Η Μαρία Πρωτόπαππα μιλά στο Dete.gr και τον Maxfm  για τον “Φιλοκτήτη” που έρχεται στην Πάτρα

19.07.2022 / 18:18
mail-2

Η πρωταγωνίστρια του έργου, στον ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα μίλησε με τη Δήμητρα Μπαλαφούτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Maxfm και το Dete.gr .

Τα Θεατρικά Δρώμενα “ΙΑΣΜΟΣ” θα παρουσιάσουν την τραγωδία του Σοφοκλή “Φιλοκτήτης”. “Δέξου την κατάντια μου, γη… Σε σένα ανήκω,Αφού τα πόδια μου πια δεν μου ανήκουν” Φιλοκτήτης.Ο Σοφοκλής στον “Φιλοκτήτη” δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης είχε εγκαταλειφθεί στο νησί πριν από 10 χρόνια εξαιτίας μιας ειδεχθούς πληγής που προκλήθηκε από δάγκωμα φιδιού. Τώρα όμως οι Αχαιοί μαθαίνουν πως σύμφωνα με μια προφητεία, εκείνος και το θεϊκό του τόξο είναι απαραίτητοι για την άλωση της Τροίας. Ο Οδυσσέας έχει ένα σχέδιο, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται μόνο από τον Νεοπτόλεμο. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο, με σοβαρές πιθανότητες να αποτύχει. Ωστόσο, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, καθώς για τους τρεις άνδρες και τους ναύτες του Νεοπτόλεμου δεν υπάρχει διαφυγή από το έρημο νησί πριν η αποστολή – μια αποστολή που επιτάσσει η μοίρα- εκπληρωθεί.Γεμάτο συμβολισμούς και μια μεταφυσική φόρτιση, ο “Φιλοκτήτης” είναι από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτισή τους με το μυαλό και το πνεύμα.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκυ
Σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου
Ενδυματολόγος: Γιάννης Μετζικώφ
Πρωτότυπη μουσική χορικών και διδασκαλία: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά
Πρωτότυπη μουσική: Constantine Skourlis
Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα-Ίασμος
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος)
Χορός: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού), Παντελής Αρουσαλίδης, Μάρκος Γέττος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος (Έμπορος).
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2022.

Που παίζεται

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων

Διεύθυνση:Λεωφόρος Πατρων Κλαους (είσοδος από Γιάννη Ρίτσου, θύρα 3)

20 και 21 Ιουλίου 2022,ώρες: 21:30

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα