Η Μαριάννα Μεσσαλά συστήνεται στον «Κ»: «Θέτω συνεχώς νέους στόχους»

02.10.2022 / 18:00
MESSALA

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

mimibalafouti@gmail.com

H Μαριάννα Μεσσαλά γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Έπειτα ολοκλήρωσε το Δίπλωμά της στην Κλασική Μονωδία στην Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών. Υπήρξε μέλος της Λυρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Opera Studio. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, αφιερώματα και παραστάσεις ανά την Ελλάδα πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες του κλασικού και  μοντέρνου ρεπερτορίου. Έχει εμφανιστεί στην  «Αριάδνη» του Monteverdi  στους Δελφούς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Το νησί του Τουλιπατάν» του Offenbach, «Katia Paschou Project» (Ίδρυμα  Θεοχαράκη), guest στην συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη (Θέατρο Χόρτου), στην εναρκτήρια συναυλία των Scοrpions (Όπερα Νέων στο Καλλιμάρμαρο, 2018). Τα τελευταία  χρόνια διδάσκει στην Φιλαρμονική Εταιρεία – Ωδείο Πατρών κλασική μονωδία και σύγχρονο τραγούδι. Εμείς είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτή τη φωνή στην πόλη μας και είμαστε σίγουροι πως τα καλύτερα έρχονται!

Η Μαριάννα Μεσσαλά συστήνεται στον «Κ»: «Θέτω συνεχώς νέους στόχους» 2

Πότε ξεκίνησαν όλα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε αρχικά να στραφείτε στο κλασικό τραγούδι; 

Από μικρή ηλικία αγαπούσα πολύ το τραγούδι. Ο πατέρας μου όντας καλλίφωνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Βολτάραμε και τραγουδούσαμε με το αμάξι με τις ώρες. Από το σπίτι μου είχα λαϊκά ακούσματα. Όταν έφτασα σε ηλικία που μπορούσα να ξεκινήσω σπουδές στο τραγούδι τότε οι γονείς μου με πήγαν σε μια παιδική όπερα της Ρουγγέρη. Μαγεύτηκα! Ξεκίνησα να αγοράζω δίσκους και βιντεοκασέτες με όπερες. Με ενθάρρυνε πολύ η οικογένεια μου να σπουδάσω κλασική μουσική για να πάρω γερές βάσεις, γνώσεις, τεχνική. Παρόλο που οι ίδιοι δεν είναι καλλιτέχνες ήξεραν ότι για να γίνω ολοκληρωμένος καλλιτέχνης θα έπρεπε να έχω κλασική  παιδεία.

Ποια είναι τα δικά σας ακούσματα και πως σας έχουν επηρεάσει στην διαμόρφωση της πορείας σας; 

Πιστεύω πώς κάθε καλλιτέχνης έχει βρει στα πρόσωπα πολλών καλλιτεχνών, πηγές έμπνευσης, από τις οποίες αντλεί όλη του τη δημιουργικότητα. Ο σκοπός δεν είναι να γίνουμε κόπια ενός καλλιτέχνη αλλά μέσω των τεχνών να ανακαλύψουμε την ταυτότητα μας. Εμπνέομαι από πολλών διαφορετικών ειδών καλλιτέχνες, δασκάλους και  δημιουργούς που θαυμάζω. Όχι μόνο μουσικούς αλλά και ηθοποιούς, ποιητές, ζωγράφους. Από το έργο  τους, την αφοσίωση στην τέχνη τους και στη ζωή τους. Διδάσκομαι και διαμορφώνω τα δικά μου θέλω, τις αξίες και τη στάση μου απέναντι στη δική μου τέχνη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο κομβικά σημεία στην καριέρα σας μέχρι σήμερα;


Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι συγκεκριμένο  από την έως τώρα πορεία μου. Θεωρώ πως δεν έχω διανύσει κάποια αξιοσημείωτη πορεία στο τραγούδι. Θεωρώ ότι τώρα βρίσκομαι  στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Ωστόσο μου έχει δώσει έμπνευση στο να συνεχίσω να εξελίσσομαι το ότι έχω βρεθεί επί σκηνής  μαζί με τους Scorpions, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Βασιλική Καραγιάννη.

Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ζωής ώστε να προσέχετε τη φωνή σας;


Η ζωή του λυρικού τραγουδιστή έχει αρκετούς περιορισμούς. Η καθημερινή εξάσκηση και η μελέτη είναι στο πρόγραμμα. Γυμνάζομαι για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση οι μύες μου. Φροντίζω να μην ξενυχτάω και  να κοιμάμαι τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα. Επίσης, δεν πίνω αλκοόλ  και δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή  μου. Ακόμη, προσπαθώ να τρέφομαι όσο πιο υγιεινά μπορώ.

Θα θέλατε να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό;


Νομίζω ο σκοπός  οποιουδήποτε καλλιτέχνη είναι να αναγνωριστεί το έργο του. Όσο πιο μεγάλη απήχηση έχει το έργο του, πόσο μάλλον και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, τόσο πιο τιμητικό είναι για αυτόν.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας όνειρο; Θέτετε στόχους;

Θέτω συνεχώς νέους στόχους, είναι η κινητήριος δύναμη. Ωστόσο θα πρέπει  να αναπροσαρμόζουμε τους στόχους μας στις εκάστοτε συνθήκες και  να είμαστε ευέλικτοι! Ο κορωνοϊός δύο χρόνια μας πήγε πίσω στους στόχους μας και μας το δίδαξε για τα καλά αυτό.

Τι ιδιαίτερο έχει μία σοπράνο από τις άλλες τραγουδίστριες;


Η σοπράνο είναι  η φωνή με την ψηλότερη έκταση! Απαντώ με βάση τα είδη φωνής!

Πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση των Πατρινών με την κλασική μουσική; Μας δίνονται τα κατάλληλα ερεθίσματα;


Η πόλη  μας έχει  παράδοση στην κλασική μουσική. Το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» είναι τρανή απόδειξη. Πολλές όπερες έχουν ανέβει σε αυτό το θέατρο τους προηγούμενους αιώνες. Κάποιες μάλιστα έχουν κάνει και πρεμιέρα εδώ. Δυστυχώς πλέον δεν ανεβαίνουν όπερες στην πόλη μας .Έχουμε εξαιρετικούς κλασικούς μουσικούς και δασκάλους στην Πάτρα και ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες να αξιοποιηθούν αυτοί οι καλλιτέχνες και  να τους δοθεί η ευκαιρία να παράγουν έργο στην πόλη τους.

Τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της κλασικής μουσικής;

Να προσπαθήσουν να αδράξουν κάθε ευκαιρία να μορφωθούν, να εξελιχθούν, να αντιμετωπίζουν την μουσική με σεβασμό και αφοσίωση. Να ατσαλωθούν μπροστά στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν σε αυτή την χώρα,  που δυστυχώς παρά τα ατελείωτα χρόνια σπουδών και μελέτης τους θεωρεί χομπίστες, με φάρο την αγάπη για την τέχνη τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Έρχεται  ένας γεμάτος  χειμώνας με αρκετές συναυλίες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και σημαντικές  συνεργασίες. Χαίρομαι πολύ που θα διδάσκω για ακόμη μία  χρονιά στη Φιλαρμονική Εταιρία – Ωδείο Πατρών. Επίσης, φέτος είναι μια σημαντική σεζόν για εμένα γιατί θα έχω την χαρά να ηχογραφήσω τον πρώτο μου δίσκο που θα περιλαμβάνει δικές μου δουλειές με πολύ μεράκι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα