Η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε σοβαρά τα άτομα με άνοια

16.12.2021 / 15:40
ηλικιωμενος γιατρος

Η πανδημία του COVID-19 είχε και θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άτομα που πάσχουν από άνοια, δήλωσε η Δρ Νατάσα Αζοπάρντι Μουσκάτ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Λόγω της πανδημίας και της επίδρασης που είχε σε άλλες βασικές υπηρεσίες, περισσότεροι άνθρωποι με άνοια ζουν χωρίς διάγνωση, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συναισθηματικές, πρακτικές, νομικές και οικονομικές συμβουλές, καθώς και σε ζωτικές υπηρεσίες υποστήριξης και φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις», δήλωσε σε συνέντευξή της στο EURACTIV η Δρ Μουσκάτ, Διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας Χώρας στο Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Αυτές οι επιπτώσεις, τόνισε, είναι ακόμη πιο σοβαρές αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν από την κοινωνική απόσταση και το κλείσιμο των κοινοτικών υπηρεσιών. «Η διασφάλιση της πρόσβασης σε διάγνωση άνοιας πρέπει να αποτελεί κεντρικό ζήτημα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης κατά τη διάρκεια του COVID-19 και μετά», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, 55,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με άνοια το 2019. Από αυτούς, τα 14,1 εκατομμύρια βρίσκονταν στην Ευρώπη. Η άνοια είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων αιτιών που οδηγούν σε απώλεια ετών υγιούς ζωής λόγω αναπηρίας. Tα τελευταία 20 χρόνια, η απώλεια ετών υγιούς ζωής λόγω άνοιας έχει υπερδιπλασιαστεί, λέει ο ΠΟΥ.

Ένας άλλος αντίκτυπος, σύμφωνα με την Δρ Μουσκάτ, είναι ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στις διαγνώσεις ή/και στη θεραπεία όσων ζουν με άνοια. «Αυτό αναμφίβολα οφειλόταν εν μέρει στον φόβο ή την αδυναμία αναζήτησης πρωτοβάθμιας ή νοσοκομειακής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού. Αυτό σήμαινε ότι οι ασθενείς και οι οικογένειες δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από την υποστήριξη μετά τη διάγνωση και τη φροντίδα που θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμη στην κοινότητά τους».

Το 2020, είπε, τρεις στις τέσσερις χώρες ανέφεραν διακοπές στις υπηρεσίες για ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας ή αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Ασθενείς με άνοια πέθαναν λόγω COVID

Το δράμα της πανδημίας δεν περιορίζεται στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την άνοια, αλλά είχε σοβαρές επιπτώσεις στην άνοια ως κατάσταση υγείας.

Είπε ότι η επιβάρυνση και οι απώλειες όσον αφορά τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα ήταν ιδιαίτερα υψηλές μεταξύ των ηλικιωμένων, και ιδιαίτερα των ατόμων με άνοια. «Τα άτομα με προϋπάρχουσες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου σοβαρών εκβάσεων και θνησιμότητας», σημείωσε ο Δρ Μουσκάτ.

Πρόσθεσε ότι μια έρευνα του ΠΟΥ έδειξε ότι η εγκεφαλοαγγειακή νόσος και η άνοια ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες συσχετίζονται συχνότερα με τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν «μεγάλα κενά»

Όπως γράφει το tvxs.gr  αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν αναπτύξει εθνικές στρατηγικές και σχέδια για την άνοια. Ωστόσο, η Δρ Μουσκάτ τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ της ζήτησης για δημόσια υποστήριξη σε άτομα που ζουν με άνοια και των υπηρεσιών που παρέχονται στην πραγματικότητα.

«Αυτό το χάσμα έχει επιδεινωθεί με την πανδημία, καθώς έχουμε δει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε οίκους ευγηρίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών της ΕΕ», είπε.

Τον Σεπτέμβριο, ο ΠΟΥ εγκαινίασε τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας, ο οποίος αποτελείται από ΜΚΟ, ιδρύματα και άτομα και στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που ζουν με Αλτσχάιμερ και άνοια.

«Γνωρίζουμε ότι η βελτίωση της κατάστασης των ατόμων που ζουν με άνοια, καθώς και η επένδυση σε προληπτικές στρατηγικές, απαιτεί συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς», είπε.

«Σίγουρα προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε αυτόν τον σημαντικό τομέα πολιτικής, τόσο κρίσιμο για την αποστολή μας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», πρόσθεσε.

Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών

Το EURACTIV πρόσφατα ανέφερε ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ καθώς προχωρούν οι νέες θεραπείες.

Νέες θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη, εστιάζοντας στα πρώιμα στάδια της άνοιας, αλλά ακόμα κι αν εγκριθούν, η Ευρώπη δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για να τις αξιοποιήσει, όπως η εκπαίδευση γιατρών και ειδικών ή εξειδικευμένα διαγνωστικά τεστ.

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται αυτή την άποψη, η Δρ Μουσκάτ απάντησε ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρόοδο των νέων τεχνολογιών και ιατρικών προϊόντων, καθώς και καινοτόμων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της της άνοιας στην περιοχή μας.

«Ενώ επικροτούμε την ανανεωμένη διεθνή εστίαση στη στήριξη των χωρών για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια, των οικογενειών και των φροντιστών τους, μέσω της καλύτερης εστίασης στην πρόσβαση των ασθενών στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση και την επαρκή μετα-διαγνωστική υποστήριξη, είμαστε στο πλευρό της ΕΕ που αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο βελτίωσης στον συντονισμό της περίθαλψης για να βοηθηθούν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να αξιοποιήσουν τα περίπλοκα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

«Και χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη πρόοδο στην ανάπτυξη μοντέλων οικιακής φροντίδας που να αντικατοπτρίζουν πραγματικά τις συγκεκριμένες ανάγκες των ατόμων με άνοια», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα