Η ομάδα Πατρινών «ΟΙΚΟΛΟΓ(Ρ)ΙΕΣ» που… καθαρίζει για εμάς – Και τί δεν έχουν βρει στη θάλασσα του Καστελόκαμπου

22.05.2022 / 10:00
oikologoi

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει και όλο και περισσότερους πολίτες κάθε ηλικίας θα κατευθύνονται προς τις παραλίες για το μπάνιο τους και για λίγη δροσιά, η παράμετρος της καθαριότητας – ασφάλειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Το WWF Ελλάς υλοποιεί μια μεγάλη δράση επιστήμης των πολιτών (citizen science) που έχει ως στόχο την καταγραφή της θαλάσσιας ρύπανσης στις παράκτιες περιοχές της χώρας. Ανάμεσα στις περιοχές όπου συμμετέχουν στην καταγραφή είναι η Πάτρα και συγκεκριμένα ένα μέρος του κόλπου του Καστελόκαμπου.

Η δράση του WWF Ελλάς υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και στο οποίο συμμετέχει η ερασιτεχνική ομάδα Πατρινών «Οικολόγ(ρ)ιες» όπου προχωρούν στον καθαρισμό της παραλίας του Καστελοκάμπου. Ο «Ν» μίλησε με την επικεφαλής της ομάδας την Μ. Παπαδημητρίου η οποία μας εξιστορεί τί βρήκαν στην πατρινή παραλία κατά την διαδικασία του καθαρισμού.

Τι είναι το «Υιοθέτησε μια παραλία»

Το «Υιοθέτησε μια παραλία», είναι ένα πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να «υιοθετήσουν“ παραλίες ή περιοχές του παράκτιου χώρου και στοχεύει στη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια και πλαστική ρύπανση με στόχο την καταπολέμησή της. Είναι ένα πρόγραμμα citizen science, αφού η υλοποίησή του στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των πολιτών. Δεν αποτελεί ένα πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας, αλλά ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα και παράλληλη καταγραφή δεδομένων.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πανελλαδικής πλατφόρμας καταγραφής της πλαστικής ρύπανσης στις παραλίες της χώρας μας και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με λεπτομερή στοιχεία για την κάθε παραλία. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται είναι δημόσια διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους, κυβέρνηση και κρατικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, κοκ. Η επιτόπια καταγραφή πραγματοποιείται σε δείγμα 100μ της παραλίας, που είναι πάντα σταθερό.

Η δράση στον Καστελόκαμπο

Ο «Ν» μίλησε με την κ. Παπαδημητρίου η οποία εδώ και χρόνια μαζί με τον σύντροφο και την παρέα της αρκετά συχνά και σε όλες τις εποχές του χρόνου προχωρούν σε καθαρισμό μέρους της παραλίας του Καστελοκάμπου αφού όπως μας λέει αποτελεί την αυλή του σπιτιού τους και την θέλουν καθαρή. Η κ. Παπαδημητρίου, επί χρόνια κάτοικος της περιοχής έχει δει την παραλία να μολύνεται συνεχώς και μέσα στην πανδημία αποφάσισαν με την παρέα της να εντείνουν την προσπάθεια τους. Έτσι δημιούργησαν την ομάδα «Οικολόγ(ρ)ιες» και κάθε σχεδόν σαββατοκύριακο μεταβαίνουν στην παραλία και προχωρούν σε καθαρισμό του καθώς επίσης και στην παρακείμενη κοίτη του Χάραδρου καθώς όπως λέει η ίδια ότι κατεβάζει ο χείμαρρος καταλήγει αναπόφευκτα στην θάλασσα.

Το 2021 αποφάσισαν να συμμετέχουν στο project «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF αφού όπως μας λέει ουσιαστικά δεν άλλαζε κάτι στην συνήθεια τους απλώς πλέον ότι συγκεντρώνουν, το καταγράφουν και το δηλώνουν στην ειδική εφαρμογή του Οργανισμού.

Η ομάδα Πατρινών «ΟΙΚΟΛΟΓ(Ρ)ΙΕΣ» που... καθαρίζει για εμάς - Και τί δεν έχουν βρει στη θάλασσα του Καστελόκαμπου 2

Τί βρίσκουν θαμμένα στην άμμο

Τα ευρήματα μετά από κάθε καθαρισμό όπως μας λέει η κ. Παπαδημητρίου διαφέρουν από εποχή σε εποχή, ωστόσο έχουν κάτι κοινό. Πάντοτε τους σοκάρουν για το τι μπορεί να είναι θαμμένο μέσα σε 100-200 μέτρα παραλίας. Κύριο συστατικό που εντοπίζουν οι «Οικολόγ(ρ)ιες» είναι πλαστικά καλαμάκια, καπάκια αναψυκτικών και καπάκια καφέ αλλά ακόμη εκατοντάδες αποτσίγαρα, μεγάλα πλαστικά αντικείμενα και νάιλον συσκευασίες.

Σύμφωνα με τις «Οικολόγ(ρ)ιες» ένα μικρό κομμάτι γης μέσα σε μια εβδομάδα, ειδικά σε αυτή τη περίοδο που ανοίγει ο καιρός μπορεί να δώσει εκατοντάδες σκουπίδια τα οποία μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξουν στην θάλασσα μολύνοντας την και το περιβάλλον που ζει η θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Όποιος νομίζει ότι στις παραλίες εντοπίζονται μόνο μικρά σκουπίδια κάνει λάθος. Όπως  σημειώνει με έμφαση η κ. Παπαδημητρίου στην περιοχή του Καστελλοκάμπου έχει την ιδιαιτερότητα να εκβάλει ο Χάραδρος, ο οποίος, κατεβάζει αντικείμενα που δεν τα χωρά ανθρώπινος νους, όπως λάστιχα αυτοκινήτων, μπάζα ακόμη και ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κάποιοι ασυνείδητοι τα πετούν στον χείμαρρο και αυτά φθάνουν μέχρι την θάλασσα.

Τα σκουπίδια της … πανδημίας

Τα δύο χρόνια πανδημίας όπως είναι φυσικό άφησαν πίσω τους και αρκετά απορρίμματα αφού πλέον η ομάδα των Πατρινών που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία», πέρα από τα κλασσικά απορρίμματα βρίσκουν στην παραλία Καστελόκαμπου αρκετές μάσκες προστασίας που κάποιοι τις πέταξαν και ειδικά τον πρώτο καιρό δεκάδες ζευγάρια χρησιμοποιημένων γαντιών μιας χρήσης. Όπως επισημαίνει η κ. Παπαδημητρίου πέρα από την μόλυνση, αυτά τα αντικείμενα αποτελούν και εστία μετάδοσης του κορωνοϊού και η ίδια μαζί με την ομάδα της, βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο συλλέγοντας τα

Η έλλειψη συνείδησης

Η κ. Παπαδημητρίου, εδώ και χρόνια, βλέπει ιδίοις όμμασι την ασυνειδησία και την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης ορισμένων. Όπως τονίζει «πιστεύουν ότι οι παραλίες και η θάλασσα είναι σκουπιδότοπος και ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν επηρεάζει άμεσα την ζωή τους, κάτι που στην πράξη δεν αληθεύει αφού η περιβαλλοντική μόλυνση πλήττει τους ανθρώπους όλου του κόσμου και το πρόβλημα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια». Καταλήγοντας η πατρινή επισημαίνει πως «πέρα από την ατομική ευθύνη, από την Αχαϊκή πρωτεύουσα, χωλαίνει και η συλλογική ευθύνη καθώς θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη μέριμνα και ευαισθητοποίησή από φορείς και Αρχές».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα