Η Ώρα Πατρών ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

06.04.2021 / 10:25
ΡΩΡΟΣ

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης Ώρα Πατρών του Γιώργου Ρώρου:

Η πανδημία στέλνει κοινωνικές τάξεις στον Καιάδα της ανεργίας και φτωχοποίησης. Παράλληλα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απεργάζεται σχέδια να μοιράσει την «τράπουλα», να μεγαλώσει την ψαλίδα και η αναδιανομή του πλούτου να γίνει σε όφελος των ισχυρών.

Με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές οδηγώντας παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, εργαζόμενους σε πλήρες αδιέξοδο. Παραχωρεί τη διαχείριση σε ιδιώτες, προωθεί τη δημιουργία δημοπρασιών για τα σημεία πώλησης, επιτρέπει την απόδοση θέσεων σε εταιρείες, αποκλείει τους εκπροσώπους των παραγωγών από τη λήψη αποφάσεων.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να μοριοδοτεί τους τίτλους σπουδών για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά!

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε σούπερ μάρκετ αδιαφορώντας για το ρόλο παραγωγών και εμπόρων. Προλειαίνει το έδαφος για την είσοδο των πολυεθνικών. Η δημοτική αρχή για τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να εκσυγχρονιστούν οι λαϊκές αγορές σύμφωνα με το νόμο που είχε ψηφιστεί το 2017.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών έχει αντιμετωπίσει το θέμα των λαϊκών αγορών με ιδιαίτερη ευαισθησία, για αυτό επεδίωξε με συλλογή υπογραφών από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να τεθεί το θέμα σύνταξης κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  (Ν.4497/2017, Σταθάκη). Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πρόσφατα τον κανονισμό των λαϊκών αγορών, μετά από διαβούλευση και συμφωνία όλων των μερών με βασικό κορμό τον υφιστάμενο νόμο.

Εν μέσω της πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης δεν μπορεί να διαλύεται ο θεσμός των λαϊκών αγορών, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τις διατάξεις για την τήρηση των μέτρων ενάντια στον θανατηφόρο ιό. Ένας θεσμός εκατό και πλέον ετών με ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης, μεροκαματιάρηδες που δραστηριοποιούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η Ώρα Πατρών συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους και θα είναι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7/4/21. Για την κοινωνία της συνοχής, την κοινωνία της αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα