Η Νέα Υόρκη βάζει περιορισμούς στην οπλοκατοχή, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

02.07.2022 / 10:46
ka 21

Η τροποποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή προχώρησαν οι βουλευτές της Νέας Υόρκης, απαγορεύοντας στους πολίτες να φέρουν κρυμμένα όπλα σε αρκετούς «ευαίσθητους χώρους». Επιπλέον, απαιτείται από όσους επιθυμούν να λάβουν άδεια οπλοκατοχής να υποβάλλονται σε περισσότερη εκπαίδευση και να επιτρέπουν την εξέταση των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπογράψει η δημοκρατική κυβερνήτης, Κάθριν Χόκουλ και να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου. Οι βουλευτές της Νέας Υόρκης συνεδρίασαν εκτάκτως την Πέμπτη, μία εβδομάδα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Έδωσε κατά συνέπεια το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.

Οι Δημοκρατικοί επέκριναν την απόφαση, καταγγέλλοντας ότι θα αυξηθεί η βία από πυροβόλα όπλα, αλλά προχώρησαν σε τροποποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν σε ισχύ όσους περισσότερους περιορισμούς γίνεται.

Η Χόκουλ τόνισε ότι χάρη στην υφιστάμενη νομοθεσία η Νέα Υόρκη έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα μεταξύ των 50 αμερικανικών πολιτειών.

«Η πολιτεία μας θα εξακολουθήσει να διατηρεί ασφαλείς τους Νεοϋορκέζους, παρά αυτό το πισωγύρισμα από το Ανώτατο Δικαστήριο», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Όλμπανι. «Μπορεί να πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αλλάξουν τις ζωές μας με την κίνηση ενός μολυβιού, αλλά έχουμε κι εμείς μολύβια».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επισημάνει ότι θα δεχθεί να χαρακτηριστούν «ευαίσθητοι χώροι» τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ο χαρακτηρισμός να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Στην απόφασή του ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν όλο το νησί του Μανχάταν «ευαίσθητο χώρο».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στη Νέα Υόρκη «ευαίσθητοι χώροι» θεωρούνται: κυβερνητικά κτίρια, κλινικές, νοσοκομεία, χώροι λατρείας, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, πάρκα, ζωολογικοί κήποι, σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα βοήθειας τοξικομανών, κέντρα αστέγων, το δίκτυο μέσων μεταφορών, μουσεία, θέατρα, στάδια και άλλοι χώροι συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων, αλλά και η Times Square.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα