Η «μετά τον άνθρωπο» εποχή…

31.01.2021 / 12:57
Kontogiannis-620x420-1-850x460

Του Γιώργου Κοντογιάννη

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η ανθρωπότητα βρέθηκε  στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊου. Μέχρι σήμερα έχουν  γραφτεί και ειπωθεί oι πιο βαθυστόχαστες αναλύσεις και πιο ευφάνταστες υποθέσεις σεναρίων και συνομωσιών. Ανθρώπων έργα  όλα αυτά και  ανθρώπων  σκέψη , μπροστά σ’ένα παγκόσμιο γεγονός που έκανε αδύναμο και ευάλωτο τον άνθρωπο , για πρώτη φορά στα τελευταία εκατό χρόνια του θαύματος της εξέλιξης  του , στον πλανήτη. Όσο περνάει  όμως ο καιρός τα σενάρια απομακρύνονται και έρχονται οι αποκαλύψεις για τα νέα δεδομένα που αφήνει στη ζωή μας η πανδημία , αλλά και στη λειτουργιά ενός ολόκληρου πλανήτη. Σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβουμε συνηθίζουμε σε ανατρεπτικές αλλαγές που πριν λίγα χρόνια τις βλέπαμε μόνο σε ταινίες φαντασίας. Σκεφτείτε ότι ο γνωστός Σερβο-Αμερικανός μηχανολόγος και εφευρέτης Νικολα Τέσλα όταν είπε κάπου στα 1930 ότι ‘’ οι άνθρωποι στο μέλλον θα επικοινωνούν μεταξύ τους με συσκευές χωρίς καλώδιο και σε απόσταση ‘’ τον περνούσαν για τρελό…

Σήμερα κινούνται αυτοκίνητα με ηλεκτρισμό , έχουν το όνομα του και θεωρούνται προπομποί της παγκόσμιας στροφής στην ηλεκτροκίνηση. Τα  πρώτα πλοία με υγροποιημένο μάλλον  αέριο ταξιδεύουν στις θάλασσες χωρίς να καίνε μαζούτ  για καύσιμο και  οι αυτοκινητοβιομηχανίες   παράγουν ιλιγγιωδώς  νέα ηλεκτρικά αμιγώς κινούμενα οχήματα. Στην Ιαπωνία εμφανίστηκαν τα πρώτα ξενοδοχεία με ρεσεψιόν ρομπότ , τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τα νέο όπλο πολέμου και κατασκοπίας και  η επικοινωνία γίνεται πλέον μέσω συσκευών και πληκτρολογίων όλο και πιο μαζικά σε όλο τον κόσμο .

Η πανδημία του κορονοϊου επιτάχυνε φανερά πλέον ριζικές αλλαγές σ’όλο τον πλανήτη που έχουν από ότι φαίνεται δύο στόχους : πρώτον ένα ξαναμοίρασα του παγκόσμιου χρήματος και δεύτερον την αντικατάσταση όλο και πιο πολλών ανθρωπίνων δράσεων από μηχανές! Το νέο δόγμα επιβίωσης των επόμενων δεκαετιών στην ανθρωπότητα είναι η χρήση όλο και λιγότερο του ανθρώπου ως μέσο σύνδεσης της ζωής στον πλανήτη μας. Φαίνεται σα να χόρτασε  η ανθρωπότητα από εξέλιξη, σε σημείο που αυτή επιβαρύνει τη ζωή και χρειάζεται ο βλαπτικός για τον εαυτό του άνθρωπος , να κάνει λίγο πίσω , ώστε νέα αβλαβή μέσα να χειρίζονται τη ζωή στον πλανήτη . Επικοινωνία μέσω μηχανών μετακινήσεις μόνο απαραίτητες με μη ρυπογόνα μέσα , ψηφιακή λειτουργία κρατών και σχέσεων με πολίτες, εξοπλισμοί αμυντικού και επιθετικού τύπου με όσο το δυνατό λιγότερη συμμετοχή ανθρώπων , εκπαίδευση και εργασία εξ αποστάσεως   μέσω μηχανών , και άλλα πολλά τέτοια. Με λίγα λόγια να μην έχουμε πολλούς λόγους να χρησιμοποιούμε τη ζωή στον πλανήτη ελευθέρα η ασύδοτα όπως μέχρι τώρα . Να μένουμε σπίτι μας  περισσότερο , ήρεμοι ασφαλείς και ελεγχόμενοι. Κι έτσι θα ζήσουν όποιοι μπορούν και όποιοι θα κερδίζουν από αυτή τη νέα ζωή…

Θα μου πείτε βρε φίλε έγινες και εσύ συνομοσιολόγος ή μετά Χριστόν προφήτης ; Ασφαλώς όχι . Καλό είναι όμως βλέποντας και ακούγοντας τι γίνεται γύρω μας να γίνουμε λίγο πιο καχύποπτοι αναπτύσσοντας πιο ισχυρά αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης . Αυτά δηλαδή που κάνουν τον άνθρωπο και τώρα και στο μέλλον να διαφέρει από τις μηχανές …

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα