Η Πάτρα μετατρέπεται σε…έξυπνη πόλη

21.05.2022 / 10:00
Transportation and technology concept. ITS (Intelligent Transport Systems). Mobility as a service.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Θετικά είναι τα νέα στον τομέα της έξυπνης πόλης για τον φάκελο με το Στρατηγικό Πλάνο Έξυπνης Πόλης του δήμου που κατατέθηκε στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ) ΜΑΕ και αφορά την διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου παρεμβάσεων που ανέρχεται κοντά στα 5,94 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ των 17 μεγάλων ελληνικών πόλεων άνω των 100.000 κατοίκων και η Πάτρα διεκδικεί με αξιώσεις να μπει στην λίστα των δήμων που μέσα από εκεί θα μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντικές βάσεις,  υποδομές και υπηρεσίες για να μετατρέψουν τις πόλεις τους σε σύγχρονες και έξυπνες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» η αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα αποστείλει το τεχνικό δελτίο και την ανάλυση κόστους των δράσεων στην ΚτΠ ΜΑΕ μέχρι τέλος Μαΐου και μετά την έγκριση, ανάβει πλέον το «πράσινο» φως για να πάρει η Πάτρα το πακέτο των έξυπνων λύσεων και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στον αντίστοιχο φάκελο.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της όλης διαδικασίας  (μετά από την κατάθεση του φακέλου του σχεδιασμού) για να μπορέσει η Πάτρα να πάρει την χρηματοδότηση ενός έργου με αρκετές έξυπνες δράσεις που θα της δώσει μια άλλη δυναμική και πνοή στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας μέσω καινοτόμων προτάσεων στην καθημερινότητα της πόλης.

Ο φάκελος του στρατηγικού πλάνου έξυπνης πόλης που έχει καταθέσει ο δήμος περιλαμβάνει συνολικά 16 άξονες έξυπνες δράσεις  που αφορούν ξεχωριστούς τομείς, όπως  την κινητικότητα, την διαχείριση απορριμμάτων, την ύδρευση, την πολιτική προστασία, την  εξοικονόμηση ενέργειας,  την τουριστική προβολή κτλ με καινοτόμες παρεμβάσεις που καταλήγουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Πέφτουν οι υπογραφές για το Open Mall

Θέμα ημερών είναι να υπογραφούν και οι συμβάσεις με τους δύο ανάδοχους που έχουν προκύψει για το έργο του Open Mall της Πάτρας, στο κομμάτι που αφορά τον δήμο και τον τομέα της έξυπνης πόλης.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς, ο ένας αφορά την εγκατάσταση των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης (23 συνολικά) στην περιοχή του ανοικτού κέντρου εμπορίου και ο δεύτερος την δημιουργία των έξυπνων παρεμβάσεων που έχουν προβλεφθεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αστικής κινητικότητας και της ανάδειξης της λειτουργικότητας της όλης περιοχής (φωτεινές διαβάσεις πεζών, ηλιακά παγκάκια, ηλιακούς φορτιστές, ελεγχόμενη στάθμευση).

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα ξεκινάει από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, πλησίον του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, εμπεριέχοντας την περιοχή που εκτείνεται έως στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.

To σύστημα RFID στην Δημοτική Βιβλιοθήκη

Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό ενός ακόμα έργου που έχει να κάνει με καινοτομία και σύγχρονη τεχνολογία.

Αφορά την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας και την εγκατάσταση ενός συστήματος RFID το οποίοι θα διευκολύνει τους βιβλιοθηκονόμους και τους εργαζόμενους εκεί στην αρχειοθέτηση και στην ανεύρεση των χιλιάδων συγγραμμάτων – βιβλίων.

Παράλληλα θα διασφαλίζει την Δημοτική Βιβλιοθήκη από τυχόν κλοπές και μη επιστροφές βιβλίων που δανείζονται στους αναγνώστες. Είναι ένα έργο που σχετίζεται με την ψηφιοποίηση των σπάνιων και πολύτιμων συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το οποίο έχει ολοκληρωθεί, ενώ περιλαμβάνεται και αυτό στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

«Φρένο» στο έργο έξυπνης κινητικότητας 

Στον «αέρα» βρίσκεται για δεύτερη  φορά ο διαγωνισμός για το έργο της έξυπνης αστικής κινητικότητας που περιλαμβάνεται στον φάκελο του σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία κατέφυγε σε νέα προσφυγή, με αποτέλεσμα να προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί αρχές του 2020 και μετά από νομικές διαδικασίες ματαιώθηκε με αποτέλεσμα να βγει καινούργιος διαγωνισμός αρχές του 2022.

Η απόφαση της αρμόδιας αρχής για την εξέταση της προσφυγής εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός του Ιουνίου. Όποιο και να είναι το περιεχόμενο της απόφασης, η καθυστέρηση που προέκυψε λόγω της προσφυγής βάζει φρένο στην εξέλιξη του νέου διαγωνισμού και με δεδομένο ότι δεν έχει προκύψει ακόμα ο καινούργιος ανάδοχος, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στο αν τελικά το έργο ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας του.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά την ΒΑΑ του Δήμου Πατρέων στο πλαίσιο του  ΕΣΠΑ 2014 – 2020, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί, παραδοθεί και ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2023, διάστημα που πλέον είναι επίφοβο για την πραγματοποίηση του.

Οπότε υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να απενταχθεί λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί για την ορθή ολοκλήρωση του εντός του χρονοδιαγράμματος.

Είναι πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της έξυπνης πόλης που περιλαμβάνεται στο φάκελο της ΒΑΑ και το οποίο εμπεριέχει καινοτόμες λύσεις, με βάση την σύγχρονη τεχνολογία, στην κατεύθυνση της βελτίωσης του κυκλοφοριακού.

Αν χαθεί θα είναι μία σημαντική απώλεια στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της Πάτρας ως έξυπνη πόλη, καθώς εμπεριέχει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις θέσεις στάθμευσης στο κέντρο που εμφανίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, αύξηση του αριθμού των έξυπνων στάσεων για τους επιβάτες του Αστικού ΚΤΕΛ, υποδομή για ενημέρωση αριθμού ελεύθερων θέσεων για τα δημοτικά πάρκινγκ, πινακίδες πληροφόρησης και άλλες καινοτόμες λύσεις που δεν υπάρχουν στην πόλη και που σίγουρα θα διευκόλυναν τους πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα