Στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του είναι το έργο για την διαμόρφωση του Ρωμαϊκού Σταδίου, στην οδό Ηφαίστου, και την προσβασιμότητα για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.
Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα Interreg 2014 -2020, μαζί με δύο ακόμα που εκτελούνται το ίδιο χρονικό διάστημα (αυτό της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τρυπητής και του Μουσείου του Αιγίου), με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να έχει προχωρήσει τις εργασίες σε σημαντικό βαθμό και να είναι μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα.
Περιμένουν τον φύλακα
Το έργο του Ρωμαϊκού Σταδίου, όπως και τα άλλα δύο έργα του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να παραδοθούν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2023, όμως ειδικότερα για αυτό της Πάτρας οι εργασίες έχουν τρέξει και έτσι όλα δείχνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε έναν επιπλέον αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο.
Το αν ο χώρος αυτός είναι ανοικτός και επισκέψιμος από το ερχόμενο κιόλας καλοκαίρι, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν το υπουργείο Πολιτισμού προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ενός φύλακα ή αν βρεθεί μια λύση πάνω στο ζήτημα της φύλαξης του.
Μαγνήτης για τους επισκέπτες
Το σημαντικό είναι ότι ένας αρχαιολογικός χώρος με ιδιαίτερη σημασία για την Πάτρα που βρίσκεται εντός του ιστορικού της κέντρου, σε μία περιοχή γεμάτη από ζωή, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, θα προστεθεί στον στόλο των αρχαιολογικών μνημείων που θα μπορούν να ελκύσουν επισκέπτες και τουρίστες.
Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τουριστική δυναμική που θέλει να αποκτήσει η Πάτρα, καθώς τα αρχαιολογικά μνημεία και γενικότερα η αρχαία πολιτιστική κληρονομιά είναι ο σημαντικότερος μαγνήτης για τους ξένους τουρίστες στο να επισκεφτούν ένα μέρος.
Η συγκυρία των αναπλάσεων
Το επίσης θετικό είναι ότι η διαμόρφωση του χώρου του Ρωμαϊκού Σταδίου έρχεται με την συγκυρία των αναπλάσεων της Άνω και της Κάτω πόλης, με την συντήρηση του γειτονικού του Ρωμαϊκού Ωδείου και μια σειρά ακόμα σημαντικών παρεμβάσεων που έρχονται να ενισχύσουν τον αστικό περιηγητικό τουρισμό στο οποίο η Πάτρα έχει τις δυνατότητες να αποκτήσει μια δυναμική.
Το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι ένα σημαντικό μνημείο για την Πάτρα, έστω αν στο φως έχει έρθει μόνο ένα κομμάτι του, η ανατολική πλευρά του, αυτή που εκτείνεται, δίπλα από τις σκάλες της Πατρέως, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, φτάνοντας έως και την Γεροκωστοπούλου, κάτω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Η διαμόρφωση του χώρου
Το συγκεκριμένο έργο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί δεν αφορούσε περαιτέρω ανασκαφές, αλλά παρεμβάσεις και τη διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να γίνει προσβάσιμο το μνημείο αφού μέχρι σήμερα είναι μη επισκέψιμο.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 300.000 ευρώ. Η μελέτη του έργου προβλέπει την εγκατάσταση φυλακίου στο χώρο του μνημείου, του φωτισμού του, αλλά και τη δημιουργία δύο εισόδων, μιας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο πάνω μέρος του ( με απώτερο στόχο την ενοποίηση του με το Ρωμαϊκό Ωδείο), αλλά και μιας ακόμα στον πεζόδρομο της Ηφαίστου.
Επισκέψιμο με ασφάλεια
Οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται δίνουν την δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να το επισκεφτεί με ασφάλεια, καθώς έγιναν στερεωτικές εργασίες εδάφους και αντιστήριξη πρανών. Παράλληλα για την καλύτερη ανάδειξή του και τη βελτίωση της αισθητική τους, θα φωτιστεί με έναν αντίστοιχο τρόπο που θα δώσει ένα άλλο ύφος σε όλη την περιοχή.
Εφόσον ο χώρος ανοίξει προβλέπεται στο πλαίσιο της ανάδειξης και της προβολής του να δίνονται στους επισκέπτες ενημερωτικά φυλλάδια με χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για τη σημασία και την αρχαιολογική αξία του μνημείου, την αρχιτεκτονική του, αλλά και για τις εργασίες που έχουν γίνει.
Η ιστορική σημασία του μνημείου και η αξία του (ένθετο)
Το Ρωμαϊκό Στάδιο ή κατά πολλούς Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (σύμφωνα με ομάδα αρχαιολόγων εκεί δεν γίνονταν μόνο αγώνες, αλλά και μουσικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, αν και υπάρχει μία έριδα πάνω σε αυτό) είναι δώρο Ρωμαίου Αυτοκράτορα (πιθανότατα του Δομητιανού γύρω στα 80 με 90 π.χ.) στην Πάτρα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή.
Θεωρείται από τους αρχαιολόγους ένα από τα καλύτερα μνημεία της ρωμαϊκής εποχής σε όλη την επικράτεια, αφού αντίστοιχο του υπάρχει μόνο στην Ρώμη. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Σταδίου δεν έχει έρθει στο φως, χρειάζεται να γίνουν μια σειρά απαλοτριώσεων που είναι δύσκολο να προχωρήσουν και που ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο, ασφαλώς θα είναι ένα έργο με αρκετά μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν για να έρθει όλο το μνημείο στο φως είναι ότι με βάση τις εκτιμήσεις, η βόρεια όψη του είναι θαμμένη κάτω από το σημερινό ναό της Παντάνασσας. Ωστόσο, το νότιο κομμάτι που έχει έρθει στο φως μέσα από τις ανασκαφές που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 είναι εξίσου σημαντικό και αξιόλογο.
Αν. Κουμούση: Ένας επιπλέον αρχαιολογικός χώρος για την Πάτρα
Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Ρωμαϊκού Σταδίου, προστίθεται ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος στην Πάτρα που θα είναι επισκέψιμος. Μέχρι σήμερα ο «στόλος» των αρχαιολογικών χώρων μιας πόλης με την ιστορία που έχει η Πάτρα ήταν μικρός, παρόλο που στο υπέδαφος της υπάρχουν δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα.
Πλέον με το Ρωμαϊκό Στάδιο, το Ρωμαϊκό Ωδείο (οι εργασίες που γίνονται θα κάνουν τον χώρο προσβάσιμο όχι μόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το μνημείο), το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Κάστρο και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στην Βούντενη, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Αρχαιολογικού της Μουσείου η αχαϊκή πρωτεύουσα μπορεί να προσελκύσει τουρίστες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας , Αναστασία Κουμούση τονίζει για το Ρωμαϊκό Στάδιο: «Οι εργασίες είναι στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης τους. Προχωρήσαμε το έργο με γοργούς ρυθμούς και είναι σημαντικό ότι θα προστεθεί εντός του αστικού ιστού της Πάτρας ένας επιπλέον αρχαιολογικός χώρος».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος