Η μετάλλαξη Delta εκτόπισε τρεις άλλες ανησυχητικές παραλλαγές του ιού

21.09.2021 / 22:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ra 63

Η «ανησυχητική» μετάλλαξη Delta, που έχει εντοπιστεί σε 185 χώρες μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν εκτοπίσει τις τρεις προηγούμενες «ανησυχητικές» παραλλαγές, την Alpha, τη Beta και τη Gamma, οι οποίες πλέον αποτελούν λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων στα οποία γίνεται ανάλυση του γονιδιώματος, ενημέρωσε την Τρίτη (21/9) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται. Η εμφάνιση, στα τέλη του 2020, παραλλαγών που συνιστούσαν αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως οδήγησε τον ΠΟΥ να χαρακτηρίσει κάποιες από αυτές «ανησυχητικές» και άλλες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ώστε να ιεραρχήσει την έρευνα και την παρακολούθησή τους σε όλον τον κόσμο, θυμίζει το AFP σε δημοσίευμά του.

 «Η επικρατούσα παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα είναι η Delta. Και μάλιστα, λιγότερο από το 1% των διαθέσιμων αναλύσεων γονιδιώματος είναι (των “ανησυχητικών παραλλαγών”) Alpha, Beta και Gamma», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτός ο ιός (σ.σ. η παραλλαγή Delta) έχει γίνει πιο ισχυρός, είναι πιο μεταδοτικός και ανταγωνίζεται και αντικαθιστά τους άλλους που κυκλοφορούν», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με το AFP. ωΠρος το παρόν, πάντως, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» και τις τέσσερις παραπάνω παραλλαγές.

Μέχρι τώρα θεωρούσε «παραλλαγές ενδιαφέροντος» άλλες τέσσερις, τις Eta, Iota, Kappa και Lambda, αλλά οι τρεις πρώτες από αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί, ανέφερε η Βαν Κέρκοβ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα