Η μεγαλύτερη μονογραφική έκθεση του Πωλ Σεζάν

22.05.2022 / 9:55
Paul-Cezanne-Seated-Man-1905-6.-©-Museo-Nacional-Thyssen-Bornemisza.-Madrid-1-850x1024

Ο Πωλ Σεζάν, ο «μεγαλύτερος όλων μας», όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί με θαυμασμό ο Κλοντ Μονέ, παραμένει μια εμβληματική φιγούρα της σύγχρονης ζωγραφικής, διανοίγοντας νέους καλλιτεχνικούς δρόμους. Μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ο Σεζάν επικεντρώνεται στα μικρά, στα καθημερινά, στα, με μία πρώτη ματιά, ασήμαντα εστιάζοντας στις προσωπικές του εμπειρίες σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει το χάος της ζωής.

Μια αναδρομική έκθεσή του, η μεγαλύτερη μονογραφική έκθεση του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1990, εγκαινιάζεται σε μερικές ημέρες στο Σικάγο και στη συνέχεια θα «μετακομίσει» στο Λονδίνο με τίτλο “The EY Exhibition: Cezanne“. Οι δύο χώροι είναι το Art Institute of Chicago (15 Μαΐου-5 Σεπτεμβρίου) και το Tate Modern (5 Οκτωβρίου-12 Μαρτίου 2023) ώστε να μπορούν και οι λάτρεις του στη γηραιά ήπειρο να την απολαύσουν.

«Με ένα μήλο θα καταπλήξω το Παρίσι», είχε πει κάποτε ο Σεζάν και το έκανε, παίρνοντας την απόφαση να αφήσει πίσω του τη γενέτειρά του Aix-en-Provence για τη γαλλική πρωτεύουσα στα 20 μόλις χρόνια του. Οι νεκρές φύσεις, τα τοπία και οι πίνακες των λουόμενων του Σεζάν έμελλε να γίνουν τα εμβληματικά του έργα, η καλλιτεχνική υπογραφή της ευφυΐας του, παρακαταθήκη δημιουργίας για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Η ιστορία της ζωγραφικής δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια.

Ο επισκέπτης κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην έκθεση θα θαυμάσει ένα από τα πρώτα αυτοπορτρέτα που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης, με μια αυτοπροσωπογραφία γύρω στο 1875, δανεική από το Musée d’Orsay στο Παρίσι, μια εικόνα «ενός εκλεπτυσμένου ανθρώπου έτοιμου να κατακτήσει την πρωτεύουσα καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από το σπίτι του στην Προβηγκία για το Παρίσι», δήλωσε η Natalia Sidlina, επιμελήτρια διεθνούς τέχνης στην Tate Modern.

Η παρουσίαση του Σεζάν στο Σικάγο περιλαμβάνει 90 ελαιογραφίες, 40 ακουαρέλες και δύο τετράδια σκίτσων, με μια ελαφρώς μικρότερη επιλογή στο Λονδίνο. Η επιμελητική ομάδα, με επικεφαλής την Gloria Groom (Σικάγο) και τη Natalia Sidlina (Tate), εστιάζει στα καλύτερα έργα του Cezanne, για να αφηγηθεί την ιστορία της εξέλιξης της τέχνης του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα