.
Αυτές οι Startups έφεραν νέες επενδύσεις σε τοπικά ταλέντα, νέες συνεργασίες, νέα exits, τα οποία προσελκύουν εταιρείες από το εξωτερικό και κάπως έτσι συνεχίζεται ο κύκλος της καινοτομίας στον χώρο των Startups. Αν αυτός ο κύκλος γίνει οικοσύστημα και όλα τα μέρη, ταλέντα-πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα-Incubators-επενδυτές-εταιρείες-κράτος “μιλάνε” μεταξύ τους την ίδια γλώσσα τότε έρχεται η λεγόμενη εκθετική ανάπτυξη όπως έχει συμβεί στο Ισραήλ.           

Αν αναρωτιέστε πως ήρθε η Atmel στην Πάτρα, όπως προαναφέραμε, έγινε όπως και στη περίπτωση της Tesla: ένας πετυχημένος Έλληνας της διασποράς έπεισε την εταιρεία του να επενδύσει στην Ελλάδα με προφανώς πετυχημένα αποτελέσματα τόσο στη περίπτωση της Atmel όσο και στην περίπτωση της Tesla. Στην μια περίπτωση το Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος στην άλλη έκαναν τα αδύνατα-δυνατά να υλοποιηθούν οι αρχικές προθέσεις και συμφωνίες. Ειδικά για το “θαύμα” του Δημόκριτου αναφερθήκαμε στο τελευταίο Startupper Mag και θα διαβάσετε σύντομα την ιστορία του και στο Startupper.gr.                                                                                                                  

To “θαύμα” της Think SIlicon                                                                                           

Think Silicon δεν είναι νέα εταιρεία, ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 στη Πάτρα με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο εκεί, το οποίο είναι η κοιτίδα πολλών hitech Startups και κάνει όλα δείχνουν εξαιρετική δουλειά.
Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, CEO και co-founder της Think Silicon, το 1998 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, έκανε το μεταπτυχιακό του εκεί και το 2002 έπιασε δουλειά στην Atmel, όπου και έμεινε μέχρι το 2007, οπότε και ίδρυσε την εταιρεία του.
Η Think Silicon κατάφερε και ανέπτυξε επεξεργαστές γραφικών υψηλής απόδοσης αλλά με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για μικρές – φορητές και φορετές υπολογιστικές συσκευές: από ένα ψηφιακό ρολόι έως μια οικιακή συσκευή και ένα καροτσάκι σουπερμάρκετ με οθόνη POS. Με την άνθηση του Internet of Things και των υπολογιστικών συσκευών στα λεγόμενα φυσικά άκρα, όπως τα σουπερμάρκετ που αναφέραμε, η αξία της πρότασης της Think Silicon φάνηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μια και ο κολοσσός Applied Materials, μια εταιρεία με το εκτόπισμα της AMD για παράδειγμα, και με πελάτες τις Samsung, Intel και TSMC, την επέλεξε για εξαγορά με ένα μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα .
Ιάκωβος Σταμούλης, CTO και cofounder της Think Silicon, επίσης προέρχεται από την Atmel και ο Γιώργος Κεραμιδάς, CSO της εταιρείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.            Αλλά και άλλα λαμπρά παραδείγματα                                                            

Η Bytemobile ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.                                     

Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιουργήθηκε η Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.                                           

Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας αφού έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στις τηλεπικοινωνίες, ήταν σημαντικό στέλεχος της Atmel στις ασύρματες επικοινωνίες και σήμερα είναι ο CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό –σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και μπαίνει δυναμικά στις έξυπνες πόλεις.                                                                                            

Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες.                                                                

 Νίκος Ιωάννου έφτιαξε τη πρώτη πλατφόρμα online delivery στην Πάτρα, το delivery.gr που το περασμένο καλοκαίρι εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μούχαλη, όντας η κινητήριος δύναμη του πετυχημένου στην εποχή της καραντίνας e-kioskys.               

Irida LabsAdamant CompositesInsyBioAdventHellbio, FEAC,  είναι μερικά από τα πολλά ακόμα παραδείγματα με έδρα τη Πάτρα, εταιρείες οι οποίες παράγουν καινοτομίες παγκόσμιας κλάσης.                                                                                          

Δυστυχώς οι αρμόδιοι, ειδικά από τη πλευρά του κράτους, δεν είδαν το παράδειγμα της Πάτρας και της Atmel και πως αυτό έχει προσφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, στην ανάπτυξη ταλέντων αλλά και επιχειρηματικότητας υψηλής αξίας, για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, η οποία αναζητά νέες παραγωγικές κατευθύνσεις που θα μας φέρουν έσοδα και άλλα πλεονεκτήματα έτσι ώστε να μη βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό ή την πρωτογενή παραγωγή σαν χώρα και ΑΕΠ.                                                                                             

Θέλουμε επειγόντως μια Atmel δίπλα σε κάθε πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπως έγινε πρόσφατα στα Ιωάννινα με την TeamViewer, και επιτέλους το κράτος να βάλει τις βάσεις για να γίνουμε οικοσύστημα! Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους!             

Τέλος κειμένου                                                                                                                         Εγώ συμφωνώ και επαυξάνω….

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα