«Η Πάτρα χρειάζεται μια επανεκκίνηση»

06.10.2023 / 10:05
IMG_2900

Η προεκλογική εκστρατεία βαδίζει προς το τέλος και είναι μετρημένες ώρες αυτές που μας χωρίζουν από το πρωί της Κυριακής που θα ανοίξουν οι κάλπες.

Οι ειδικοί μας λένε ότι τώρα πια οι δημότες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και πως δεν έχει και τόση σημασία τι θα κάνεις τις τελευταίες ώρες. Μπορεί αυτό να ισχύει από τη σκοπιά της μεγάλης εικόνας αλλά προσωπικά δεν σκοπεύω να χαλαρώσω αλλά να εντείνω τις προσπάθειες κι αυτό ζητάω και από όλους τους συνεργάτες.

Πάντα υπάρχουν αναποφάσιστοι συνδημότες μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντα υπάρχουν περιθώρια για να κερδηθεί έστω και μία ακόμα ψήφος κι αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί από όλους μας και μάλιστα πάση δυνάμει μέχρι το απόγευμα της Κυριακής που θα κλείσουν οι κάλπες.

Ωστόσο δεν παύει να είναι αλήθεια ότι η περισσότερη δουλειά έχει γίνει και το βασικό σκηνικό έχει στηθεί. Μπορούμε μάλιστα να το περιγράψουμε.

Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής εμφανίζονται τέσσερις υποψηφιότητες και αντίστοιχες παρατάξεις που περικλείουν όμως ένα βασικό δίλημμα. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η υποψηφιότητα του απερχομένου Δήμαρχου Κώστα Πελετίδη και της παράταξής του. Είναι ένας Δήμαρχος και μία παράταξη που το μόνο που είχαν να πουν στους Πατρινούς ήταν ένα ξερό «Συνεχίζουμε». Δηλαδή συνεχίζουμε μια από τα ίδια χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε το παραμικρό.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι άλλες τρεις παρατάξεις, με επικεφαλής τον υπογράφοντα, τον Βασίλη Αϊβαλή και τον Πέτρο Ψωμά. Δεν είναι τρεις ίδιες παρατάξεις, δεν είμαστε τρεις ίδιοι υποψήφιοι. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή με τα δικά της προτάγματα, τις δικές της αναφορές, αποχρώσεις και ευαισθησίες.

Όμως και οι τρεις παρατάξεις έχουν κάτι κοινό. Υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας αλλαγής στο Δήμο. Κατανοούν τις αγκυλώσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η πόλη και προτείνουν στο εκλογικό σώμα την ανάγκη της αλλαγής στο Δήμο. Πιστεύω ότι για αυτές τις τρεις παρατάξεις και τους επί κεφαλής τους, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. 

Διατηρώ μία, πιστεύω βάσιμη, αισιοδοξία. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχα την ευκαιρία να μιλήσω με χιλιάδες συμπολίτες. Να τους μιλήσω αλλά και να τους ακούσω. Το κλίμα που εισέπραξα, που βίωσα, που αντιλήφθηκα και συναισθάνθηκα μου επιτρέπει να κάνω μια βασική εκτίμηση. Οι συμπολίτες που υποστηρίζουν την ανάγκη της αλλαγής στο Δήμο μας συγκροτούν πλέον ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Ανάμεσα στο «συνεχίζουμε» και στο «αλλάζουμε» προπορεύεται, και μάλιστα με διαφορά, η επιθυμία της αλλαγής.

Δεν είναι καθόλου περίεργο. Στα χρόνια που πέρασαν οι επιδόσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής ήταν κάτω του μετρίου σε όλους τους τομείς. Κάθε φορά που ταξιδεύουμε σε μια άλλη πόλη της χώρας επιστρέφουμε κάνοντας αρνητικές συγκρίσεις. Όλοι προχωρούν, όλοι κάνουν πράγματα, όλοι διεκδικούν μια θέση στο μέλλον κι εμείς παραμένουμε στάσιμοι, για να μη πω ότι κάνουμε και βήματα προς τα πίσω.

Αποτελεί κοινή αίσθηση. Η Πάτρα χρειάζεται μια επανεκκίνηση, στην Πάτρα πρέπει να φυσήξει ένας φρέσκος αέρας και αυτήν την πρωτοβουλία πρέπει να την αναλάβει μια νέα δημοτική αρχή, ένας νέος Δήμαρχος, μαζί με όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να γυρίζουμε την πλάτη ακόμα και στα προφανή και θα επικαλεστώ προς τούτο ένα μόνο παράδειγμα. Το μπλόκο που έχει υψώσει ο Δήμος στην άφιξη του five G στη Πάτρα. Είναι όλες οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που επείγονται να περάσουν στην επόμενη φάση με την ψηφιακή τεχνολογία της πέμπτης γενιάς και ο Δήμος λέει όχι για κάποιους ακατάληπτους λόγους.

Στο σημείο αυτό θα μπορούσα εύκολα να συντάξω ένα μεγάλο κατάλογο υστερήσεων και αστοχιών. Από την ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων, μέχρι την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και από τον ποδηλατόδρομο της Όθωνος-Αμαλίας έως τα έξι χρόνια που δεν λέει να τελειώσει η μετασκευή του Αρσακείου.

Μα το χειρότερο από όλα είναι πως η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν δείχνει να έχει συνείδηση των αστοχιών της και των υστερήσεων της πόλης. Εμφανίζουν ένα απολογισμό στον οποίο όλα είναι καλώς καμωμένα και η Πάτρα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό σημείο. Βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όσα βιώνουν οι συμπολίτες, βρίσκονται μακριά από το κοινό αίσθημα.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα είχαμε την ευκαιρία να τα αναδείξουμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να τα αναδείξουμε και ταυτόχρονα να διαπιστώσουμε ότι οι συνδημότες γνωρίζουν την κατάσταση και γι’ αυτό επιθυμούν κάτι ν’ αλλάξει στο Δήμο.

Νομίζω ότι η αλλαγή θα ξεκινήσει την Κυριακή που μας έρχεται. Η πεποίθησή μου είναι στέρεα. Η κάλπη της Κυριακής θα μας πάει σε δεύτερο γύρο. Όμως τα θεμέλια της αλλαγής πρέπει να τεθούν από αυτήν την Κυριακή. Τούτο σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο μας, η «Πάτρα Ενωμένη» πρέπει να βγει όσο γίνεται πιο δυνατή έτσι ώστε στο τέλος των εκλογών η Πάτρα να αποκτήσει μια νέα δημοτική αρχή και ένα νέο Δήμαρχο.

Η Πάτρα μπορεί να απογειωθεί και αυτή είναι η δική μου δουλειά που εσείς θα μου αναθέσετε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα