Η «ώρα της αλήθειας»

28.04.2021 / 9:06
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «σήκωσε το χαλί» και αποκάλυψε τις «βρωμιές» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε απευθείας σύνδεση στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε συμμάχους και εχθρούς. Το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στην Άγκυρα, με αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς, δείχνει ότι η Τουρκία δεν θέλει διαπραγμάτευση στη βάση κανόνων και τους διεθνούς δικαίου αλλά «ανατολίτικο παζάρι» με προβολή στρατιωτικής ισχύος.

·      Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης επειδή θεωρεί ότι έχει τη δύναμη να το επιβάλει.

·      Θέλει να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες χωρίς να αποδέχεται το δίκαιο της θάλασσας.

·      Γράφει στα παλαιότερα των υποδήματα της όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, και θέλει να συνδεθεί.

·      Παραβιάζει τον θαλάσσιο κι εναέριο χώρο της Ελλάδας με τσαμπουκά.

Πλέον, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει που το πάει η Τουρκία ακόμα και αν στην παρούσα φάση, εξαιτίας συσχετισμού δυνάμεων και συγκυριακών ανταγωνισμών των ισχυρών δυνάμεων, αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις απειλές της. Η ιστορία έχει διδάξει ότι όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γίνεται αδίστακτη όπως στην Κύπρο, στη Συρία και στη Λιβύη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε με την Τουρκία και όποιος το πιστεύει αυτό μάλλον θα είναι της σχολής του «επώδυνου συμβιβασμού», δηλαδή της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Καμία κυβέρνηση, όσο κι αν απειλούσε, δεν επέκτεινε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και δεν διεκδίκησε τα όσα αναφέρονται στις συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Ίμβρο, την Τένεδο, την Ελληνική μειονότητα και την Κύπρο. Η Τουρκία, με την υπογραφή ελληνικής κυβέρνησης πέτυχε «γκριζάρισμα» των Ιμίων και προωθεί το στόχο να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση και να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα δεν διαπραγματεύεται απειλεί και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις γκρίζες ζώνες, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες.

Με αυτές τις θέσεις παγιωμένες και αμετακίνητες, η διαπραγμάτευση δεν θα πάει πολύ μακριά. Το δόγμα «κάτω από το χαλί» δεν μας πήγε μακριά και η αλήθεια είναι εδώ! Το αδιέξοδο είναι εδώ. Χωρίς αυταπάτες θα πρέπει να περιμένουμε ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πραξικόπημα έγινε «φίλος» του και στη συνέχεια του πούλησε τους S-400 προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ. Αν και αυτήν την ώρα το χάσμα είναι μεγάλο ο Ερντογάν θα παίξει το χαρτί συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και σε άλλα ανοιχτά μέτωπα με τη Ρωσία ως διαμεσολαβητής.

Σε μία εποχή μεγάλων εντάσεων στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αλλά θα δοθούν ευκαιρίες αν η ελληνική κυβέρνηση διαβάσει σωστά τις εξελίξεις και κινηθεί γρήγορα και χωρίς συναισθηματισμούς. Είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε το κακό κλίμα που υπάρχει για την Τουρκία του Ερντογάν και την ψυχρότητα με τις ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και το γεγονός ότι η διοίκηση Μπάιντεν μιλάει ανοιχτά για θέματα δημοκρατίας, αυτό θα είναι σημαντικός παράγοντας στη σχέση με την Άγκυρα, κάτι που δεν ίσχυε επί Τραμπ.

Να ανατρέψουμε τη φοβική τακτική που οδήγησε σε έναν ετεροβαρή διάλογο με την Τουρκία που αφορά μόνον τις διεκδικήσεις της και τι θα δώσουμε εμείς. Αυτή η υποχωρητική συμπεριφορά μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εμείς δηλώνουμε πως δεν διεκδικούμε τίποτα. Ας σημειωθεί πως αυτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας συνεχώς διευρύνονται με τις ελληνικές κυβερνήσεις να παρακολουθούν φοβισμένα αυτήν την καλά σχεδιασμένη επιθετική πολιτική.

Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Η Τουρκία δεν συζητά, δεν κάνει μονό επικοινωνία αλλά πλέον απαιτεί και δεν διαπραγματεύεται. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα είπε μια αλήθεια που πρέπει να απαντηθεί από την Ελλάδα, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει άλλη χώρα που να απαιτεί 10 μίλια εναέριο χώρο και 6 μίλια χωρικά ύδατα.  

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τα Ελληνοτουρκικά και θα πρέπει η Αθήνα να διώξει από πάνω της φοβικά σύνδρομα και να μην αφήνει «κάτω από το χαλί» ζητήματα που δημιουργούν εντυπώσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και θολά νερά που ψαρεύει υποστηρικτές η Άγκυρα.

Αυτό που ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ακούνε ακόμα και σύμμαχοι μας, δεν είναι τυχαίο ότι οι  ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε αδυναμία να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί – όπως αναφέρει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου για τους εξής δύο λόγους:

• «Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

• Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αν και η χώρα μας διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Επομένως άμεσα θα πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα τι θα κάνει στο ζήτημα των χωρικών υδάτων καθώς είναι σαφές ότι καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στη άσκηση του μονομερούς κυριαρχικού δικαιώματος της στο Αιγαίο από το 1995, την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια φοβούμενη το casus belli (αιτία πολέμου) εκ μέρους της Τουρκίας.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα