Η πανδημία βλάπτει σοβαρά τη ψυχική υγεία – Εκατοντάδες Πατρινοί ζητούν βοήθεια

25.12.2020 / 22:05
κο 18

Η πανδημία, ο εγκλωβισμός και οι συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης που ζούμε τους τελευταίους εννιά μήνες, έχει επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση του κόσμου. Οδηγεί στην κατάθλιψη, σε αγχώδεις διαταραχές και σε κρίσης πανικού.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΟΨΥ από το διάστημα του Μαρτίου όπου και ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου – λίγο πριν δηλαδή από το δεύτερο lockdown που άρχισε στις 7 Νοεμβρίου – μαρτυρούν μία σημαντική αύξηση των ατόμων που οδηγήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας στην πόρτα του συλλόγου.

307 νέα αιτήματα

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά ο σύλλογος έχει δεχθεί στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 307 νέα αιτήματα, από άτομα, δηλαδή, που μέχρι τότε δεν είχαν καμία επαφή με τις υπηρεσίες του.

Από τα 307 αυτά αιτήματα τα 43 αφορούν χρόνιους ασθενείς που είχαν και πριν από την πανδημία ζητήματα με τη ψυχική τους υγεία. Τα 220 νέα αιτήματα,  ωστόσο, είχαν να κάνουν με άτομα από την ανοικτή κοινότητα τα οποία πριν από τον κορωνοϊό δεν είχαν εμφανίσει πότε τέτοιου είδους προβλήματα.

Από αυτά τα νέα αιτήματα το ενδιαφέρον που δείχνει πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την αύξηση των περιπτώσεων, είναι ότι τα 180 αφορούν άτομα που είναι κάτω των 40 ετών, βρίσκονται, δηλαδή, στην πιο παραγωγική τους ηλικία.

Ενδιαφέρον επίσης είναι και το στοιχείο του ότι τα 176 από τα 307 αυτά νέα αιτήματα έχουν να κάνουν με ανέργους ή μη οικονομικά ενεργά άτομα.

Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τη ψυχική υγεία

Σε ότι αφορά την μορφή του προβλήματος που παρουσιάστηκε στην ψυχική τους υγεία  οι 204 από τις 307 αυτές νέες περιπτώσεις πέρασαν από ψυχιατρική αξιολόγηση, ενώ οι 60 χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη.

Οι 52 από τους 307 διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και οι 22  με αγχώδεις διαταραχές, οι 108 ήταν άνδρες, οι 199 ήταν γυναίκες, ενώ 31 αιτήματα αφορούσαν παιδιά και εφήβους.

Όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί ήδη από τους ανθρώπους του ΣΟΨΥ στις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνουν το πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική, αλλά και την ψυχική μας υγεία.

«Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση των αιτημάτων και αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία αυτών αφορά άτομα που προέρχονται από την ανοικτή κοινότητα, κατά συνέπεια σημαίνει ότι ο βασικότερος λόγος της επιβάρυνσης της ψυχικής τους υγείας σχετίζεται άμεσα με την πανδημία» τονίζει η πρόεδρος του ΣΟΨΥ, Χριστίνα Μπίκου μιλώντας στον «Νεολόγο».

Όπως διευκρινίζει τα στοιχεία που αφορούν το διάστημα του δεύτερου lockdown δεν έχουν καταγραφεί ακόμα από τους ανθρώπους του ΣΟΨΥ αφού αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται από τον σύλλογο κάθε τρίμηνο. Οπότε το διάστημα καταγραφής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Τονίζει ωστόσο: «Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει και σε αυτό το διάστημα μία αύξηση αφού ήδη έχουν γίνει νέα αιτήματα από άτομα που ζητούν βοήθεια».

Είναι άλλωστε φυσιολογικό αυτό, σύμφωνα με την κ. Μπίκου.  «Ο εγκλωβισμός στο σπίτι, ο φόβος της αρρώστιας, η αβεβαιότητα για το αύριο, η αγωνία για την εργασία και οι συνέπειες της πανδημίας στον οικονομικό τομέα είναι παράγοντες που διαμορφώνουν μία άσχημη κατάσταση στη ψυχολογία όλων μας».

Οι πόρτες του ΣΟΨΥ είναι ανοικτές για όλους

Για αυτές τις περιπτώσεις η ζήτηση της στήριξης από ειδικούς είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται άμεσα.  «Οι πόρτες του ΣΟΨΥ είναι ανοικτές για όλους. 

Όσο  η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και η πανδημία παραμένει στις ζωές μας, τόσο θα συνεχίζεται, με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, η αυξητική τάση των αιτημάτων».

Η στήριξη του κράτους και της πολιτείας  στις δομές της ψυχικής υγείας υπάρχει και είναι δεδομένη, σύμφωνα με την κ. Μπίκου. «Αυτό που περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση και το υπουργείο, έχοντας στην διάθεση της όλα αυτά τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα και ενίσχυση των δομών για το διάστημα της πανδημίας».

Παίρνουν βοήθεια με διαδικτυακές συνεδρίες

Η βοήθεια που δίνουν οι υπηρεσίες του ΣΟΨΥ είναι με βάση το πρωτόκολλο και τους κανόνες του για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ο τρόπος λειτουργίας του συλλόγου έχει γίνει διαδικτυακός και δίνεται κυρίως μέσα από τηλεσυνεδρίες.

Οι δια ζώσης συνεδρίες γίνονται πλέον μόνο για τα άτομα που δεν μπορούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου και πάντα με αυστηρά μέτρα, χωρίς οι συνεδρίες αυτές να υπερβαίνουν την παρουσία δύο ατόμων, του ειδικού και του ασθενή.

Άλλωστε, στο κτίριο του συλλόγου υπάρχει πάντα μία ομάδα ανθρώπων από το έμψυχο προσωπικό που βρίσκεται εκεί για να προσφέρει βοήθεια σε περιπτώσεις που χρήζουν την απόλυτη ανάγκη μιας δια ζώσης ψυχολογικής  ή και ψυχιατρικής στήριξης, καθώς ο ΣΟΨΥ ως δομή υγείας δεν σταματά ποτέ την λειτουργία του.

Το Κέντρο Ημέρας του ΣΟΨΥ

Στο Κέντρο Ημέρας του ΣΟΨΥ που παρέχει βοήθεια στα παιδιά του συλλόγου που έχουν κάποιες σοβαρές χρόνιες ψυχιατρικές ή ψυχολογικές  παθήσεις, όλα γίνονται κανονικά από τις συνεδρίες, τις ψυχοθεραπείες, την ψυχολογική υποστήριξη έως και τα ομαδικά παιχνίδια, αλλά πλέον μόνο από το διαδίκτυο.

Η πανδημία και οι συνέπειες του εγκλωβισμού μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση τους και ο σύλλογος βρίσκεται σε όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό τους με τους 11 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του ΣΟΨΥ να έχουν αναλάβει ο καθένας τα δικά του άτομα, πάντα μέσω διαδικτύου.

«Έχουμε κάνει μια σοβαρή δουλειά σε όλο αυτό το διάστημα για τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας, διοργανώνοντας την καθημερινότητα και τις δράσεις της δομής, σαν μία κανονικότητα που όμως γίνεται από το διαδίκτυο» τονίζει κ. Μπίκου.

«Αυτό που θέλουμε να τους περάσουμε, είναι ότι δεν είναι μόνοι μπροστά σε όλο αυτό. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”, ένθετο “Κόσμος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα