Παρασκευή, 22.10.2021, 12:55 μμ

“Η μόδα, καθρέφτης της κοινωνίας” – H Πατρινή ανερχόμενη σχεδιάστρια και δυναμική επιχειρηματίας Νατάσα Τάντουλα μιλεί στον «Κ»

26.09.2021 / 19:35
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
15966284_1228586710555938_9110896183825554093_n

Ετοιμάζει συλλογή με νυφικά και ταυτόχρονα ολοκληρώνει την prêt – a – porter συλλογή της για έκθεση μόδας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Αθήνα – Ακόμη, μας «μυεί» στις τάσεις της μόδας το φετινό χειμώνα

Τελειώνοντας το σχολείο πέτυχε τον σκοπό της. Πέρασε σε μία από τις καλύτερες πολυτεχνικές σχολές της χώρας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πήρε όμως το πτυχίο της μαζί με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι πτυχιούχοι. Η Νατάσα Τάντουλα είχε δύο επιλογές πλέον.

Να ακολουθήσει τον δρόμο της Ευρώπης και του εξωτερικού, όπως δεκάδες λαμπρά μυαλά της χώρας και να πάει να κάνει καριέρα στο αντικείμενο της επιστήμης της ή να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς της, αποφασίζοντας να πάρει μια στροφή 180 μοιρών μια να αφοσιωθεί σε έναν χώρο που αγαπούσε και φαινόταν ότι είχε ταλέντο.

Επέλεξε την δεύτερη επιλογή και δεν το μετάνιωσε ποτέ, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε και εξακολουθεί να συναντά στο διάβα της. Η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Η/Υ από την Πάτρα εξελίχτηκε σε μία από τις πιο ανερχόμενες σχεδιάστριας μόδας της επικράτειας, αλλά και σε μία από τις πιο δυναμικές επιχειρηματίες στον κλάδο της.

Τι  ήταν αυτό που σε έκανες να ασχοληθείς με το σχέδιο μόδας;

Πάντα με έλκυε οτιδήποτε καλλιτεχνικό. Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τη μόδα και ειδικότερα με το κομμάτι του σχεδίου ήρθε ως συνέχεια των σπουδών μου και της δουλειάς μου.

Ως μηχανικός δούλευα αρχιτεκτονικό σχέδιο αλλά δεν ήταν κάτι που με ευχαριστούσε ιδιαιτέρα σαν αντικείμενο. Έτσι προσπάθησα να βρω διέξοδο σε κάτι περισσότερο δημιουργικό και συνδυάζοντας τις γνώσεις μου με την αγάπη μου για την μόδα προέκυψε το σχέδιο μόδας.

Τι σε εμπνέει όταν σχεδιάζεις ένα ρούχο;

Μπορώ να εμπνευστώ από οτιδήποτε. Από το περιβάλλον μου, τις εικόνες γύρω μου, τα συναισθήματά μου. Θεωρώ πως η ψυχολογία μου αποτυπώνεται πάντα στις συλλογές μου.  Επίσης πολλές φορές σχεδιάζω ρούχα τα οποία λείπουν από την ντουλάπα μου και έχω διάθεση να φορέσω η ίδια.

Τι θεωρείς ότι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα μέσα από αυτό που κάνεις;

Να κάνω την αγάπη μου επάγγελμα. Το γεγονός ότι κάνω αυτό που αγαπώ και ταυτόχρονα βιοπορίζομαι μέσα από αυτό το θεωρώ μεγάλη ευλογία και τύχη.

Ποια είναι τα σχέδια που έχεις για το επόμενο διάστημα;

Η περίοδος αυτή είναι άκρως δημιουργική καθώς ετοιμάζω την συλλογή των νυφικών μου και ταυτόχρονα ολοκληρώνω την prêt – a – porter συλλογή μου για την συμμετοχή μου σε μία ακόμα έκθεση μόδας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Αθήνα.

Πως επηρέασε τον κόσμο της μόδας η πανδημία;

Σίγουρα τα αποτελέσματα της πανδημίας άγγιξαν τον χώρο της μόδας αλλά πιστεύω πως η μόδα εκμεταλλεύεται κατά κάποιο τρόπο τις δύσκολες συνθήκες και τις μεταφράζει σε έμπνευση και δημιουργία. Ότι και να γίνει η μόδα δεν μπορεί να πεθάνει. Θα είναι εδώ πάντα για να συντονίζει και να απασχολεί.

Τι θεωρείς ότι αλλάζει στην μόδα τα επόμενα χρόνια;

Η μόδα είναι πάντα ένας καθρέφτης του τι συμβαίνει στην κοινωνία και όσο οι ταυτότητες των ανθρώπων εξελίσσονται ανάλογα θα εξελίσσεται και η μόδα.  Αυτό που ήδη φαίνεται στο υλικό επίπεδο είναι ότι υπάρχει μία ανάγκη για οικολογική αποκατάσταση στον πλανήτη και σίγουρα η μόδα μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά σε αυτό. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον προς βιώσιμα προϊόντα, έξυπνα υφάσματα, υλικά και λύσεις οι οποίες στο μέλλον θα προσφέρουν στην αγορά χωρίς να κάνουν κακό στον πλανήτη.

Ποιες είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν για την χειμερινή σεζόν;

Τα ρούχα που θα επικρατήσουν αυτόν τον χειμώνα θα είναι σίγουρα πιο ποιοτικά, κλασικά και ενδιαφέροντα από αυτά της προηγούμενης σεζόν όπου το πιο μοδάτο ρούχο ήταν το σετ φόρμας. Η μόδα φέτος θα επιστρέψει στους ρυθμούς της με έντονα χρώματα και άνετες γραμμές.  Οι τάσεις που θα επικρατήσουν είναι το δέρμα σε πρωτοποριακά σχέδια, λάμψεις, πλεκτά και logo prints.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η κατεύθυνση που υπάρχει πλέον για τη γυναικεία ενδυμασία;

Η κατεύθυνση της μόδας συνήθως επηρεάζεται από την επικαιρότητα. Αυτό που θα επικρατήσει είναι σίγουρα τα vintage στοιχεία και o μαξιμαλισμός μέσα από πολλά ζεστά χρώματα.  Έχει αρχίσει επίσης να υιοθετείται η eco fashion ένα νέο οικολογικό προφίλ που προβάλει τη βιωσιμότητα στα ρούχα και  την δημιουργία ρούχων που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

Πώς θα έκρινες το επίπεδο της ελληνικής μόδας και των Ελλήνων σχεδιαστών;

Ανεξαρτήτως ιδιότητας ήμουν ανέκαθεν υπέρμαχος του  made in Greece. Η μόδα είναι ένας συνδυασμός τέχνης και εμπορίου. Οι Έλληνες σχεδιαστές έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία και τα προσόντα για να της δώσουν την δυναμική που της αξίζει.

Τα ελληνικά προϊόντα έχουν πολύ υψηλή ποιότητα και αυτό φαίνεται να εκτιμάται από τον επιχειρηματικό χώρο και το αγοραστικό κοινό το οποίο στηρίζει το εγχώριο design και τα ελληνικά Brands.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας σχεδιαστής στον χώρο της εγχώριας μόδας;

Το αυξημένο κόστος και η δυσκολία εύρεσης πρώτων υλών ειδικά εν μέσω πανδημίας. Η αλήθεια είναι πως έχει εκλείψει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων.

Υπάρχει ελληνική βιομηχανία στον χώρο της μόδας  ή όχι ;

Το Made in Greece  πιστεύω πως δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί  είναι περιορισμένο το σύστημα βιομηχανίας από την πρώτη ύλη ως το design και από την παραγωγή έως το κατάστημα. Για τον λόγο αυτό ο σχεδιαστής χρειάζεται να διαθέτει  γνώσεις  ώστε να μπορεί να καθοδηγεί όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και πολλές φορές να είναι μέρος αυτής.

ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα