Η Πάτρα δίνει το «παρών»- Για να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι και σε αυτές τις γιορτές

14.12.2022 / 14:45
DSC_0129

Αντρέας Κολλιόπουλος – Ελένη Παρασκευοπούλου

Μέρες αγάπης έρχονται και το μυαλό όλων, πέρα από τις στιγμές που θα περάσουμε με τις οικογένειες και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πηγαίνει και στα δεκάδες άτομα που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για το γιορτινό τους τραπέζι.Ανάμεσα στα άτομα αυτά υπάρχουν και αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά που δικαιούνται να ζήσουν τη μαγεία των γιορτών, έχοντας ένα ζεστό πιάτο στο σπίτι τους, ένα γλύκισμα, ένα παιχνίδι και γενικότερα κάτι από όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.Αυτό το κλίμα που ζεσταίνει τις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων, κάνοντας τους να νιώσουν την διαφορετικότητα των ημερών που φέρνει η γέννηση και ο ερχομός του θεανθρώπου.

Στην Πάτρα, σε μία πόλη που ταλανίστηκε από την φτώχεια και την ανεργία που έφεραν οι κρίσεις των περασμένων ετών και που πλέον προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ακόμα κρίση, την κρίση της ακρίβειας και της ενέργειας, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες της διπλανής πόρτας που δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να μπορέσουν να διαμορφώσουν αυτή την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι τους ή που απλά δεν έχουν την δυνατότητα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Η σύμπραξη

Για τον λόγο αυτό ο Όμιλος Plus Media, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τα σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος», προχώρησαν σε μία πρωτοβουλία δράσης για να συγκεντρώσουν τρόφιμα για τα άτομα και τις οικογένειες αυτές, καλώντας την πόλη και τους πολίτες της να «δώσουν το παρών», την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στην πλατεία Γεωργίου, από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 9 το βράδυ.Το σύνθημα της δράσης αυτής είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και το «παρών» θα πρέπει να είναι το ίδιο δυναμικό, ώστε να βοηθηθούν όσες περισσότερες οικογένειες γίνεται μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Νεολόγος» των Πατρών επιβεβαιώνουν την ανάγκη της σύμπραξης αυτής ενισχύοντας έτσι την βοήθεια που δίνουν ήδη οι φορείς, εν όψει των γιορτών και των ημερών αγάπης που έρχονται.

Η Πάτρα δίνει το «παρών»- Για να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι και σε αυτές τις γιορτές 3

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων οι οικογένειες που παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ανέρχονται τις 900. Σε επίπεδο ατόμων ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 2.500 με 3.000, αφού μιλάμε κυρίως για πολυμελείς οικογένειες, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό τον αριθμό να αντιστοιχεί σε παιδιά.Η διανομή των τροφίμων γίνεται μια φορά στους δύο μήνες. Όμως οι ανάγκες για βοήθεια από πλευράς κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, δεν σταματούν στην διανομή τροφίμων.

200 μερίδες φαγητού κατ’ οίκον.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός δίνει σε καθημερινή βάση έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό από τις εγκαταστάσεις του Δήμου στα μαγειρεία της Πλαζ σε 200 άτομα που ζουν μόνα τους, σε συνθήκες φτώχειας, μη έχοντας εισοδήματα.Τα άτομα αυτά, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που έχουν, αντιμετωπίζουν και διάφορα προβλήματα υγείας που τους στερούν την δυνατότητα να βγουν έξω από το σπίτι τους, τα περισσότερα είναι καθηλωμένα στο κρεβάτι και για αυτό η διανομή γίνεται κατ’ οίκον από τους υπαλλήλους του Κοινωνικού Οργανισμού.

Φαγητό και τρόφιμα σε μετανάστες

Μέσα στις παροχές σίτισης από πλευράς Δήμου Πατρέων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις 50 με 60 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού που διανέμεται καθημερινά στους άστεγους μετανάστες που ζουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων.

Παράλληλα, ο Δήμος φροντίζει και δίνει σε καθημερινή βάση, σε συνεργασία με την Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών φαγητό σε 80 με 100 πρόσφυγες που ζουν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της Πάτρας.

Πρόκειται για άτομα ή και οικογένειες που έχουν μισθώσει διαμερίσματα, όμως, δεν έχουν την δυνατότητα για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, μη έχοντας εισοδήματα από πουθενά σε μία ξένη χώρα.

Η Πάτρα δίνει το «παρών»- Για να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι και σε αυτές τις γιορτές 4

Πάνω από 1.000 μερίδες σε λοιπές δομές

Επίσης, στις ανάγκες για τρόφιμα που έχει ο Κοινωνικός Οργανισμός, συμπεριλαμβάνονται οι 900 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού που δίνονται σε καθημερινή βάση στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι 100 μερίδες φαγητού που δίνονται στα παιδιά του ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ, οι 20 με 25 μερίδες φαγητού για τους άπορους που μένουν στην Στέγη των Αστέγων, ενώ η Κοινωνική Πρόνοια του Δήμου παρέχει επίσης σε καθημερινή βάση έτοιμο φαγητό στις 20 με 25 γυναίκες που μένουν στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ανάγκες για τρόφιμα, με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρει στους απόρους και στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, είναι και για την τοπική εκκλησία.

Η εκκλησία, υπό την επίβλεψη και την προτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, προσφέρει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο μέσα από τις δράσεις της και ήταν αυτή που στήριξε την κοινωνία κατά την διάρκεια τόσο της οικονομικής κρίσης και της κρίσης της πανδημίας που ακολούθησε, όσο και τώρα που η ακρίβεια της καθημερινότητας της ζωής, έχει φέρει κοντά στο τέλμα ακόμα περισσότερες οικογένειες.

Ο Άρτος της Αγάπης, στην οδό Φιλοποίμενος, είναι εδώ και πάνω από μια πενταετία η βασική δομή της φιλανθρωπικής δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, σε ότι αφορά την εξασφάλιση της σίτισης για τα άτομα και τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Από τα μαγειρεία της δομής και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της, φεύγουν σε καθημερινή βάση περισσότερες από 400 μερίδες έτοιμου φαγητού, με τα άτομα να παίρνουν κατ’ οίκον ή να τρώνε και εκεί. Υπάρχουν χρονικά διαστήματα που οι μερίδες αυτές αυξάνονται, ξεπερνώντας ακόμα και τις 600, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν οι οποίες δεν είναι από μήνα σε μήνα σταθερές, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν μια συνεχώς αυξητική τάση.

Το έργο των ενοριών

Πέρα από τον «Άρτο της Αγάπης» έτοιμο φαγητό σε καθημερινή βάση μοιράζουν στους απόρους και στους αναξιοπαθούντες η ενορία της Αγίας Σοφίας και η ενορία της Αγίας Τριάδας.

Συγκεκριμένα δίνουν 100 μερίδες η κάθε μία, αυξάνοντας έτσι το έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό που μοιράζει η τοπική εκκλησία στις πάνω από τις 800 μερίδες ημερησίως. Σε αυτές τις μερίδες θα πρέπει να προστεθούν και οι 30 με 40 μερίδες που διανέμονται κατ’ οίκον από την Ιερά Μητρόπολη, σε άτομα που έχουν προβλήματα υγείας και μένουν καθηλωμένα στο σπίτι τους.

Πέρα από το έτοιμο φαγητό σημαντική είναι η βοήθεια της τοπικής εκκλησίας σε πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, μέσα από τη συγκέντρωση τροφίμων.

Η κάθε ενορία με προτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, συγκεντρώνει τρόφιμα για τους αναξιοπαθούντες της ενορίας τους και τα οποία τα μοιράζει στα άτομα αυτά μια φορά τον μήνα. Ο συνολικός αριθμός των τροφίμων που διανέμουν οι ενορίες της Πάτρας αντιστοιχεί στις 2.500 σακούλες περίπου τον μήνα.

Επίσης, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών φροντίζει και σιτίζει σε καθημερινή βάση τους φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία του Άρτου της Αγάπης (στο τριώροφο της οδού Φιλοποίμενος), αλλά και ορισμένους από τους μαθητές που φοιτούν στο Εκκλησιαστικό Λύκειο.

Πρόκειται για μαθητές και φοιτητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Ο αριθμός των έτοιμων μερίδων φαγητού που διαμένει για την υπηρεσία της αυτή η Ιερά Μητρόπολη Πατρών αντιστοιχεί στις 80 την μέρα, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και οι 20 περίπου μερίδες που δίνονται στο ίδρυμα Βασιλάκη (στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου) για τους άπορους συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται για μήνες στα νοσοκομεία της περιοχή μας, προκειμένου έτσι να είναι κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.

Συνολικά, η Μητρόπολη Πατρών και γενικότερα η τοπική εκκλησία εκτιμάται ότι προσφέρει 2.000 μερίδες φαγητού (μαζί με τις 2.500 σακούλες τροφίμων που μοιράζουν οι ενορίες) την ημέρα.

Το Κελάρι της Αγάπης

Εκτός όλων αυτών υπάρχει από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και μία ακόμα δομή, το Κελάρι της Αγάπης που στεγάζεται στην Άνω πόλη, στην περιοχή του Παντοκράτορα, σε κτίριο δωρεά προς την εκκλησία του αείμνηστου, Κωνσταντίνου Χελά. Το Κελάρι της Αγάπης αποτελεί ένα είδος μίνι μάρκετ από το οποίο μπορούν να πάρουν οι άποροι και οι φτωχές οικογένειες εντελώς δωρεάν τρόφιμα που έχουν ανάγκη.

Το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Αγάπης

Να σημειωθεί ότι από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου λειτουργεί το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Αγάπης για την στήριξη των άπορων συμπολιτών μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.

Στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Αγάπης υπάρχουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα, εκκλησιαστικά δώρα, παραδοσιακά και Χριστουγεννιάτικα γλυκά, Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί και σοκολάτα.

Τα έσοδα θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών.

Το Πάρκο θα είναι ανοικτό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Η φτώχεια αυξάνεται…

Αύξηση κατά περίπου 50 οικογένειες κάθε χρόνο δείχνουν τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού, την τελευταία τετραετία σε ότι αφορά τα άτομα και τις οικογένειες που παίρνουν τα τρόφιμα που δικαιούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Πιο αναλυτικά ο Κοινωνικός Οργανισμός το 2018 έστρωσε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 650, οικογένειες, το 2019 σε περισσότερες από 700 οικογένειες της Πάτρας, το 2020 ο αριθμός άγγιξε τις 750, το 2021 περίπου 800 οικογένειες και φέτος αγγίζουν τις 900.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση από τις αρχές του νέου έτους στον αριθμό των αιτήσεων που γίνονται από όσους ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του προγράμματος, γεγονός που δείχνει ότι οι ανάγκες μέσα στους επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.

Ήδη οι αιτήσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού, ανέρχονται στις 50 τον μήνα, εκεί που πριν από το 2022 ήταν κοντά στις 30 με 35. Αντίστοιχη αύξηση υπάρχει και στις δομές του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και των τοπικών ενοριών τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ότι αφορά τις μερίδες έτοιμου φαγητού κάθε μέρα, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τη συγκέντρωση τροφίμων κάθε μήνα.

Από τις 400 μερίδες φαγητού που έδινε ο Άρτος της Αγάπης πριν από μερικά χρόνια, πλέον υπάρχουν μήνες που οι μερίδες αυτές φτάνουν τις 600. Τα στοιχεία λοιπόν καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί και δείχνουν την αύξηση των οικογενειών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Οι άνθρωποι που απευθύνονται στις διάφορες δομές για να μπορέσουν να έχουν ακόμη και τα βασικά.

Το λογικό θα ήταν με το πέρασμα των ετών αυτοί οι αριθμοί να μειώνονται και η κοινωνία να μπαίνει σε καλύτερο βηματισμό, η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ανεργία και κατ’ επέκταση τη φτώχεια. Κάτι που όμως με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία των δομών που βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, δεν φαίνεται να συμβαίνει.

ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Να σταθούμε στον πλευρό των αδελφών μας

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος σε δηλώσεις στον «Νεολόγο της Πάτρας» για το κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και της τοπικής εκκλησίας, αλλά και την δράση «Δώσε το παρών», ανέφερε τα εξής:

«Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και η τοπική Εκκλησία προσφέρει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο καθημερινά όλο τον χρόνο. Ειδικότερα όμως με αφορμή τις μέρες αγάπης που έρχονται με την Γέννηση του Θεανθρώπου εντείνουμε τις προσπάθειες μας και είμαστε ακόμα πιο κοντά στους αδελφούς και στις οικογένειες τους που έχουν ανάγκη.

Είναι σημαντικό να κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουν όλοι οι άνθρωποι την δυνατότητα να περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες όπως χρειάζεται γιατί αυτή είναι η θέληση του Θεού και αυτό μας δίδαξε ο Χριστός. Είναι ανάγκη να βαδίσουμε τον δρόμο της αγάπης.

Όπως ο Θεάνθρωπος εκκένωσε τους ουρανούς και ήρθε στον κόσμο για να ζήσει μαζί με τους ανθρώπους τις λύπες τους, τις χαρές τους και τα ανθρώπινα, έτσι και εμείς θα πρέπει να σταθούμε στον πλευρό όλων αυτών των αδελφών μας που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

Είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας μας και μέσα σε αυτή την οικογένεια είμαστε όλοι ίσοι. Η Εκκλησία είναι πάντα εδώ για να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και η βοήθεια αυτή έρχεται από τους πιστούς και τις δωρεές τους, μέσα από την ίδια την μεγάλη αυτή οικογένεια της.

Γιατί η Εκκλησία είμαστε όλοι μας και με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να ευχαριστήσω τον κάθε πιστό, τον κάθε αδελφό μας για τις δωρεές τους, δίνοντας την δυνατότητα στην Εκκλησία να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Ανοίγουμε τις αγκαλιές μας

Ο αντιπεριφερειάχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος για το «Δώσε το παρών» σε δήλωση του τονίζει τα εξής: «Ως Περιφερειακή Αρχή, αρκετές φορές έχουμε δώσει δείγμα γραφής για αξιοποίηση πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην στήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας , υποστηρίζοντας κάθε ανάγκη τους, καλύπτοντας σαν τοπική αυτοδιοίκηση ένα μεγάλο κενό της πολιτείας.

Πρόθεσή μας είναι να μην μένει κανένας πίσω, συμμετέχοντας σε δράσεις έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης, με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας σε κάθε έκφανση της κοινωνίας μας.

Συμμετέχουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φέτος στο «ΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ» πιστεύοντας και ενισχύοντας συνεργασίες που φέρνουν αποτελέσματα και δίνουν ανακούφιση σε συμπολίτες μας, ιδιαίτερα ενόψει των Άγιων Ημερών που έρχονται. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών η οποία δίνει καθημερινό αγώνα στην φροντίδα των ευάλωτων πολιτών της πόλης μας.

Από την κεντρική δομή των συσσιτίων και από τις Ενοριακές της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών σιτίζονται πλέον των 2000 πολιτών μας. Μαζί και με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΥΡΩΣΙΣ» θα βάλουμε από την πλευρά μας το δικό μας λιθαράκι σε μία φιλανθρωπική ενέργεια που έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται στην πόλη μας εδώ και τέσσερα χρόνια την περίοδο των εορτών και καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο να συγκεντρώνει δεκάδες τόνους τροφίμων.

Στοχεύουμε καθημερινά στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα προβλήματα του συνανθρώπου μας, του συμπολίτη που ζει δίπλα μας με περαιτέρω στόχευση στην δημιουργία ενός αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας με ουσιαστικό ενδιαφέρον και συμμετοχικότητα.

Είμαστε δίπλα στην τοπική μας Εκκλησία στηρίζοντας το δύσκολο έργο που καθημερινά παράγει στις δομές της. Ας βοηθήσουμε όλοι με ό,τι μπορούμε ενισχύοντας τα ειδικά καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων με τη σήμανση της δράσης στα Σούπερ Μάρκετ «Ανδρικόπουλος».

Στις 15 Δεκεμβρίου λοιπόν, ανοίγουμε όλοι τις αγκαλιές μας στην πλατεία Γεωργίου, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο παράλληλα να «ανοίξουμε την ομπρέλα» της κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους. Καλώ κάθε συμπολίτη μου την ημέρα αυτή να «ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ» δίνοντας αγάπη και ζεστασιά σε αυτόν που έχει πραγματική ανάγκη.

Αυτές τις ξεχωριστές μέρες ας αποδείξουμε ότι όχι μόνο η σκέψη μας αλλά και οι συγκεκριμένες πράξεις μας , οδηγούν στο φως , στη χαρά , στην ελπίδα για όλους τους πολίτες της περιφερειακής μας ενότητας. Ας δώσουμε αξία στις στιγμές μας.

ΕΛΣΤΑΤ

Σε κίνδυνο φτώχειας 3 στους 10

Σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας όπως προκύπτει από την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα για το 2021. Ανάλογα με τις ομάδες ηλικιών, στο κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται σχεδόν 1 στα 4 παιδιά (23,7%) ηλικίας 0-17 ετών, 1 στα 5 άτομα (20,6%) ηλικίας από 18 έως 64 ετών και το 13,5% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς, συνολικά 2,97 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 28,3%, ενώ 791.000 άτομα (13,6%) διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Να σημειωθεί ότι ως κατώφλι κινδύνου φτώχειας ορίζεται το ποσό των 5.251 ευρώ (5.269 ευρώ ήταν το 2020).

Όλα τα πιο πάνω ποσοστά είναι αυξημένα σε σχέση με το 2020, όπου σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό βρισκόταν το 27,4% των πολιτών, το 20,9% των παιδιών 0-17 ετών και το 18,6% των ατόμων 18-64 ετών.

Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ, σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και πάσης φύσης κοινωνικές ενισχύσεις) ορίζεται το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα είναι χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας, δηλαδή του 60% του εθνικού διάμεσου (του εισοδήματος που βρίσκεται στο μέσο της κατανομής) ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται 1 στους 10 (11,3%), ενώ το ποσοστό υπερδιπλασιάζεται (23,9%) για τους μη εργαζόμενους και εκτινάσσεται σε 45,4% για τους ανέργους. Όμως και 1 στους 10 συνταξιούχους βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας (10,6%).

Το ποσοστό των εργαζόμενων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας είναι το υψηλότερο από το 2017 (12,9%).

Συνολικά σε επίπεδο Ευρωζώνης η Ελλάδα καταλαμβάνει την αρνητική πρωτιά με το 28,3% του πληθυσμού της σε κίνδυνο φτώχειας ενώ ακολουθούν η Ισπανία (27,8%) και η Λετονία (26,1%).

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα