Παρασκευή, 12.08.2022, 10:10 μμ

Η Πάτρα κέντρο πολιτισμού! 60 ποιητές από 16 χώρες συμμετείχαν στο επιτυχημένο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

25.12.2020 / 11:02
2400

Εξήντα ποιητές από 16  χώρες του κόσμου συνομίλησαν για την ποιητική του μέγιστου –την ποίηση – στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας, που φέτος διοργανώθηκε διαδικτυακά από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Σε έξι διαφορετικές στρογγυλές τράπεζες συζητήθηκε ο ρόλος της ποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των γενιών στον ποιητικό τρόπο, η ιδιαίτερη σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, η επίδραση των εθνικών ποιητών στους νεότερους ομοτέχνους τους, η ποιητική παραγωγή στην εποχή του covid-19 και οι έννοιες της διακειμενικότητας, της επιρροής και της λογοκλοπής.

Οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν, αλλά και το κάλλος του ποιητικού λόγου με βιντεοσκοπημένες και ζωντανές αναγνώσεις δημιούργησαν μία δυναμική που μόνο η τέχνη μπορεί να ποιήσει.

Τα βραβεία ποίησης «Jean Moréas» 2020

Στη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ εντάχθηκε φέτος και η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas» 2020.

• Το Ειδικό Βραβείο Τιμής “Κωστής Παλαμάς” απονεμήθηκε στον Κωστή Παπακόγκο.

• Το Βραβείο για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων στη  Maria Caracaouzi (Μαρία Καρακάουζι).

• Το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας για το 2019 μοιράστηκαν εξ ημισείας στη Φιλία Κανελλοπούλου και στην Πηνελόπη Ζαρδούκα.

• Το Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής 2019 στον Παναγιώτη Νικολαΐδη.

• Τέλος, το Μεγάλο Βραβείο Jean Moréas για τη συνολική προσφορά στα ελληνικά γράμματα έλαβε ο Αλέξης Ζήρας.

«Μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη»

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας συνδιοργανώθηκε από το «Γραφείον Ποιήσεως», τον λογοτεχνικό ιστότοπο www.culturebook.gr, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας.

«Η ολοκλήρωση του μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε με την προβολή και την αξιοποίηση της θεραπευτικής λειτουργίας του ποιητικού λόγου τις πολύ δύσκολες ημέρες που βιώνουμε», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση, ο Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» και Επιστημονικός Υπεύθυνος των εκδηλώσεων- ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων «Jean Moréas» – Ποιητής και Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος.

Οι υποστηρικτές

Το Φεστιβάλ υποστήριξαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Greek Library of London, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών και ο Δήμος Καλαβρύτων. Το Φεστιβάλ ήταν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος και δήμαρχος Καλαβρύτων, ο κ. Χρήστος Μπούρας, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο κ. Θεοδουλίδης Θεόδωρος, πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η σύμβουλος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Μπίστα Πολυξένη και η ποιήτρια-στιχουργός κ. Λίνα Νικολακοπούλου.

Άρτια διαδικτυακή κάλυψη

Φέτος το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του διαδικτυακά μέσα από μία πανθολογουμένως εξαιρετική παραγωγή που κάλυψαν ο τηλεοπτικός σταθμός ΙΟΝΙΑΝ TV και η εταιρία ISTROS PRODUCTION. Η σκηνοθεσία των διαδικτυακών εκδηλώσεων ήταν της Μαρίας Αλανιάδη, η οποία είχε και την Διεύθυνση Οργάνωσης του Φεστιβάλ.

Ευχαριστίες των διοργανωτών

Οι Αντώνης Δ. Σκιαθάς και Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, στη δήλωσή τους, αναφέρουν πως: «Αξίζουν θερμές ευχαριστίες σε όλους τους τεχνικούς που εργάστηκαν άοκνα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά την δημοσιογράφο Κρίστυ Κουνινιώτη και την εκπαιδευτικό Ηλιάνα Δημητρίου για τη συμβολή τους στην παρουσίαση των εκδηλώσεων, καθώς και την Ελευθερία Θάνογλου για την διαχείριση των διαδικτυακών μέσων και  της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ . Σε όλη τη διάρκειά του τηρήθηκαν με εξαιρετική αυστηρότητα οι υγειονομικοί κανόνες που έχουν νομοθετηθεί» και καταλήγουν με τα εξής:

«Με τη σιγουριά πως το Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, αυτή η γιορτή της ποίησης,  και τα Ελληνικά Βραβεία «Jean Moréas» θα καταστήσουν την Πάτρα διεθνές κέντρο πολιτισμού και ποιητικού λόγου ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους όσοι παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις εκδηλώσεις».

Οn line οι εκδηλώσεις

Όλες οι διαδικτυακές εκδηλώσεις του φεστιβάλ και ακόμα περισσότερες απαγγελίες  από  τους συμμετέχοντες ποιητές, είναι αναρτημένες στη σελίδα της διοργάνωσης στο www.culturebook.g

(από Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα