Η παρθενική εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

07.07.2023 / 7:25
androulakis-vouli-fakelos.jpg

Κρατώντας έναν πράσινο φάκελο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χθες τα λίγα βήματα που τον χωρίζουν από το πρώτο έδρανο, στο βήμα της Βουλής, για πρώτη φορά στη ζωή του.

Το τρακ ήταν εμφανές, όσο και ανθρώπινο, καθώς επρόκειτο για την «παρθενική» εμφάνισή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές ήταν ευρωβουλευτής και τις κοινοβουλευτικές μάχες τις έδινε ο Μιχάλης Κατρίνης ως επικεφαλής της ΚΟ και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Στην Χ. Τρικούπη εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, δοθέντος ότι ήταν η πρώτη του ομιλία. Μερικά από τα σχόλια πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την εμφάνιση Ανδρουλάκη: «Μια χαρά, ήταν πολύ καλή ομιλία», «Δεν κάναμε και καμιά ιστορική εμφάνιση, αλλά την βάση την περάσαμε». «Θέλει ακόμη προσωπικά να το δουλέψει ως προς τη θεατρικότητα και τη χειραφέτηση από το κείμενο, να μιλά πιο πολύ εκτός κειμένου», «ήταν καλός, είναι η πρώτη ομιλία, θέλει χρόνο, τα ίδια έλεγαν και με την Φώφη όταν ξεκίνησε. Το βασικό είναι ότι το πλαίσιο που έθεσε ήταν στη σωστή κατεύθυνση».

Και αν στην πρώτη εμφάνιση Ανδρουλάκη κυριάρχησε η «μεγάλη εικόνα» συνεργάτες του διαμηνύουν ότι στην δευτερομιλία του το Σάββατο το απόγευμα θα είναι «σαφώς πιο πολιτικός», θέτοντας συγκεκριμένα θέματα. Ήδη προανήγγειλε ότι «η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάθισε στο πρώτο έδρανο δίπλα στους νυν κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη και Δημήτρη Μάντζο. Γνώριζε ότι τα μάτια όλων ήταν στραμμένα επάνω του και για έναν ακόμη λόγο: Το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στην αίθουσα, επέστρεψε προς το τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ανέβηκε στο βήμα με στόχο, όπως λένε στη Χ. Τρικούπη, να αναδείξει:

Την μεγάλη εικόνα γεωπολιτικά, εθνικά, οικονομικά, πολιτικά. Γι’ αυτό και είπε ότι «έχει τεράστια σημασία να αξιολογήσουμε το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός» κάνοντας αναφορές στον σημερινό πολυπολικό κόσμο.

Την πολιτική του ταυτότητα, προτάσσοντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Να φανεί με άλλα λόγια ποιος είναι και τι αντιπροσωπεύει πολιτικά, θέτοντας παράλληλα και τις δικές του «γωνίες» ως προς το ποιους υπερασπίζεται. «Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις μάχες του μέλλοντος, δίπλα στον ελληνικό λαό, δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Θα αγωνιστούμε για τους νέους ανθρώπους και για το αυτονόητο δικαίωμά τους, να προκόβουν με τις δικές τους δυνάμεις» υπογράμμισε.

Την πινελιά του τι είδους αντιπολίτευση θέλει να ασκήσει, σημειώνοντας ότι πάντοτε στις αποφάσεις του θα κυριαρχεί ο γνώμονας του εθνικού συμφέροντος. «Όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου» τόνισε για να προσθέσει: «Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας».

Έδωσε το στίγμα της αντιπαράθεσης έναντι τις κυβέρνησης προτάσσοντας την οικονομία, το επιτελικό κράτος, τα κοινωνικά ζητήματα (Παιδεία, Υγεία) κ.α. Ειδικά ως προς το άρθρο 16, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κάλεσε να στηρίξει και να μην κάνει πίσω, όπως στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό «στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες» αλλά πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων«.

Ειδική μνεία έκανε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας πως πρέπει να είναι πεδίο συναινέσεων. «Αυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό στον θεσμικό ρόλο της Βουλής και συναντίληψη» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» προειδοποίησε.

Διαμήνυσε ότι θα είναι η δημοκρατική φωνή στο κοινοβούλιο κόντρα στην σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου. «Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε όμως και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, των νεοναζιστικών μορφωμάτων υπό νέο περιτύλιγμα. Κολακεύονται να παρουσιάζονται ως αντισυστημικές δυνάμεις. Ποιοι; Οι υμνητές του Χίτλερ, οι οπαδοί της χούντας, το μισαλλόδοξο περιθώριο» είπε, υπενθυμίζοντας ότι «εμείς, επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Δεν λιποτακτήσαμε, δεν κάναμε ότι «δεν τρέχει τίποτα», ούτε «κλείσαμε το μάτι» στους νεοναζί»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να κάνει αντίστιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά «μία πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

Επιπλέον, θέλησε να υπερτονίσει την κυβερνησιμότητα του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως έχει έτοιμες παρεμβάσεις και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Προανήγγειλε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «έχει έτοιμες και θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία» για να προσθέσει: «Οι προτάσεις μας θα είναι δίκαιες κι εφαρμόσιμες για να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον».

Τέλος, έκλεισε με μια προσωπική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος εκείνη την ώρα ήταν στα έδρανα: «Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο παραπονιέστε, που δεν συναντηθήκαμε, ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα